Έκτακτη επιχορήγηση στην Εκκλησία με τροπολογία

Κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, με ποσό που θα καθοριστεί αργότερα, για να ενισχυθεί το ιερό φιλανθρωπικό έργο

Must Read

Την έκτακτη επιχορήγηση στην Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους θρησκευτικούς φορείς προκειμένου να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο τους αλλά και για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω κορωνοϊού προβλέπει τροπολογία των Χρήστου Σταϊκούρα και Νίκης Κεραμέως, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ψηφίστηκε αυθημερόν από την Ολομέλεια.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση της Πολιτείας να προσφέρει την απαιτούμενη αρωγή στην Εκκλησία, εν μέσω πανδημίας, λήφθηκε από την κυβέρνηση μετά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση των δύο ανδρών έλαβε χώρα πριν από πέντε ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση στην Εκκλησία θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη υποκείμενη σε συμψηφισμό. Ωστόσο, προσώρας το ύψος της επιχορήγησης παραμένει άγνωστο, καθώς θα καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο με κοινή υπουργική απόφαση.

Όπως προβλέπεται, «με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται το ύψος της επιχορήγησης, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής της ανά δικαιούχο, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή».

Σημειωτέον πως εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος από την τροπολογία θα επωφεληθούν και η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερείς Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα και τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του Ν. 4301/2014.

Ο κόσμος της Ορθοδοξίας χαιρέτισε την επικείμενη οικονομική στήριξη από το κράτος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η πανδημία έχει δημιουργήσει ζήτημα στη διαχείριση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, ενώ και το κλείσιμο των ναών έχει προκαλέσει τον οικονομικό στραγγαλισμό στους ναούς και τις μητροπόλεις. Ταυτοχρόνως, με την ίδια τροπολογία παρατείνεται για έναν χρόνο η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι απόφοιτοι των Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής ή απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δεκαετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Να σημειωθεί πως την τροπολογία, στην οποία είχαν συμπεριληφθεί και οι δύο διατάξεις, για την οικονομική ενίσχυση της Εκκλησίας και για τους ιεροδιδασκάλους, υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Την καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This