Καταγγελίες για ξεπούλημα της διάσημης παραλίας του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο με διαδικασίες fast track

«Το κράτος θέλει να ανοίξει την κερκόπορτα, έστω και στο μέλλον, για την ιδιωτικοποίηση του Ναυαγίου...» λέει Δημοτικός Σύμβουλος της Ζακύνθου

Must Read

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταγγέλλουν ότι η «νεοφιλελεύθερη πολιτική» της κυβέρνησης της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο την παγκοσμίου φήμης παραλία του Ναυαγίου στην Ζάκυνθο.

Όπως αναφέρουν, ακολουθώντας διαδικασίες fast-track και ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της «ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, ξεπουλά ένα τοπόσημο του νησιού. Στο σχέδιο νόμου, που διέρρευσε το Υπουργείο Τουρισμού, η διαφαινόμενη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με διάρκεια ενενήντα εννέα (99) ετών και με αποκλειστικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, σκοπό έχει την διαχείριση, διοίκηση και εκμετάλλευση, αλλά κυρίως και εν τέλει την ουσιαστική παραχώρηση (σε ποιον άραγε 😉 της παραλίας του Ναυαγίου».

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ακόμα ότι η κυβέρνηση στερεί από τους τοπικούς φορείς και από τον Δήμο, τη δυνατότητα συμμετοχής στην υπό ίδρυση ανώνυμη εταιρία, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο οριζόμενο από τον Υπουργό Τουρισμού, διακοσμητικό διοικητικό σύμβουλο και με έδρα της εταιρείας…. στην Αθήνα.

Το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση (2/4) και την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, απαίτησε από την κυβέρνηση την αλλαγή της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης και την διασφάλιση πλειοψηφικής συμμετοχής του Δήμου στο υπό διαμόρφωση σχήμα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην περίπτωση της τουριστικής ανάδειξης του Ναυαγίου της Ζακύνθου, δεν δείχνει μόνον το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της, φανερώνει και το στόχο της να εξυπηρετήσει σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να εκμεταλλευτούν το τεράστιας τουριστικής αξίας αξιοθέατο. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να παραμερίσει και να αγνοήσει τη σημερινή έλλειψη της λαϊκής νομιμοποίησης ως προς το εγχείρημα», αναφέρουν ακόμα η κ.Νοτοπούλου και ο κ. Αυλωνίτης.

Το κλίμα στη Ζάκυνθο

Ο Διονύσης Ρένεσης, Δημοτικός Σύμβουλος Ζακύνθου με αντίθετη άποψη για την ιδιωτικοποίηση, όπως λέει, του Ναυαγίου, μιλώντας στο stigmafm.gr, σχολίασε, μεταξύ άλλων, επί του θέματος: «Ζητήσαμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Τουρισμού, γιατί θεωρούμε ότι το κράτος δεν θέλει στην πραγματικότητα να κάνει παρεμβάσεις στο Ναυάγιο για να το αναδείξει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά επί της ουσίας και μέσω της ανώνυμης εταιρείας που θέλει να ιδρύσει, να ανοίξει την κερκόπορτα έστω και στο μέλλον, για την ιδιωτικοποίηση του Ναυαγίου… Δηλαδή, όταν το κράτος θέλει να φτιάξει ένα Νοσοκομείο, θα πρέπει πριν να φτιάξει μια ανώνυμη εταιρεία; Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή τους, να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα, από τα αεροδρόμια μέχρι τα αξιοθέατα της χώρας».

Ο Νίκος Γκάλβας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων Ζακύνθου, έχει διαφορετική άποψη: «Η κεντρική διοίκηση, έπραξε το αυτονόητο, αφού σε τοπικό επίπεδο δεν βρέθηκε λύση. Γιατί να ξενίζει; Τα τελευταία χρόνια η τοπική κοινωνία βάλτωνε στη μίζερη αυτή κατάσταση για το Ναυάγιο. Άρα η πρωτοβουλία της κεντρικής διοίκησης είναι το προφανές και αυτό που απαιτείται. Η κίνηση αυτή, νομοθέτηση σε κεντρικό επίπεδο, δείχνει και τη σημαντικότητα που αποκτά το συγκεκριμένο αξιοθέατο. Είναι το 2ο φωτογραφημένο σημείο μετά την Ακρόπολη της Ελλάδας».

Και πρόσθεσε μιλώντας στο ionianradio.gr: «Το κείμενο χρήζει θεωρώ βέβαια, βελτιώσεων. Δεν μπορεί ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος να είναι απλά μια παράγραφος, για το ποιους ορίζει, χωρίς να αναγράφονται τα χαρακτηριστικά που θα έχει το πρόσωπο που θα ορίσει. Πρέπει να βελτιώσει το κομμάτι αυτού του νομοθετήματος. Δόθηκε θεωρώ η κεντρική ιδέα για το τι πάμε να νομοθετήσουμε. Ο δήμος ξεκάθαρα πρέπει να έχει συμμετοχή και έχει αποδειχθεί ότι ο δήμος, σαν δήμος, έμεινε εκτός του φορέα με δική του ευθύνη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This