Πέμπτη 24/6/2021

Έκλεισε, κατόπιν εκκένωσής του, το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Στις 29 Απριλίου μεταφέρθηκαν και οι τελευταίοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνταν προσωρινά στη δομή

Τα… κλειδιά του χώρου της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ επέστρεψε στο Δήμο Μυτιλήνης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καθώς εδώ και λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς των 697 αιτούντων άσυλο που διέμεναν εκεί προσωρινά.

Η εν λόγω επιχείρηση διήρκεσε από τις 13 έως και τις 29 Απριλίου, με 159 από τους  εκεί αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και 538 να εγκαθίστανται στο αιπροσωρινό ΚΥΤ Λέσβου, στο Μαυροβούνι.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η παράδοση της μέχρι πρότινος δομής του Καρά Τεπέ στους ιδιοκτήτες του αποτελούσε δέσμευση του υπουργείου. Με αυτήν γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και μείωσης των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Ακολουθώντας αυτήν την πολιτική, σύντομα η Λέσβος θα έχει μόνο μία αναγνωρισμένη δομή φιλοξενίας».

Σημειώνεται πως στις αρχές Νοεμβρίου έκλεισε οριστικά και η άτυπη δομή φιλοξενίας στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και προχωρά η δημιουργία της νέας, κλειστής και ελεγχόμενης δομής -καθώς πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 100% χρηματοδότησή της-, που θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού.

Aξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης

Η μελλοντική αυτή λειτουργία, σύμφωνα το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, ασφάλεια στην τοπική κοινωνία και θα σημάνει το κλείσιμο του προσωρινού ΚΥΤ που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια και όπου ολοκληρώνονται οι βελτιωτικές εργασίες και οι απαραίτητες υποδομές.

Η τελετή επιστροφής στον Δήμο Μυτιλήνης του χώρου της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνου Λογοθέτη, και του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Ευάγγελου Απόστολου Κωνσταντίνου. Η δομή παραδόθηκε στον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη ενώ παρών ήταν στην τελετή και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ