Σοκαριστική αποκάλυψη: Στη Θεσσαλονίκη πίνουν νερό από σωλήνες αμιάντου!

Τι απαντά η ΕΥΑΘ με επιστολή της προς τη «δημοκρατία»

Must Read

Η Εταιρεία Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί για την παροχή νερού σωλήνες αμιάντου!

Το θέμα ανέδειξε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (12 Ιουλίου) ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, και προφανώς δεν αφορά μόνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση για την έγκριση περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας λόγω εργασιών της ΕΥΑΘ, ο κ. Κουριαννίδης αναφέρθηκε σε έγγραφο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στο οποίο αναγραφόταν ότι οι εργασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να συνδεθούν νέοι αγωγοί ύδρευσης σε προϋπάρχοντες κατασκευασμένους από αμίαντο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης αρχικά αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη σωληνώσεων από αμίαντο, αλλά όταν ο κ. Κουριαννίδης επανήλθε διαβάζοντας τη συγκεκριμένη διατύπωση της εισήγησης από τα Πρακτικά, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη σωληνώσεων αμιάντου, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες ισχυριζόμενος ότι τέτοιοι σωλήνες χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επικίνδυνος αν τον εισπνεύσουμε και όχι αν τον… καταπιούμε

Στην προσπάθειά του αυτή, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υπεισέλθει και σε ιατρικά θέματα ισχυριζόμενος ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος αν τον εισπνεύσουμε και όχι αν τον… καταπιούμε!

Κατανοούμε τη βούληση του αντιδημάρχου να καθησυχάσει τους πολίτες, αλλά ο τρόπος που επέλεξε ήταν μάλλον άστοχος. Ίσως θα πρέπει τις σχετικές εξηγήσεις να δώσουν πλέον οι αρμόδιοι της ΕΥΑΘ, αφού ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί συνεχίζουν να διατηρούν σωληνώσεις αμιάντου στην ύδρευση και σε ποιο ποσοστό επί του συνόλου, καθώς και αν υπάρχει σχεδιασμός για την αντικατάστασή τους, και αν ναι σε ποιο βάθος χρόνου.

Ακόμη θα πρέπει να υπάρξει και ενημέρωση των πολιτών από τις υγειονομικές Αρχές για τον βαθμό επικινδυνότητας χρήσης πόσιμου νερού από σωλήνες αμιάντου. Ως τότε είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία από τις αποκαλύψεις αυτές.

Απίστευτη ΕΥΑΘ: Ακίνδυνες για την υγεία οι σωληνώσεις με αμίαντο

Την απίστευτη απάντηση ότι οι σωληνώσεις με αμίαντο είναι ακίνδυνες δίνει η ΕΥΑΘ με αφορμή το δημοσίευμα της «δημοκρατίας». Αν φυσικά ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα είχε αντικατασταθεί ο αμίαντος σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στην Αθήνα…

Η ΕΥΑΘ, σε επιστολή της προς τη «δημοκρατία», αναφέρει:

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη χρήση αμιαντοτσιμέντου στους σωλήνες ύδρευσης. Επιπλέον, η εγκύκλιος ΔΥΓ2/19028 του υπουργείου Υγείας “Αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης” δεν συμπεριλαμβάνει τις ίνες αμιάντου στις ποιοτικές παραμέτρους που οφείλουν να ελέγχονται στο πόσιμο νερό. Παρά τα ανωτέρω και χωρίς να το επιβάλλει η νομοθεσία, η ΕΥΑΘ διενεργεί αναλύσεις και σε εξειδικευμένα εξωτερικά εργαστήρια και μέχρι σήμερα δεν έχουν ουδέποτε ανιχνευτεί ίνες αμιάντου στο πόσιμο νερό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης».

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε όντως τα πράγματα να είναι όπως τα λέει η ΕΥΑΘ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This