Αλλαγές στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πυρόπληκτης περιοχής Μάτι – Νέα Μάκρη – Ραφήνα

Kάποιες περιοχές, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί δασικές, αποχαρακτηρίζονται μετά την ανάρτηση του χάρτη

Must Read

Αλλαγές στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πυρόπληκτης περιοχής ΜάτιΝέα ΜάκρηΡαφήνα φέρνει η ανάρτηση του δασικού χάρτη. Συνολικά σε 161 χωρικές ενότητες της περιοχής μελέτης του σχεδίου καταγράφονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα της μελέτης του θέματος αν εμπίπτουν ή όχι στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες περιοχές, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί δασικές, αποχαρακτηρίζονται μετά την ανάρτηση του χάρτη, ενώ κάποιες άλλες, που δεν διέπονταν ως σήμερα από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αποτυπώνονται πλέον ως δασικές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάστηκε εκ νέου τα δεδομένα, ώστε να συνάδουν με εκείνα του δασικού χάρτη, και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Δεδομένα που επιφέρουν αλλαγή του καθεστώτος στο 8,54% της συνολικής επιφάνειας της περιοχής επέμβασης του ΕΠΣ (677,40 στρ. επί των 7.935 στρμ.) και στο 10,29% των ιδιοκτησιών (434 ιδιοκτησίες επί των 4.217).

Οριστικοποίηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το πολεοδομικό καθεστώς καθεμίας περιοχής όσο και οι επηρεαζόμενες ιδιοκτησίες θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων επί του δασικού χάρτη, εξέτασής τους και τελικής κύρωσής του.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ πάντως, οι προαναφερόμενες αλλαγές επηρεάζουν μικρό ποσοστό της επιφάνειας του ΕΠΣ και περιορισμένο αριθμό ιδιοκτησιών, ενώ δεν ανατρέπουν την πρόταση χωρικού προορισμού του ΕΠΣ.

Ειδικότερα:

  1. Στην περιοχή βιώσιμης πολεοδόμησης Αγία Μαρίνα, παρά τη μείωση της επιφάνειας, δεν ανατρέπονται τα προγραμματικά μεγέθη και παράλληλα είναι εφικτή η υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος αποκατάστασης.
  2. Στην περιοχή βιώσιμης πολεοδόμησης Μάτι οι εκτάσεις, οι οποίες αφαιρούνται, χωροθετούνται δυτικά της λεωφ. Μαραθώνος, τμήματά τους χαρακτηρίζονται δασωθέντες αγροί, ενώ προστίθεται νέα έκταση, που στο πλαίσιο του ΕΠΣ φερόταν ότι διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  3. Στην περιοχή βιώσιμης πολεοδόμησης Σκουφέικα τα τμήματα που εξαιρούνται είναι μικρής επιφάνειας, στην πλειονότητά τους χαρακτηρίζονται δασωθέντες αγροί, ενώ προστίθενται νέες εκτάσεις που στο πλαίσιο του ΕΠΣ φερόταν ότι διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  4. Στην περιοχή βιώσιμης πολεοδόμησης Πευκώνας τα τμήματα που εξαιρούνται είναι μικρής επιφάνειας.
  5. Στις περιοχές που εμπίπτουν στις διατάξεις των ΖΟΕ Μεσογείων 2003 οι αλλαγές είναι μικρής κλίμακας. Στη ΖΟΕ Θ1, που αποσκοπεί στην προστασία του παράκτιου μετώπου, καταγράφεται η πλειοψηφία των εκτάσεων που με βάση τον νέο δασικό χάρτη διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  6. Οι εκτός σχεδίου περιοχές που με βάση τον νέο δασικό χάρτη διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας στην πλειονότητά τους εκτείνονται σε ζώνες με έντονες κλίσεις εδάφους ή/και κατά μήκος ρεμάτων, τμήματα των οποίων εμπίπτουν εντός των γραμμών οριοθέτησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This