Κυριακή 25/7/2021

Mε παραλλαγή Δέλτα ο ένας στους δύο νοσούντες στη χώρα μας – Έντονη ανησυχία και για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Υπάρχει και στέλεχος του ιού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις αρχές Φλεβάρη

Στη διαπίστωση πως η παραλλαγή Δέλτα εντοπίζεται, πλέον, στο 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, προχώρησε ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στη Βουλή, τονίζοντας, παράλληλα, πως τους επιστήμονες ανησυχεί και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ο κ. Θάνος, μιλώντας στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας για τους αριθμούς της πανδημίας, επισήμανε πως, βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι περίπου 450.000. Οι θάνατοι συνολικά προσεγγίζουν τις 13.000, ενώ, συνολικά, όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000.

Όπως εξήγησε, το σύνολο της πανδημίας μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα: το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα, το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020, από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο, το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. «Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν 2 στελέχη, το στέλεχος Α’, το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη, όπως λέμε και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ στο κέντρο της Αθήνας. Και σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο, μαζί με την Α’ ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δέλτα το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες», ανέφερε.

Παράλληλα ο κ. Θάνος πρόσθεσε πως «σήμερα, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. Εμείς εδώ στο ΙΙΒΕΑΑ από την αρχή της πανδημίας, και λόγω των πολύ εξελιγμένων υποδομών τις οποίες διαθέτει το Ίδρυμα, έχουμε εμπλακεί στη μελέτη του κορωνοϊού και σε επίπεδο διάγνωσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις, τις οποίες εκτελούμε για λογαριασμό της πρώτης Υ.Π.Ε., αλλά και για τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και για την πολιτική προστασία».

Έντονη ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Αναλύοντας περεταίρω τα ευρήματα των μελετών του, ο κ. Θάνος προειδοποίησε πως το στέλεχος Βήτα του ιού -αυτό της Ν. Αφρικής δηλαδή- έχει αρχίσει να ανησυχεί έντονα τους επιστήμονες, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει αυτή του στελέχους Δέλτα. «Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως, υπάρχει και στέλεχος του ιού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις αρχές Φλεβάρη, με τα συνολικά κρούσματά του να ανέρχονται σε 3.467. «Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% Δέλτα, σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50% Δέλτα σε όλα τα νέα κρούσματα και βέβαια έχουμε την 318, την Άλφα και την ανησυχητική αύξηση της Βήτα, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο στέλεχος Άλφα του ιού, του λεγόμενου και ως βρετανικού, αναγνώρισε πως για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στην περίφημη πτήση από το Ντουμπάι, την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου και «τακτοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο τέσσερα θετικά κρούσματα και τα οποία εστάλησαν κατευθείαν από την πολιτική προστασία σε μας, παραμονή Πρωτοχρονιάς».

Μιλώντας ειδικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ο κ. Θάνος αναγνώρισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει για πιο λόγο έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημείωσε ωστόσο πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Δέλτα. «Είμαστε ενήμεροι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα. Νομίζω ότι, πλέον, θα έχουμε τη δυνατότητα, το χρόνο και την πολυτέλεια να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου», είπε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ