Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πού θα κυμανθούν φέτος οι βάσεις, ποιοί κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το 1ο μηχανογραφικό

Στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Must Read

Τέλος μπήκε χθες για τους μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ της χώρας, αφού νωρίς το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ωστόσο, ο δρόμος για την εισαγωγή είναι ακόμα μακρύς, αφού οι υποψήφιοι πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα AEI και στη συνέχεια να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο (για τα ΑΕΙ) ή το δεύτερο (για τα ΙΕΚ) ή και τα δυο, όπως θα ισχύει από φέτος, στις ημερομηνίες, που θα ορισθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στα 8.000 μόρια, με αυξομειώσεις ανά πεδίο αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος το «κατώφλι» εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια. Η γενική εικόνα είναι ότι οι περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές σχολές θα κρατηθούν στο ύψος τους. Η όποια ανοδική τάση στις βάσεις εκτός από τα πιο εύκολα θέματα που μπήκαν εφέτος αποδίδεται και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που δεν θα επιτρέπει πλέον την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με χαμηλές βαθμολογίες.

Δύο ημέρες πριν δημοσιευθούν τα συγκριτικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αλλά και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, οι υποψήφιοι υπολογίζουν τα μόρια τους, προκειμένου έως τα τέλη του μήνα να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Εκτιμήσεις ανά πεδίο

Όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, οι βαθμολογικές επιδόσεις ανακοινώθηκαν χωρίς τα στατιστικά στοιχεία, γι’ αυτό δε μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πού θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δεν έχει δημοσιοποιηθεί η μέση επίδοση των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, από την οποία στη συνέχεια για κάθε τμήμα της Τριτοβάθμιας θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ανάλογα με το συντελεστή που έχει επιλέξει η κάθε σχολή» εξήγησε.

Με βάση τον αριθμό των διαγωνισθέντων, παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας, φαίνεται ότι σε δυο επιστημονικά πεδία, στο 1ο και στο 2ο, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν είναι λιγότεροι από πέρσι. «Πιθανόν αυτό θα εξισορροπήσει όποιες τάσεις ανόδου εκδηλωθούν στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στο 3ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φροντιστηρίων, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, διαφαίνεται, ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρσι και ότι θα σημειωθούν τάσεις ανόδου στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Παρόμοια, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμοί των υποψηφίων φαίνεται να είναι καλύτεροι από πέρσι.

«Όσοι βρεθούν κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό»

«Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ» εξηγεί.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά και οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο μηχανογραφικό, είτε και στα δυο.

8 στους 10 υποψηφίους έλαβαν τη βαθμολογία mε sms

Συνολικά 73.273 υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, από τους 92.020 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, έλαβαν τη βαθμολογία τους, για πρώτη φορά, στο κινητό τους τηλέφωνο, δηλαδή σχεδόν 8 στους 10 υποψηφίους, ποσοστό 79,6%.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν εντός 5 λεπτών, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.

Συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Δύο είναι οι αλλαγές φέτος στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Η μία είναι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με σκοπό να μην μπαίνουν υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες στα ΑΕΙ και η άλλη η καθιέρωση δεύτερου μηχανογραφικού που οδηγεί μέσω των ΙΕΚ σε στροφή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Όπως τονίζουν κάθε χρονιά οι ειδικοί, το βασικό «συστατικό» για την επιτυχία αποτελεί η πραγματική επιθυμία του υποψηφίου, γιατί κάθε χρόνο οι βάσεις αυξομειώνονται και κανένας υποψήφιος δεν πρέπει να βαδίζει με μόνο κριτήριο την περσινή βαθμολογία. Στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο θα αποκλείονται κάποια τμήματα από την στιγμή που ο υποψήφιος δεν έχει πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, άρα δεν υπάρχει λόγος να τα δηλώσει.

Απαραίτητο βήμα για την έξυπνη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου είναι και η ενημέρωση για το γνωστικό αντικείμενο των σχολών, τα μαθήματα και σε τι επαγγελματικές διεξόδους οδηγούν. Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι από εφέτος έχουν δυσκολέψει τα πράγματα για τις μετεγγραφές και έχει μπει και «κόφτης» που είναι η βάση εισαγωγής στο τμήμα μείον 2.750 μόρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This