Π. Χατζηπερός: Προσπαθούν να απαξιώσουν την ιστορία του Αντιτορπιλικού «Βέλος»

Παραμένει «εξόριστο» στη Θεσσαλονίκη, αντί της νόμιμα προσδιορισμένης θέσης του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπως και του αρμόζει

Must Read

Παρότι σήμερα συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα του Ναυτικού και η ανταρσία του Αντιτορπιλικού «Βέλος», το ιστορικό πλοίο -που έχει χαρακτηριστεί Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα- βρίσκεται ουσιαστικά «εξόριστο» στη Θεσσαλονίκη, αντί της νόμιμα προσδιορισμένης θέσης του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπως θα έπρεπε. Γεγονός που χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να απαξιωθεί και να ξεχαστεί η ιστορία του.

Αν και το υπουργείο Άμυνας, με μια λιτή ανακοίνωση, πληροφόρησε ότι «από την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα – Αντιτορπιλικό “Βέλος”, που βρίσκεται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, πλησίον του Μεγάρου Μουσικής», οι αντιρρήσεις για την περιθωριοποίηση της επετείου συνεχίζουν να υφίστανται.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου του 1973 και η Ελλάδα βίωνε το έκτο έτος της δικτατορίας, όταν μια ομάδα έντιμων αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού αποφάσισε να προβεί σε μια αντιδικτατορική κίνηση, για να κινητοποιήσει και άλλους εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η κίνηση ονομάστηκε «κίνημα του Ναυτικού», στο οποίο συμμετείχαν και αξιωματικοί από τα άλλα δύο όπλα των Ε.Δ., όπως οι Μουστακλής, Βαρδάνης, Αποστολάκης και άλλοι.

Σήμερα, όπως τονίζει μιλώντας στη «δημοκρατία» ο τότε σημαιοφόρος του «Βέλους» και νυν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Παναγιώτης Χατζηπερός, αυτοί που θέλουν να υποβαθμίσουν την ιστορία του πλοίου είναι μερικοί από τους αξιωματικούς του κινήματος του Ναυτικού με τη μικρότερη συνεισφορά. «Είναι αυτοί για τους οποίους ο αείμνηστος καπετάνιος μας, Νίκος Παππάς, έλεγε: “Οι μηδέν πράξαντες και πολλά εισπράξαντες”», επισημαίνει εμφατικά.

Έδωσε παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα δημοκρατίας

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα ο κ. Χατζηπερός, «είναι γεγονός ότι, εάν δεν βάζαμε τα κεφάλια μας στον ντορβά με την ανταρσία του “Βέλους”, κανένας σήμερα δεν θα ασχολούνταν με το κίνημα του Ναυτικού. Η ανταρσία, λοιπόν, του Αντιτορπιλικού έδωσε παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα δημοκρατίας που είχε η Ελλάδα, αλλά και στα βασανιστήρια που υφίσταντο την εποχή εκείνη οι αξιωματικοί του κινήματος».

Και συνεχίζει εκφράζοντας την πικρία του, διότι, όπως εξηγεί, «το “ευχαριστώ” λοιπόν από τους συναδέλφους μας, για τους οποίους παίξαμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα, είναι σήμερα να προσπαθούν να απαξιώσουν το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της εποχής εκείνης, που ήταν η ανταρσία του Α/Τ “Βέλος”, η οποία έγινε ακριβώς για αυτούς».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι πέρυσι, υπό το πρόσχημα της πανδημίας, δεν εκλήθησαν πολλοί εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας του «Βέλους», ενώ στον ίδιο και τον επίσης σημαιοφόρο τότε, Ηρακλή Προκοπάκη, που πήγαν στην εκδήλωση η οποία έγινε χωρίς πρόσκληση, δεν επετράπη η είσοδος. «Φέτος μπορεί να έστειλαν πρόσκληση», συνεχίζει «από όσο λένε, σε όλους τούς εν ζωή συμμετέχοντες στην ανταρσία του “Βέλους”, και στη χήρα και στα παιδιά του αείμνηστου καπετάνιου μας».

Όμως, ο μόνος που θα παραστεί θα είναι ο ίδιος. Κι αυτό για να τονίσει την… ασέβεια προς το Α/Τ «Βέλος» και προς ό,τι αυτό σημαίνει για τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας και του Π.Ν.

*πηγή φωτό: velos.hellenicnavy.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This