4-7-2020

Συναγερμός από τις αναζωπυρώσεις – Τέσσερα τα μέτωπα της φωτιάς

Πηγή ανησυχίας για τους πυροσβέστες αποτελούν οι αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα σημεία στο μέτωπο της φωτιάς στην κεντρική Εύβοια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και  τα εναέρια μέσα επικεντρώνουν την προσοχή τους στο χωριό Σταυρός και στα παλαιά λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

Νέα αναζωπύρωση υπήρξε σε ένα από τα μέτωπα της φωτιάς δίπλα σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη πριν λίγη ώρα, ωστόσο αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις νερού ώστε να περιοριστεί η έκταση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής η κατάσταση της άπνοιας που υπάρχει από το πρωί βοηθά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να είναι περισσότερο αποτελεσματικά ενώ οι πυκνοί καπνοί υπάρχουν με αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με χθες.

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών.

Από αέρος την προσπάθεια υποστηρίζουν 7 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων του Ελληνικού Στρατού και δύο συντονιστικό.

Στη χώρα έχουν φτάσει δύο ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται δύο ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Τα τέσσερα επικίνδυνα μέτωπα

Τα μέτωπα εστιάζονται αυτή την ώρα σε δύσβατα σημεία δυο χιλιόμετρα από το χωριό Σταυρός το οποίο έχει εκκενωθεί, ωστόσο υπάρχουν χαράδρες με πολλές εστίες μεταξύ των εκκενωμένων χωριών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, καθώς και Πλατανιά.

Με αγώνα δρόμου οχυρωθούν τα Ψαχνά

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες με σκοπό να εμποδίσουν τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες έγιναν για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιουσίες στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Κρανίου τόπος 25.000 στρέμματα

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που βρέθηκε στην περιοχή, εκτίμησε την καταστροφή σε 28.000 καμένα στρέμματα.

Η περιοχή Natura, ο «πνεύμονας» της Εύβοιας, ήταν ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και έλατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

Τεράστιες είναι και οι απώλειες της πανίδας, αφού εκτιμάται πως αναρίθμητα ζώα βρήκαν τον θάνατο στις φλόγες, ενώ άλλα εκδιώχθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον.

Στην πληγείσα περιοχή ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σήμερα σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε την πυρκαγιά και ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ