Ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης βρήκε, επιτέλους, στα συρτάρια του τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ανακοίνωσε ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική.
Ο υπουργός Εργασίας εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η σύμβαση προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Όμως, όπως και ο προκάτοχός του Γιάννης Βρούτσης, έκανε τα πάντα για να μην έχει καθολική ισχύ στον κλάδο, καθώς προβλέπει σημαντικά αυξημένους μισθούς και αφορά περίπου 140.000 εργαζομένους.
Ειδικότερα, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 792 ευρώ μεικτά για τη δ’ κατηγορία (λαντζέρης, καθαριστές, κ.ά.) και αυξάνεται σε 863 ευρώ μεικτά για την α’ κατηγορία (μάγειρας, ρεσεψιονίστ, κ.ά.). Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται, εμμέσως, την απαράδεκτη κωλυσιεργία, καθώς αναφέρει ότι η σύμβαση υπεγράφη στις 20 Ιανουαρίου.
Επεκτείνονται κι άλλες συλλογικές συμβάσεις
Επίσης, έγινε γνωστό ότι επεκτείνονται άλλες δύο κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, έπειτα από συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας την Παρασκευή:
- Η από 18/3/2021 Σ.Σ.Ε. «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας», με βασικό μισθό 833,58 ευρώ για τους ηλεκτρολόγους και 920,28 ευρώ για τους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους.
- Η από 2/2/2021 Σ.Σ.Ε. «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας», με βασικό μισθό 741,89 ευρώ μεικτά για τους τεχνίτες ηλεκτρολόγους και 816,08 ευρώ για τους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους.
Η κήρυξη των συλλογικών συμβάσεων ως γενικώς υποχρεωτικές έχει ως αποτέλεσμα οι αυξημένοι μισθοί να είναι υποχρεωτικοί για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο για όσους εργοδότες είναι μέλη των οικείων εργοδοτικών οργανώσεων.