Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: «Περισσότερα από 200.000 λουκέτα λόγω πανδημίας»

Must Read

Στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα καταστήματα έκανε αναφορά ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος έκανε εφιαλτικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες θα κλείσουν οριστικά λόγω της πανδημίας πάνω από 200.000 επιχειρήσεις.

«Κάθε μέτρο της κυβέρνησης που στηρίζει τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό. Τα μέτρα λοιπόν είναι θετικά, είναι αρκετά, αλλά δεν είναι αυτά που χρειάζεται σήμερα η αγορά για να ανασάνει», λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου στο newsit.gr.

Όπως είπε, από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, χάθηκαν από την αγορά 7.000.000.000 ευρώ. «Άρα τα χρήματα που είναι αναγκαία για να ορθοποδήσει η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πάρα πολλά γιατί θυμίζω ότι έχουμε πάνω από ένα χρόνο στα οποία η αγορά είναι κλειστή. Έχει χαθεί ένας τζίρος συνολικά πάνω από το 50% αν το αντιστοιχίσουμε από το 2019-20. Άρα λοιπόν πρέπει να πω ότι τα μέτρα είναι καλά, αλλά δεν είναι αρκετά όσα χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις, τα δύο μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν απαιτήσεις μας εδώ και πολύ καιρό. Το ένα μέτρο αφορά την πληρωμή των παγίων και κυρίως για την εστίαση όπου περιμένουμε μαζί με το πακέτο ολόκληρο για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να ανακοινωθεί από τον κύριο Σταϊκούρα σύντομα και το δεύτερο έχει να κάνει με το «ΓΕΦΥΡΑ 2» δηλαδή πέρα από τους ιδιώτες θα έχουν στήριξη για τα δάνεια που έχουνε και οι επιχειρήσεις, κάτι που ζητούσαμε εδώ και καιρό γιατί δεν μπορεί να τιμωρείται η επιχείρηση η οποία έχει ένα ακίνητο και το οποίο το έχει βάλει μέσα στα περιουσιακά της στοιχεία» εξηγεί ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Μάλιστα, εξέφρασε τον φόβο πως αν δεν βρεθεί τρόπος να ανοίξει η αγορά και αν δεν βρεθεί το «μείγμα» προστασίας, τότε ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν τα καταφέρει θα είναι πάρα πολύ μεγάλος και θα ξεπεράσει τις 200.000 επιχειρήσεις.

Η καταστροφή θα φανεί όταν θα πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις και δάνεια

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου περιέγραψε ακριβώς τι θα ακολουθήσει μετά την λήξη των διευκολύνσεων. «Αυτά θα φανούν τη στιγμή που η κυβέρνηση θα απαιτήσει τις υποχρεώσεις. Δηλαδή όταν σταματήσουν να υπάρχουν οι αναστολές των εργαζομένων που έχουν ήδη αρχίσει να ξεκινάνε σιγά-σιγά, όταν η κυβέρνηση απαιτήσει τις οφειλές είτε για την εφορία είτε για τα ασφαλιστικά ταμεία ή οι τράπεζες και τα δάνειά τους θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Όσο αυτά μεταφέρονται προς το μέλλον δεν φαίνεται η εικόνα και τη στιγμή που θα υπάρχει απαίτηση νομίζω θα φανεί όλο αυτό που αναφέρω μέχρι τώρα και το οποίο περίπου η αγορά το ξέρει. Θυμίζω από έρευνα που κάναμε περίπου το 27% των επιχειρήσεων δήλωνε πριν από πέντε μήνες ότι δεν θα ξανανοίξει και όταν αναφερόμαστε στην εστίαση αυτά τα νούμερα ήταν το 42% των επιχειρήσεων της εστίασης που δήλωνε ότι δεν θα καταφέρει να ξανανοίξει» υποστήριξε.

Πέρυσι στις χειμερινές εκπτώσεις ο τζίρος της αγοράς έφτανε τα 5,5 δις και φέτος μόλις 1,5, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου. «Είναι σαφές πως όσο η αγορά δεν λειτουργεί όσο δεν υπάρχει τζίρος δεν υπάρχουν έσοδα. Ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων του 2020 ήταν 5,5 δις. Φέτος δεν έχει ξεπεράσει το διάστημα που ήταν αυτές οι δυο τρεις βδομάδες το 1,5 δις. Άρα λείπουν 4,5δις από την αγορά. Προσθέστε εδώ ότι αυτές οι επιχειρήσεις κυρίως ένδυσης και υπόδησης που δεν κάνανε τζίρο έχουνε δύο προβλήματα. Το ένα είναι αυτά που τους έχουν μείνει τα εμπορεύματα τα οποία θα απαξιωθούν και θα πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές γιατί έχουν βγει από τη σεζόν και δεν πρόκειται κανείς να πάει τον Απρίλιο να ψωνίσει χειμερινά ρούχα. Το δεύτερο είναι, ότι θα πρέπει να έχουνε ρευστό, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα ανοιξιάτικα είδη αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις επειδή ζω κάθε μέρα την αγωνία τους από την επικοινωνία που έχουμε μαζί τους έχουν ένα πρόβλημα διεξόδου στο επόμενο διάστημα και αν δεν βρουν ρευστότητα, δεν βρουν τρόπο να χρηματοδοτούν δεν θα καταφέρουν να μπουν στη νέα σεζόν» είπε φανερά προβληματισμένος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This