Πως το «μπραβιλίκι» έγινε επιχειρηματικότητα: Καύσιμα, τσιγάρα, πορνεία, «μαϊμούδες» και έλεγχοι νησιών

Χρυσοχοΐδης: «Το οργανωμένο έγκλημα υπονομεύει τη Δημοκρατία»

Must Read

Εκατοντάδες ονόματα που εμπλέκονται σε όλες τις εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος την τελευταία δεκαετία στην χώρα, περιλαμβάνονται στον φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για πρώτη φορά ένας υπουργός έχει συγκεντρώσει την «αφρόκρεμα» των εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν σωρεία κακουργημάτων και δυστυχώς, όπως αποκαλύπτεται, ουδέποτε τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Διαβάστε ακόμα: Στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα παρέδωσε ο Χρυσοχοΐδης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παρά το γεγονός ότι πολλά ονόματα που περιλαμβάνονται στον φάκελο έχουν απασχολήσει την αστυνομία κατά και καιρούς και έχουν προφυλακισθεί, κάποιοι έχουν δικασθεί, όμως όλοι τους κυκλοφορούν ελεύθεροι γιατί γνωρίζουν τα παραθυράκια του Ποινικού Κώδικα που τους επιτρέπει να γλιστρούν από την δαγκάνα του νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δολοφονία την περασμένη εβδομάδα στην Μεταμόρφωση ενός «μπράβου», ο οποίος αν και είχε εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις της νύκτας δεν είχε εκτίσει ποινή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να έχει δηλώσει σε στενούς συνεργάτες του ότι το «μπραβιλίκι» έχει εξελιχθεί σε επιχειρηματικότητα και πλέον το οργανωμένο έγκλημα υπονομεύει το πολίτευμα!

Ο υπουργός ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα να διερευνήσει άμεσα και εις βάθος την υπόθεση ώστε να μπορέσουν να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους εγκληματίες και επιτέλους να περάσουν την πόρτα της φυλακής. Πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες και για τον λόγο αυτό ο κ. Πλιώτας εντός ωρών θα παραγγείλει την διεξαγωγή έρευνας την οποία θα αναθέσει σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συζήτησε με τον Εισαγγελέα του Α.Π. να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο άμεση συνεργασία εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών σε ότι αφορά την διαχείριση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι να υπάρξει συσχέτιση των υποθέσεων προκειμένου οι εγκέφαλοι να μην μπορούν να γλιτώσουν την καταδίκη.

Πρόκειται για μια έρευνα του υπουργείου που άρχισε πριν ένα μήνα και όχι μόνο περιλαμβάνει τα 500 πρόσωπα της νύκτας αλλά και σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται. Σε αυτόν υπάρχουν τα συμβόλαια θανάτου, οι δολοφονίες, οι απόπειρες, οι εκβιασμοί, υποθέσεις πορνείας, διακίνησης ναρκωτικών και καυσίμων, λαθρεμπόριο προϊόντων απομίμησης (σ.σ. οι γνωστές «μαϊμούδες»).

Υπάρχουν ονόματα και διευθύνσεις ανά κατηγορία εγκλημάτων που διεπράχθησαν από το 2008 και μετά. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία από την δικαστική εξέλιξη και την αστυνομική έρευνα.

Η δράση των «μπράβων» δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα αλλά αφορά όλη την Ελλάδα. Ειδική αναφορά κάνει το υπουργείο στην Μύκονο, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης των συγκεκριμένων κυκλωμάτων και κακοποιών, με υπέρογκα έσοδα.

Ο χρόνος που κατετέθηκε ο φάκελος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν είναι τυχαίος. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε και ένα συμβόλαιο θανάτου ή μια υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος που έρχεται στο φως της δημοσιότητος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλει να ορισθεί αρμόδιος εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα όπως υπάρχει για θέματα τρομοκρατίας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αξιολογεί κάθε υπόθεση και θα την εξετάζει εις βάθος ώστε να μην αποφυλακίζονται κρατούμενοι που αμέσως μετά συλλαμβάνονται εκ νέου πάλι για τα ίδια αδικήματα. Θέλει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για να μην χάνεται πολύτιμος  χρόνος και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την δράση των μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης αναμένεται να αναβαθμιστεί η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος που θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This