Δευτέρα 10/5/2021

Νίκος Τζανάκης: «Δεν αποκλείεται να γίνεται στο μέλλον επικαιροποίηση του εμβολίου»

Για την τέλεση του Eπιταφίου στον περίγυρο της εκκλησίας απάντησε πως οτιδήποτε προκαλεί υπερσυγκέντρωση θα προκαλέσει θέμα

Το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, αλλά και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί. 

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε το χρόνο προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. «Φαίνεται ότι είναι μερικοί μήνες τουλάχιστον… μπορεί και παραπάνω. Το πιθανότερο είναι ο ιός να χρειάζεται, και με τις μεταλλάξεις που έχει, όχι μόνο αναμνηστικές δόσεις ετησίως, θα δούμε κάθε πότε, αλλά ενδεχομένως και αλλαγή του τύπου του ιού ο οποίος περιέχεται στα εμβόλια… Δεν αποκλείεται δηλαδή να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα» σημείωσε.

Μάλιστα, ο καθηγητής τόνισε πως δεν αποκλείεται να χρειάζεται στο μέλλον να χρειαστεί και τρίτη δόση. «Νομίζω το Ισραήλ ήδη καλύπτει τους πολίτες γι’ αυτό, κάνοντας λόγο για μια τρίτη δόση σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα ορίσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού» επεσήμανε.

«Οι ναοί και οι τελετές συμβάλλουν στα κρούσματα»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής κάλεσε τους ιερείς της χώρας να πειθαρχήσουν στα μέτρα, τονίζοντας πως η εκκλησία πρέπει να δώσει την λύση και όχι να περιμένει από το κράτος και κάτω από πίεση να πάρει μέτρα. «Η ίδια η εκκλησία που είναι αρωγός της πατρίδας από αιώνες των αιώνων, η ΔΙΣ, να πάρει τις αποφάσεις της και να τις προτείνει στο κράτος υπό το φως ίσως και της βοήθειας κάποιων ειδικών» εξήγησε και συμπλήρωσε πως από τις ιχνηλατίσεις που έχουν γίνει, έχουμε δει πως οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές συμβάλλουν σε κρούσματα. «Θα πρέπει η εκκλησία να δώσει τη λύση και να προτείνει αυτή τη λειτουργία που θα διαφυλάξει τη θρησκευτικότητα των ημερών, αλλά και θα προφυλάξει το ποίμνιο από τους κινδύνους» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τέλεσης του Eπιταφίου στον περίγυρο της εκκλησίας ή της Ανάστασης σε ανοιχτούς χώρους απάντησε πως κατά τη γνώμη του οτιδήποτε προκαλεί υπερσυγκέντρωση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους θα προκαλέσει κάποιο θέμα. «Χρειάζεται αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, μπορεί να βρεθεί αυτό, αρκεί η εκκλησία να μην πιέσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση ανασφάλειας υγειονομικής. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα θα επιτρέψουν και τη θρησκευτικότητα αλλά και την ασφάλεια του ποιμνίου» κατέληξε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ