Βουλή: Ανοίγει για το κοινό η επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

Οι ξεναγήσεις της έκθεσης, που αφορά 367 εικαστικά και κειμενικά τεκμήρια, θα γίνονται τέσσερις φορές την εβδομάδα, με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών

Must Read

Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για το 1821 «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Έπειτα από αρκετούς μήνες απαγόρευσης της προσέλευσης επισκεπτών στο μέγαρο της Βουλής, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφασίστηκε ο ναός της δημοκρατίας να ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα, έστω και προσεκτικά, σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται τέσσερις φορές την εβδομάδα και ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι περιορισμένος.

Το άνοιγμα της έκθεσης για το κοινό είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, πριν από λίγες εβδομάδες, δεσμευόμενος ότι όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να δουν και διά ζώσης τα σημαντικά εκθέματα, προτού η έκθεση ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, η έκθεση αφορά 367 εικαστικά και κειμενικά τεκμήρια, τα οποία «συνομιλούν με τον τοιχογραφικό διάκοσμο του ιστορικού κτιρίου του Κοινοβουλίου και αφηγούνται την πορεία των Ελλήνων προς την Ελευθερία», όπως αναφέρει η Βουλή. Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί το μοναδικό σύνολο τοιχογραφιών που κοσμούν το κτίριο της Βουλής στην ιστορική Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών.

Μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος

Στην επιβλητική Αίθουσα Τροπαίων, σημειωτέον, κυριαρχεί η μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος με σκηνές από κομβικά πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της επαναστατικής περιόδου. Σε συνδυασμό με τις τοιχογραφίες, παρουσιάζονται πολλά και μοναδικά φορητά εκθέματα, χειρόγραφα αρχεία, βιβλία και εφημερίδες, έργα τέχνης, αντικείμενα και όπλα, προερχόμενα από τις ειδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και από ορισμένες ιδιωτικές συλλογές.

Ανάμεσα στα εκθέματα συγκαταλέγεται και η ταπισερί που απεικονίζει τη Σχολή των Αθηνών, η οποία αποτελεί πιστό αντίγραφο του έργου του Ραφαήλ που βρίσκεται στο Βατικανό. Το έργο με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους αποτελεί δάνειο της Γαλλίας στη χώρα μας και κοσμεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες την κατοικία του προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα, μία δεύτερη πανομοιότυπη ταπισερί της Σχολής των Αθηνών κοσμεί από το 1879 την αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This