H αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για τα δωρεάν self test που ήρθε ένα χρόνο μετά τις εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων για διενέργεια μαζικών τεστ στους πολίτες, προκάλεσε ερωτηματικά στους φαρμακοποιούς που κάνουν λόγο για διαφορετικά δεδομένα από αυτά που είχαν πέσει στο τραπέζι.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς διευκρίνισε σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Δευτέρας, ότι δεν έχει ζητήσει αμοιβή για τα self test, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα προβλήματα που εγείρονται για τα φαρμακεία με τη νέα διαδικασία.
Θα προκληθεί συνωστισμός
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά τα φαρμακεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους λίγους πολίτες που θα χρειαστούν να τους εξυπηρετήσει κάποιος προκειμένου να υποβληθούν στο τεστ, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια χώρου. Όπως ανέφερε, η κίνηση θα αυξηθεί σημαντικά κατά μέσο όρο σε κάθε κατάστημα φαρμακείου, τη στιγμή που επιτρέπεται να εξυπηρετηθούν μόλις δύο άτομα εντός. Επιπροσθέτως, το αποτέλεσμα του self test είναι έτοιμο σε 30 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι θα προκληθεί συνωστισμός, ενώ θα χρειάζεται παραπάνω χρόνος για να γίνει η καταγραφή στοιχείων των θετικών. «Ο πολίτης θα πρέπει συνειδητά και με υπευθυνότητα να συμπληρώσει σε μία πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί όπως έχει ανακοινωθεί, και από εκεί και πέρα θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο. Εμείς όμως δεν έχουμε καμία υποχρέωση σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει έξτρα όγκο δουλειάς. Ότι ο πολίτης θα ξαναμπεί στο φαρμακείο» αναφέρει ο κ. Βαλτάς.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προειδοποιήσε ότι θα δούμε να δημιουργούνται ουρές στα φαρμακεία: «Αδυνατούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία. Αν όλος ο πληθυσμός πάρει το self-test, μιλάμε 20 εκατ. τεστ το μήνα. Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία». Μάλιστα, όπως τόνισε θα πρέπει να διατεθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορούν να διασταυρώσουν πόσα τεστ έχει προμηθευτεί κάθε πολίτης.
«Είχαμε ενημέρωση για rapid και όχι για self test»
Ο Απόστολος Βαλτάς ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που είχε πέσει στο τραπέζι κατά τη συνάντησή του με στελέχη του υπουργείου Υγείας ήταν να πραγματοποιούνται rapid tests και όχι self tests: «Αυτό που παρεξηγήθηκε ήταν ότι το θέμα της αμοιβής αφορούσε στα rapid test και όχι στα self test, που είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπήρχε πρόθεση να πληρωθούμε για τα self test. Είναι δωρεάν και θα το δώσουμε» ανέφερε, όμως τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί θεωρούν ασφαλέστερα τα rapid test: «Εμείς θεωρούμε ότι τα ασφαλέστερα τα οποία όμως είναι χρονοβόρα στη διαδικασία και απαιτούν εξειδικευμένο χώρο, είναι τα rapid test», σημείωσε.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα φαρμακεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης διενεργούν επί πληρωμής rapid test. Ο φαρμακοποιοός με προστατευτική στολή, διενεργεί σε εξωτερικό χώρο τα τεστ και στη συνέχεια , ο πολίτης αποχωρεί και λαμβάνει ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση θετικότητας, οι υπηρεσίες του αντίστοιχου ΕΟΔΥ ενημερώνονται μέσω πλατφόρμας.