«Σχίσμα» στην εστίαση: Το τελικό σχέδιο για τον διαχωρισμό των καταστημάτων, την εφαρμογή ελέγχου και τα πρόστιμα (video)

Στο «παιχνίδι» μπαίνει και το ΠΣ Εργάνη, ενώ τα πρόστιμα, πέρα από τους καταστηματάρχες, θα αφορούν και τους «άτακτους» πελάτες

Must Read

Αντίστροφα μετράμε, πλέον, για την ημέρα που θα ξεκινήσουν να ισχύουν τα νέα μέτρα για τους χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, τα οποία προβλέπουν τον διαχωρισμό τους σε καταστήματα αμιγώς για εμβολιασμένους πολίτες και σε «μεικτά», στα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και ανεμβολίαστοι πολίτες, αρκεί να υποδείξουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Αν και επίσημα ο συγκεκριμένος διαχωρισμός ξεκινά από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ για το τελικό σχέδιο αναφορικά με τον προαναφερθέντα διαχωρισμό, δεν αποκλείεται το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή με 5 έως 10 ημέρες καθυστέρηση, αναλόγως την εξέλιξη της πορείας των κρουσμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, οι επιχειρηματίες θα κληθούν να δηλώσουν στο ΠΣ Εργάνη εάν τα καταστήματά τους θα ανήκουν στους «αμιγείς» ή στους «μεικτούς» χώρους. Η συγκεκριμένη δήλωση θα είναι υποχρεωτική και για τους παραβάτες θα προβλέπεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Εκτός από το Εργάνη, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν και με ειδική σήμανση που θα υπάρχει σε εμφανή χώρο στην είσοδο του καταστήματος, ώστε να ενημερώνει τους πελάτες για το αν είναι μόνο για εμβολιασμένους ή αν θα μπορούν να μπουν και πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο του μαγαζιού θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Πρόστιμα από 3.000 έως 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα, με βάση την οποία θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, για τους παραβάτες προβλέπεται και άμεση αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση, εξάλλου, δεύτερης παράβασηςμ θα αφαιρείται εντελώς η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Πρόστιμα και για τους πελάτες

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυστηρά θα είναι και τα πρόστιμα για τους πελάτες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος βρεθεί σε χώρο που αφορά μόνο σε εμβολιασμένους και δεν έχει έγγραφο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό του, θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί με πλαστό έγγραφο θα πληρώνει 3.000 ευρώ, και θα βρίσκεται και αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες.

Όπως είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στις 15 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή την οποία θα χρησιμοποιούν τα καταστήματα, για να ελέγχουν στην είσοδο των μαγαζιών τα barcodes όσων πελατών έχουν εμβολιαστεί.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να «διαβάζει» το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με το οποίο θα ταξιδεύουμε σε χώρες της ΕΕ. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει, είτε ότι έχεις αρνητικό PCR ή rapid», σημείωσε. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.

«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα, θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό, είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα», εξήγησε σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής. Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Ηλεκτρονική ενημέρωση για το που ανήκει το κάθε κατάστημα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει σαφής ένδειξη για το αν αυτό ανήκει στις αμιγείς ή στις μεικτές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ένας πελάτης θα μπορεί να ενημερώνεται για την κατηγορία στην οποία ανήκει το κατάστημα το οποίο ενδιαφέρεται να επισκεφτεί και ηλεκτρονικά, μέσα από το gov.gr.

Μάλιστα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από τον συγκεκριμένο ιστότοπο και για το αν μία επιχείρηση έχει παραβιάσει τα υγειονομικά μέτρα (και σε ρόλο… ρουφιάνου, δηλαδή, το gov.gr!).

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This