Κυριακή 1/8/2021

Καθηγητής Τζανάκης για εμβολιασμό: «Οι νέοι δείχνουν το δρόμο… Καλό ‘ανάχωμα’ μια ανοσία 50% τον Ιούνιο»

«Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών»

Για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή των νεαρότερων ηλικιών και έκανε εκτιμήσεις για την ανοσία του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι».

Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ο κ. Τζανάκης έθεσε την προϋπόθεση για ένα άνετο φθινόπωρο: «Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δεν θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό, πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε με έμφαση στη συμμετοχή των νεαρότερων ηλικιών στη διαδικασία του εμβολιασμού: «Η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρούν στον εμβολιασμό. Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους σχεδόν βέβαια παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο».

Όπως ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης, ένας εμβολιασμένος είναι προστατευμένος «για τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω» και γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζεται μέτρηση αντισωμάτων από τον κόσμο μετά το εμβόλιο, καθώς «ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω των αντισωμάτων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων».

Σε ερώτηση για αυτούς που έχουν νοσήσει και το πότε μπορούν να εμβολιαστούν, ο καθηγητής εξήγησε: «Για διάστημα έως και τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία. Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους».

Σε ότι αφορά τις μάσκες και για πόσο καιρό ακόμα θα είναι υποχρεωτικές, ο κ.Τζανάκης ήταν ξεκάθαρος: «Αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ