Στο πορεία της πανδημίας στην χώρα, στην κατάσταση των νοσοκομείων, στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και στην κούραση των Ελλήνων έκανε αναφορά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
«Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα» εξήγησε.
Όπως είπε, εκείνοι που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. «Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στο πέταγμα του χαρταετού, ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε πως αν οι άνθρωποι πάνε στο δήμο τους, και διατηρούν λελογισμένες αποστάσεις, με μάσκα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταματήσουν τα πάντα. Απλώς πρέπει να έχουμε την κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να είμαστε φωστήρες για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πάρτι», είπε.
Κορωνοπάρτι και πορείες διαμαρτυρίας
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων σχολίασε αναλυτικά τα αμέτρητα κορωνοπάρτι που γίνονται αλλά και τις πορείες των τελευταίων ημερών, εξηγώντας ότι συνιστούν παράγοντες που αδιαμφισβήτητα θα πυροδοτήσουν νέα κρούσματα.
«Είναι δεδομένο αυτό. Αυτοί που έκαναν τα πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.
Χαλάρωση των μέτρων
Σε ό,τι αφορά στην χαλάρωση των μέτρων, εξήγησε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή ημερομήναι. «Κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε. Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν», είπε.
Μάλιστα, ο κ. Γαργαλιάνος έκανε αναφορά και στο καθολικό κλείσιμο των σχολείων, σημειώνοντας ότι η μεταδοτικότητα στα παιδιά και στις μικρότερες ηλικίες, έχει αυξηθεί. «Το διαφορετικό του τωρινού κύματος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε τον ιό. Να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Η προσπάθεια είναι κοινή» επεσήμανε.
«Έχουμε τρελάνει τον κόσμο»
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων σχολίασε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown μέσα στον Απρίλιο, ώστε να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο Πάσχα, εξηγώντας πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.
«Πιστεύω ότι η συνεχής πληροφόρηση για τον κορωνοϊό, δεν είναι σωστή κατά τη γνώμη μου. Έτσι κουράζεται ο κόσμος, όχι μόνο από τα μέτρα αλλά και από την υπερενημέρωση. Εμφανίζονται στα κανάλια γνωστοί άγνωστοι, ειδικοί, μη ειδικοί, και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι έπρεπε να είναι λιγότερες οι εμφανίσεις και απαντήσεις στα σημεία που θέτει ο πολίτης, όσο μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια. Έχουμε τρελάνει τον κόσμο» κατέληξε.