Πυρετωδώς εργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αυτές τις μέρες, προκειμένου να ανακοινώσουν τις βάσεις των σχολών, που θα βάλουν τέλος στην αγωνία 100.000 υποψηφίων, το συντομότερο δυνατόν. Επικρατέστερη ημερομηνία ανακοίνωσης θεωρείται η 26η Αυγούστου.
Όπως έχει γίνει γνωστό, σε ορισμένα μαθήματα σχεδόν το 50% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Ωστόσο, λόγω της πληθώρας θέσεων, οι υποψήφιοι ακόμα και με πολύ χαμηλές επιδόσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. Επιπλέον, η καθολική ανωτατοποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη, με την κατάργηση όλων των ΤΕΙ και την ίδρυση νέων πανεπιστημίων, θα βοηθήσει τους υποψηφίους να «περάσουν»!
Οι ειδικοί εκτιμούν πως σε ορισμένα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι βάσεις, πιθανώς, θα πέσουν έως και 300 μόρια, ενώ σε περιφερειακά ιδρύματα η πτώση μπορεί να φτάσει έως και 1.000 μόρια. Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα είναι το τι θα γίνει με τα νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που έχουν ιδρυθεί και θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2019. Πάντως, παρότι τα αντικείμενά τους είναι ενδιαφέροντα και έχουν ζήτηση, οι βάσεις εισαγωγής αναμένονται χαμηλές και σε αυτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των δύο νέων τμημάτων Ψυχολογίας σε Ιωάννινα και Φλώρινα.
Παρά την υψηλή ζήτηση, η έδρα των τμημάτων που είναι σε επαρχιακές πόλεις πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, με πιθανό σενάριο η εισαγωγή να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές.
Παρομοίως τα νέα τμήματα Γεωπονίας και Λογιστικής, τα οποία υπερπολλαπλασιάζονται φέτος στον ακαδημαϊκό χάρτη, με την έδρα τους, όμως, να είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δύσκολα μία οικογένεια μπορεί να συντηρήσει σπίτι.
Αναλυτικά οι προβλέψεις για κάθε επιστημονικό πεδίο
1ο επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών
Εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων αναμένεται πτώση στις βάσεις τόσο της Νομικής Αθήνας όσο και σε εκείνη της Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις περιμένουν απώλεια 100-120 μορίων.
Πέρσι η Νομική Αθήνας έχει 18.219 μόρια εισαγωγής και η Θεσσαλονίκης 17.965.
Η πτώση στα τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται μεγαλύτερη, μεταξύ 200-300 μορίων. Σημειώνεται ότι πέρσι η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ έπιανε 17.711 μόρια, ενώ της Παντείου 17.579 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο
Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Μετά τα θέματα της Φυσικής στις Πανελλήνιες, που ομολογουμένως ήταν δύσκολα και κίνησαν τις αντιδράσεις της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, οι βάσεις εισαγωγής στα πιο δημοφιλή πολυτεχνικά τμήματα αναμένεται να κάνουν… βουτιά. Έτσι, λοιπόν, κανείς δεν περιμένει να ξεπεράσουν τα 18.000 μόρια. Σημειώνεται πως και πέρσι, πάντως, μόλις δύο σχολές στο ΕΜΠ κατάφεραν να πιάσουν πάνω από 18.000 μόρια: η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (18.240) και η Μηχανολόγων Μηχανικών (18.033).
3ο επιστημονικό πεδίο
Επιστημών Υγείας
Για τον ίδιο λόγο (δύσκολα θέματα τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία), η τελευταία -σε επίπεδο βάσεων- Ιατρική της χώρας αναμένεται να έχει βάση περίπου στα 18.100 μόρια. Η Ιατρική Αθηνών θα κινηθεί οριακά στα 19.000 μόρια, ενώ καθολική πτώση από 100 έως και 300 μόρια αναμένεται και σε σχολές όπως: Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική.
4ο επιστημονικό πεδίο
Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το τοπίο είναι κάπως θολό, λόγω της ίδρυσης νέων τμημάτων, που πιθανώς θα κινηθούν χαμηλά. Ωστόσο, αναμένονται αυξομειώσεις της τάξης των 100 μορίων στα δημοφιλή οικονομικά τμήματα σε ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ και ΕΚΠΑ για σπουδές Οικονομίας, Μάρκετινγκ και Λογιστικής. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, στο 4ο επιστημονικό πεδίο κατεγράφησαν οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής που κυμαίνονταν στα 3.000-4.000 μόρια.