Σάββατο 24/7/2021

Με απεργία αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία στην εμμονή Χατζηδάκη για εμπλοκή ιδιωτών

Από σήμερα και για 48 ώρες, με τη συμμετοχή της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, που προχωρούν από σήμερα, Τρίτη 6/4, σε 48ωρη απεργία, εξαιτίας της απόφασης να εκχωρηθεί σε ιδιώτες η έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν, μάλιστα, αύριο σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στην οδό Σταδίου.

apergia efka

Οι πρωτοβουλίες αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του νέου υπουργού κατά του ΕΦΚΑ, των υπαλλήλων του αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων και εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το αποτέλεσμα είναι η απεργία στην οποία συμμετέχουν οι δύο μεγάλες ομοσπονδίες ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, καθώς καταγγέλλουν ότι η εμπλοκή ιδιωτών είναι ειλημμένη απόφαση από τον κ. Χατζηδάκη, που την ίδια ώρα δεν μεριμνά ώστε να εξασφαλίσει στον ΕΦΚΑ τα στοιχειώδη για τη λειτουργία του.

Για τους εργαζομένους αυτά είναι: α) η στελέχωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς έχει απωλέσει τα τελευταία χρόνια το 40% του δυναμικού του, μόλις 300 εργαζόμενοι είναι κάτω των 50 ετών και μόλις 600 είναι αυτοί που απασχολούνται με την έκδοση των συντάξεων και β) η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές τεχνολογίας προπερασμένης δεκαετίας.

Εμμονή στην εμπλοκή ιδιωτών, παρά τα νομικά και συνταγματικά κωλύματα

Η εμμονή του υπουργού Εργασίας στην εμπλοκή πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών με στόχο να εκκαθαρίσει τις εκκρεμείς συντάξεις που η κυβέρνηση εκτόξευσε σε 450 χιλιάδες είναι παροιμιώδης, παρά το γεγονός ότι αυτή προσκρούει σε νομικά και συνταγματικά κωλύματα. Έτσι φαίνεται ότι καταλήγει στη συμμετοχή ιδιωτών, που όμως δεν θα εκδίδουν τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις αλλά θα κάνουν όλη την προεργασία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ένα από τα ζητήματα προς επίλυση είναι και το ύψος της αμοιβής των ιδιωτών, καθώς αυτή θα πρέπει να είναι δεκαπλάσια από την αμοιβή των 12 ευρώ ανά σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που επανέρχονται στην υπηρεσία ώστε να συμβάλουν στην εκκαθάριση των αιτήσεων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ