Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται ορισμένα σημαντικά μνημεία στην περιοχή της Αργολίδας και την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού για αυτά αναδεικνύει η καταγγελία ενός πολίτη ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Όπως αναφέρει στο newsbreak.gr, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο ίδιος και ένας φίλος του μηχανικός έκαναν μια διήμερη απόδραση στην Αργολίδα. Εκεί βρέθηκαν στο Τολό και πήγαν για μπάνιο στην παραλία της Αρχαίας Ασίνης η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
«Το μεγαλύτερο κομμάτι από το τείχος στη δυτική πλευρά είναι γκρεμισμένο από τα παλιά χρόνια, από τη διάβρωση της θάλασσας και οι πελεκητές μεγάλες πέτρες είναι πεσμένες στην άκρη της θάλασσας. Η ομπρέλα του καταστήματος της ταβέρνας που νοικιάσαμε βρισκόταν λίγα μέτρα απόσταση από το σωζόμενο μικρό τμήμα του τείχους, στη χαμηλή δυτική πλαγιά, που φτάνει ως την άκρη της θάλασσας. Ο φίλος μηχανικός, ως έμπειρος τεχνικός, παρατήρησε ότι το αρχαίο τείχος δίπλα στη θάλασσα, το χαμηλό μαλακό χώμα αλλά και το υπέδαφος του τείχους έχουν έντονα διαβρωθεί από τα κύματα της θάλασσας το χειμώνα. Οι πελεκητές πέτρες στο χαμηλότερο τμήμα της θεμελίωσης του τείχους είναι ξεγυμνωμένες από το χώμα και οι αρμοί ανάμεσα στις πέτρες έχουν ξεπλυθεί από τα κύματα όταν φυσάει ο άνεμος. Το μαλακό υπέδαφος έχει διαβρωθεί και το τείχος γίνεται φανερό ότι κινδυνεύει! να καταρρεύσει.
Το σιωπηλό τείχος ανυπεράσπιστο από τα κύματα της θάλασσας αλλά και από φανερή εγκατάλειψη των αρμοδίων περιμένει “το μοιραίο”, να γκρεμιστεί μέσα στη θάλασσα, όπως και διπλανό τείχος είναι διαβρωμένο και πεσμένο στα παλιά χρόνια. Δίπλα στο τείχος ακριβώς κολυμπούν και κάθονται αμέριμνοι επισκέπτες που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που διατρέχουν. Καμία προειδοποιητική πινακίδα να μην πλησιάζουν οι λουόμενοι το τείχος! Γιατί τόση αδιαφορία; Κάποιο φύλακα που ρωτήσαμε μας είπε ότι το χώμα “το τρώει η θάλασσα” εδώ και πολλά χρόνια. Όταν έκαναν τα έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου δεν λάβανε κάποια μέτρα. Τελικά το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού θα λάβει άραγε μέτρα και πότε; Μήπως όταν γκρεμιστεί το τείχος από τις υπαίτιες καιρικές συνθήκες και τα κύματα της θάλασσας; Δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο. Πρόκειται για την αρχαία Ασίνη! γνωστή στον κόσμο και την οικουμένη και από το ποίημα «Ο Βασιλιάς της Ασίνης» που έγραψε ο νομπελίστας ποιητής Γ. Σεφέρης, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει και για “τα αρχαία με τη σύγχρονη θλίψη”», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σα να μην έφτανε η αδιαφορία για την Αρχαία Ασίνη, ο πολίτης μαζί με τον φίλο του είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την εγκατάλειψη μιας αρχαίας γέφυρας. «Στο γυρισμό πήραμε το δρόμο για την Επίδαυρο, σταματήσαμε στη γνωστή μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας δίπλα στον παλιό δρόμο και τη φωτογραφήσαμε. Μετά από δύο χιλιόμετρα περίπου στο χωριό Αρκαδικό σταματήσαμε να δούμε και μία άλλη “Μυκηναϊκή γέφυρα” όπως αναγράφει μία ενημερωτική επί του δρόμου πινακίδα. Περπατήσαμε τριακόσια μέτρα περίπου μέσα σε ένα μικρό χείμαρρο. Εκεί ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση. Ένα τμήμα της μυκηναϊκής γέφυρας μέσα τους θάμνους, ήταν γκρεμισμένο, διαβρωμένο από τα νερά του χειμάρρου! Οι μεγάλες πέτρες της γέφυρας ήταν σωριασμένες μέσα στην ξερή κοίτη του ποταμού. Γυρίζοντας στο αυτοκίνητο συναντήσαμε δύο κατοίκους της περιοχής, τους ρωτήσαμε για τη γέφυρα. Αυτοί μας απάντησαν θυμωμένοι ότι η μυκηναϊκή γέφυρα έχει καταστραφεί από τα νερά του ποταμού που κυλάει το χειμώνα, εδώ και δέκα χρόνια! Ρωτήσαμε γιατί δεν έχει επισκευασθεί και μας απάντησαν πως αν και έχει ενημερωθεί η Αρχαιολογία δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα και όσο περνάει ο καιρός γκρεμίζεται περισσότερο».