Παραλλαγές, Ανοσία, Προστασία: Το «ΠΑΠ τεστ» της πανδημίας και πώς επηρεάζει τη χώρα μας, σύμφωνα με τον Μόσιαλο

Πολύ σημαντικό για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, το τι θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ιδίως αυτοί που πιστεύουν στην πανδημία, αλλά φοβούνται τα εμβόλια

Must Read

Μια ακόμη πηγή πληροφοριών, ιδιαίτερα χρήσιμη, όσο και κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, την οποία περιέγραψε χαρακτηριστικά ως «ΠΑΠ – τεστ της πανδημίας», από τα αρχικά των λέξεων Παραλλαγές, Ανοσία και Προστασία.    

Όπως επισήμανε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, από τα στοιχεία που μας καταδεικνύει το εν λόγω τεστ, μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς, όπως εξήγησε, συγκεντρώνει τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις παραλλαγές που παρουσιάζονται, την ανοσία που έχει επιτευχθεί, αλλά και την προστασία που υπάρχει απέναντι στον ιό. «Εάν δεν έχουμε νέες παραλλαγές κι αν πάμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων όσο πιο κοντά γίνεται στο ποσοστό του 80%, τόσο πιο καλά θα είμαστε. Μπορούμε να πούμε πως θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή ίσως λίγο μετά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτό, βέβαια, θα αφορά μόνο τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας στην κοινότητα και όχι την αποκλιμάκωση, η οποία θα πάρει έως και δύο με τρεις μήνες ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής υπήρξε καθησυχαστικός, προς το παρόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας ενισχυμένης παραλλαγής Δέλτα, αφού κάτι τέτοιο δεν καταδεικνύεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα. «Θα το ξέραμε ήδη εάν υπήρχε μια ανερχόμενη παραλλαγή σε άλλες περιοχές του πλανήτη, πέραν από την περιοχή της Ευρώπης, γιατί πλέον υπάρχει πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης αυτών των παραλλαγών», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα επίπεδα ανοσίας που θα έχουμε στον πληθυσμό, ο κος Μόσιαλος τόνισε πως, μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε ακριβώς το που θα κινηθούν. «Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο», είπε και εξήγησε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, της τάξης του 4-8%, το εμβόλιο δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση, με αποτέλεσμα ο εμβολιασμένος να μην προστατεύεται από αυτό.

Πολυσύνθετη εξίσωση το πότε θα έχουμε «τείχος ανοσίας»

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής παραδέχτηκε πως το πότε ακριβώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» αποτελεί μια πολυσύνθετη εξίσωση, εντούτοις, εφόσον δεν υπάρξουν παραλλαγές και φτάσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό (σ.σ. με τη βοήθεια των εμβολιασμών και συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πολιτών που νόσησε ήδη), θα μπορούμε να μιλήσουμε για την προστασία από τον ιό, η οποία ως παράμετρος σχετίζεται με την συμπεριφορά τόσο των εμβολιασμένων, όσο και των ανεμβολίαστων.

«Το σημαντικό είναι τι θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι», είπε. Όπως εξήγησε, οι ανεμβολίαστοι χωρίζονται σε δύο ομάδες: σε αυτούς που δεν πιστεύουν στα εμβόλια και την ύπαρξη της πανδημίας και σε αυτούς που ακόμη δεν έχουν πεισθεί για την αξία των εμβολίων μεν, δεν αμφισβητούν δε την ύπαρξη της πανδημίας και για αυτό το λόγο φοβούνται και προσέχουν.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η δεύτερη ομάδα των ανεμβολίαστων, δηλαδή οι πολίτες που νιώθουν φόβο για το εμβόλιο, αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν να προσέχουν, αποτελεί την πλειοψηφία και εγείρεται ζήτημα ως προς το να εκτιμήσουμε πώς εν τέλει θα συμπεριφερθούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This