Δευτέρα 26/7/2021

ΠΟΜΙΔΑ: Δικαίωμα υποβολής ένστασης για όλους ανεξαιρέτως τους δασικούς χάρτες

Επιστολή προς το ΥΠΕΝ για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εγκύκλιο Αμυρά, η οποία δέχεται αντιρρήσεις μόνο για το αναμορφούμενο τμήμα

Να δοθεί σε όλους δικαίωμα υποβολής αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑμε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπου αναλύει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εγκύκλιος του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με την οποία αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη.

Σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα αποστερήθηκε από το δικαίωμα ένστασης κατά των αναμορφούμενων δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν, καταφανώς αντίθετα με τη νομοθετική διάταξη και τη σχετική υπουργική απόφαση Χατζηδάκη, αλλά και απολύτως άδικα και ανακόλουθα σε σχέση με παλαιότερες εγκυκλίους του ΥΠΕΝ.

«Το υπουργείο σας με την παραπάνω εγκύκλιό του αποστέρησε τους ιδιοκτήτες από το δικαίωμα άσκησης αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά και τις προηγούμενες εγκυκλίους του. Στα μάτια των πολιτών εμφανίζεται σήμερα συνολικά ωσάν να τους έχει παραπλανήσει και εξαπατήσει, ώστε με τη σημερινή αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης αντιρρήσεων να χάσουν τα περιουσιακά δικαιώματά τους. Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχετε καμία τέτοια πρόθεση, σας παρακαλούμε να διορθώσετε την παραπάνω εγκύκλιο, ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους», υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Ζητά, λοιπόν, να διορθωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος, ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους. Διαφορετικά, χιλιάδες ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα, προκειμένου να μη χάσουν τις περιουσίες τους, θα αναγκαστούν να προσφύγουν με αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας νέο τεράστιο κύκλο δικών, διαδικασία που θα οδηγήσει σε δική τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, σε πρόσθετο -και ανώφελο- όγκο εργασίας για τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, αλλά και σε μία ακόμη καθυστέρηση στην ουσιαστική ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας.

Περιορίζει σημαντικά το εύρος της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης

Η ομοσπονδία αναφέρεται και στις αιτήσεις ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη, που συζητήθηκαν την Παρασκευή, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνει ότι, κατά την ανάπτυξη της υποθέσεως από την αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, άκουσε με πολύ δυσάρεστη έκπληξη να γίνεται λόγος για εγκύκλιο που περιορίζει σημαντικά το εύρος αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, αφαιρώντας το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία και στους νέους δασικούς χάρτες περιλαμβάνονται ως δασικά, να ασκήσουν το δικαίωμα αντιρρήσεων που έχουν.

Η αναφορά έγινε στην επίμαχη εγκύκλιο Αμυρά, με θέμα «Ανάρτηση αναμορφωμένων δασικών χαρτών, σε εφαρμογή της παρ. 10 άρθρου 48 ν. 4685/2020».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ