Το νέο φιάσκο με τα self tests οδήγησε σε… απευθείας διαπραγμάτευση με κινεζική εταιρία

Ομολόγησαν με καθυστέρηση ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μετά από πληροφορίες για πλαστά τεστ - Στην κινεζική JOYSBIO αποκλειστικά η προμήθεια

Must Read

Ιστορικό ναυάγιο αποτελεί πλέον για την κυβέρνηση η υπόθεση με τα self tests, καθώς ματαιώθηκε ολοκληρωτικά ο δεύτερος διαγωνισμός, ο οποίος είχε προκηρυχθεί στις 8 Απριλίου, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο να προμηθευτεί το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη 10.000.000 διαγνωστικά προϊόντα και στον οποίο ανάδοχοι είχαν οριστεί μόνο δύο εταιρείες.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Αν και στη σχετική ανάρτηση ματαίωσης της «διαδικασίας σύναψης συμφωνίας», που έγινε στη Δι@ύγεια το βράδυ της Τρίτης και υπέγραφε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, αναφερόταν πως μοναδικός λόγος αυτής της απόφασης ήταν -γενικά κι αόριστα- η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento» είχε αποκαλύψει λίγο νωρίτερα πως οι κινεζικές Αρχές είχαν κατασχέσει την παρτίδα με τα τεστ που ετοιμαζόταν να εισαγάγει η Metron Healthcare, δηλαδή μία από τις δύο ανάδοχες εταιρίες, επειδή ήταν πλαστά.

Μάλιστα, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Healthcare Δημήτρης Παπαδήμας επιβεβαίωσε την είδηση και εξήγησε πως η εταιρία του είχε συνάψει συμφωνία για να εισαγάγει διαγνωστικά προϊόντα της κατασκευαστικής κινεζικής εταιρίας Joysbio μέσω της κινεζικής εμπορικής εταιρίας Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, για την οποία είχε έγγραφο που αποδείκνυε πως ήταν επίσημη αντιπρόσωπος της κατασκευαστικής έως τον Νοέμβριο του 2021.

Όπως φαίνεται όμως, η Joysbio είχε στείλει επιστολή από τις 17 Απριλίου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με την οποία την ενημέρωνε πως είχε ανακαλέσει την άδεια να εμπορεύεται τα προϊόντα της από την Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co., Ltd. επειδή είχε διαπιστωθεί πως διακινεί και προϊόντα «μαϊμούδες», τα οποία πλασάρει σαν αυθεντικά Joysbio.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί η Πολιτική Προστασία, αν και είχε την επιστολή της κατασκευάστριας κινεζικής εταιρίας τόσες μέρες στα χέρια της, άργησε να ματαιώσει τον σχετικό διαγωνισμό.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε… προσαράξει το σκάφος και πάλι σε ξέρα, όταν κήρυξε έκπτωτη την εταιρία Swiss Med, η οποία είχε πάρει μέρος στον πρώτο διαγωνισμό και είχε αναλάβει να προμηθεύσει το Ελληνικό Δημόσιο με 3.000.000 τεστ, συνολικού κόστους 10.080.000 ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», επρόκειτο στην πραγματικότητα για εταιρία-φάντασμα, που συστήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό και άλλαξε χέρια την ημέρα που θα έπρεπε θεωρητικά να παραδώσει προαναφερόμενη ποσότητα των self tests.

Ύστερα από όλα αυτά δεν μοιάζει περίεργο το γεγονός πως στη χθεσινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας, πιθανόν, να ρετουσάρει τη στραπατσαρισμένη κυβερνητική εικόνα σε σχέση με την υπόθεση, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα προμηθευτεί πλέον κεντρικά -με απευθείας διαπραγμάτευση και σε πολύ χαμηλή τιμή- έναν μεγάλο αριθμό self tests.

Σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό με… καθυστέρηση ότι ακυρώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για την προμήθεια self-tests και η σύμβαση που υπεγράφη χθες προβλέπει την προμήθεια 18 εκατ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή που υπογράφει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχθηκε ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε καθώς μια από τις δύο εταιρίες που είχαν προκριθεί για την προμήθεια πάνω από 7 εκατ. τεστ, διαπιστώθηκε ότι θα έφερνε τεστ που είχαν «μπλοκαριστεί» από τις κινεζικές αρχές ως πλαστά:  «Όταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια και εύλογες ενδείξεις για πλαστές παρτίδες, η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη αντίδραση δεν είναι άλλη από τη ματαίωση του διαγωνισμού και συνεπώς, τη σφράγιση της διαδρομής των μεσαζόντων. Επιπλέον, ο σκοπός του δεύτερου διαγωνισμού, η ταχεία δηλαδή προμήθεια 10 εκατ. self-tests, είχε κατ’ ουσίαν αναιρεθεί μετά από τις συνεχόμενες προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων που καθιστούσαν το διαγωνισμό πρακτικά ανενεργό αφού θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την προμήθεια των tests. Η κυβέρνηση, αντιδρώντας με άμεσα αντανακλαστικά και αξιοποιώντας τα αντίστοιχα νομοθετικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών αναγκών, ενεργοποίησε το εναλλακτικό σενάριο απευθείας διαπραγμάτευσης με την κατασκευάστρια εταιρεία JOYSBIO Biotechnology στην Κίνα, εξασφαλίζοντας αμεσότητα και κυρίως, οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο συμφωνία, απαλλαγμένη από τα κόστη των ενδιάμεσων. Η τελική σύμβαση υπεγράφη χθες 22 Απριλίου και προβλέπει την προμήθεια 18 εκατ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This