Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης μετά την ανακοίνωση της επίταξης των ιδιωτών ιατρών τόνισε ότι είναι «ώρα ευθύνης και συστράτευσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης», αλλά δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για την πλημμελή ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε ακόμα: Επίταξη γιατρών από το υπουργείο Υγείας – Τι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη «προτεραιότητα είναι να σώσουμε τις ζωές των ασθενών από covid-19, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό», κάτι που θα ήταν πιο εύκολο «αν είχαμε στελεχώσει επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία».
Αν και όπως αναφέρει ο κ. Πατούλης, τώρα δεν είναι ώρα για κριτική, μόλις περάσει η πανδημία θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση όλων των φορέων, «για να μην ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις, έχουμε μια επιλογή, να ενισχύσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας της χώρας , καθώς και να αποτρέψουμε μια νέα αιμορραγία του άξιου ιατρικού επιστημονικού προσωπικού μας προς το εξωτερικό».
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΙΣΑ:
Τώρα είναι ώρα ευθύνης και συστράτευσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας εδώ και μήνες. Και τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους και κυρίως, από την Πολιτεία.
Ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ιδιωτών ιατρών, δίνει τη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, σηκώνοντας το κύριο βάρος της λειτουργίας του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας. Προτεραιότητα όλων μας τις επόμενες μέρες είναι να σώσουμε τις ζωές των ασθενών από covid-19, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό. Για το λόγο αυτό θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, υπό την καθοδήγηση κι ευθύνη της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για να κερδίσουμε τη μάχη ζωής. Σε αυτό το εθνικό κάλεσμα δεν θα λείψει κανείς ιατρός. Είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας.
Η Πατρίδα μας βέβαια θα ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, αν είχαμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αποτρέψουμε τη φυγή 18.000 ιατρών υψηλού επιστημονικού επιπέδου κι εξειδίκευσης, που αναζήτησαν στο εξωτερικό μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική, καθώς κι αν είχαμε στελεχώσει επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτή η ώρα όμως δεν προσφέρεται ούτε για κριτική, ούτε για οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευση.
Όταν αναχαιτίσουμε την πανδημία και η μάχη θα έχει κερδηθεί, οφείλουμε όλοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, ισότιμα και υπεύθυνα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε από τη διαχείριση της κρίσης. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε καταρχήν ότι θα επενδύσουμε στην υγεία, γιατί αποδείχθηκε στην πρόσφατη κρίση ότι κάθε ευρώ που δίνουμε για την υγεία, επιστρέφει πίσω και πολλαπλάσια στην οικονομία και τους πολίτες. Για να μην ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις, έχουμε μια επιλογή, να ενισχύσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας της χώρας, καθώς και να αποτρέψουμε μια νέα αιμορραγία του άξιου ιατρικού επιστημονικού προσωπικού μας προς το εξωτερικό.