Κυριακή 9/5/2021

Δημόσιο: Οι κλάδοι που οι εργαζόμενοί τους υποχρεούνται σε self tests, κατόπιν προτεραιοποίησης

Δύο τα κριτήρια με βάση τα οποία δόθηκε προτεραιότητα σε συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων, όσον αφορά στην πραγματοποίηση self-testing

Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι, όσον αφορά στις υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι εκείνοι, που, βάσει προτεραιοποίησης, θα υποχρεούνται, πλέον, σε εβδομαδιαίο self-testing σύμφωνα με σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που θα κάνουν το self test μετά τους μαθητές και τους καθηγητές, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πρόκειται για συμπληρωματική δράση σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης του SARS-CoV-2, που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση. Μετά τα σχολεία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Εξήγησε δε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα εξής κριτήρια: πρώτον στην ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους και δεύτερον στα διαθέσιμα αποθέματα self tests με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Από τα 10.155 φαρμακεία έχουν διατεθεί, μέχρι στιγμής, 832.831 self tests.

Αναφορικά, τώρα, με το σε ποιες κατηγορίες του δημόσιου τομέα θα είναι υποχρεωτικό, στο εξής, το self test, ο αναπληρωτής υπουργού Υγείας διευκρίνισε ότι αυτοί θα είναι οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και, τέλος, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Αναλυτικά η διαδικασία

Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει τη δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ