Μαυρίζει η καρδιά όλων στην Εύβοια – Τρεις ύποπτοι για εμπρησμό – Δεν υπάρχουν πλέον φλόγες

Must Read

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν τον μεγάλο φόβο της ηγεσίας της πυροσβεστικής στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, που έχει πλέον οριοθετηθεί και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Μπορεί η κατάσταση με τις πυρκαγιές στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων να έχει βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο οι πυροσβέστες παλεύουν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις…

Στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πυρκαγιάς, καθώς -όπως λένε- δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες και τις επιχειρήσεις, από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σταμάτησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να «βομβαρδίζουν» με νερό την περιοχή, ώστε να μην υπάρξουν νέες εστίες.

Χθες η πυρκαγιά είχε μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι κι έτσι το βάρος είχε πέσει στα πεζοπόρα τμήματα.

Οι ζώνες αντιπυρικής προστασίας που δημιουργήθηκαν με γκρέιντερ και μπουλντόζες έφεραν αποτέλεσμα και δεν απειλήθηκαν οικισμοί.

Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και οι εικόνες σοκάρουν.

Το μαύρο κυριαρχεί παντού…  Δέντρα καμένα, λίγα αυτοκίνητα στάχτη, ενώ από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσαν ούτε τα ζώα τους δάσους, αλλά και άλλα ζώα που ήταν σε στάνες και βρήκαν βασανιστικό θάνατο.

Πάνω από 23.000 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί, ενώ από αυτά τα 10.000 στρέμματα ήταν παρθένο δάσος.

Το μόνο ευχάριστο σε αυτήν την τραγωδία είναι πως δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια, ενώ και τα σπίτια σε όλα τα χωριά σώθηκαν, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Επίσης, οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Η φωτιά έφτασε στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία της, ενώ έφτασε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Ύποπτοι για εμπρησμό

Προέχει, βέβαια, να σβήσει η φωτιά, ωστόσο παράλληλα το τμήμα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής αναζητάει τις αιτίες αυτής της  καταστροφής, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, καθώς υπάρχουν καταθέσεις και ευρήματα που δείχνουν «εμπρησμό».

Υπάρχουν, μάλιστα, τρεις ύποπτοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, που έχουν εξεταστεί και είναι κάτοικοι κοντινών περιοχών. Όλοι τους έχουν παρουσιάσει άλλοθι και υποστηρίζουν πως δεν βρίσκονταν στα επίμαχα σημεία τις ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Ο ένας από αυτούς είναι ο ίδιος δράστης, που κατηγορήθηκε για την περσινή πυρκαγιά στο χωριό Κοντοδεσπότι. Πρόκειται για έναν 33χρονο, ο οποίος πέρσι φέρεται να έβαλε την φωτιά, επειδή τον κορόιδευαν στο καφενείο του χωριού.

Ρεπορτάζ του καναλιού Open υποστήριξε πως, λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, ένα άτομο -που ίσως είχε και συνεργό- κινούνταν με όχημα ανάμεσα στο χωριό Σταυρός και Μακρυμάλλη, σταμάτησε επί του επαρχιακού δρόμου, κατέβηκε από το αυτοκίνητο, μπήκε στο δάσος και έβαλε την πρώτη πυρκαγιά.

Οι Αρχές έχουν ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους υπόπτους, προκειμένου να διασταυρώσουν τις καταθέσεις τους με βάση τα σήματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών.

Στη συνέχεια προχώρησε παρακάτω και δημιούργησε κι άλλες εστίες φωτιάς.

Με 400 πυροσβέστες και 100 οχήματα η μάχη

Με ανανεωμένο δυναμικό συνεχίστηκε η μάχη με τις φλόγες, καθώς το πρωί της Πέμπτης αντικαταστάθηκαν όλοι οι πυροσβέστες που πάλευαν ξάγρυπνοι τις προηγούμενες μέρες, ξεπερνώντας τα όρια των αντοχών τους.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν χθες και θα συνεχίσουν να δίνουν σήμερα Παρασκευή 382 πυροσβέστες, 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Επίσης, συνδρομή παρείχαν δυο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

 Ο συντονισμός  γίνονταν περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα, δύο Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την Πυροσβεστική, για μια ακόμα φορά, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  •  Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  •  Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Παρακαλούνται επίσης όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σβήστηκε η φωτιά στα Καλάβρυτα

Στο μεταξύ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην Καστανιώτισσα Ιστιαίας, ενώ κατασβέστηκε η φωτιά στην περιοχή Κλείτωρος στα Καλάβρυτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This