Αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων του Νομού Δράμας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τηνπαράνομη μετανάστευση

Must Read

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Τον Νοέμβριο του 2019, ως ομάδα Μακεδόνες Δραμινοί,καταθέσαμε δύο επιστολές στα δημοτικά συμβούλια του Νομού Δράμας, δηλαδή στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου. Με αυτές τις επιστολές καλούσαμε τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν δύο ψηφίσματα. Με το ένα θα καλούσαν την κυβέρνηση της ΝΔ να ακυρώσει την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και με το άλλο θα αρνιόνταν τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στα όρια των δήμωντους. Ως ομάδα Μακεδόνες Δραμινοί είχαμε επισημάνει ότι θα ενημερώσουμε το Δραμινό λαό σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβουν τα πιο πάνω δημοτικάσυμβούλια.

Τα τέσσερα από τα πέντε δημοτικά συμβούλια (Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου) ανταποκρίθηκαν άμεσα συμπεριλαμβάνοντας στα υπό συζήτηση θέματα τις επιστολές της ομάδας μας και μάλιστα εντός του 2019, αν και ουσιαστικά αποσύραμε την επιστολή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών από το δημοτικό συμβούλιο του Δοξάτου για τους λόγους που θα εξηγηθούν πιο κάτω.

 

Δημοτικό Συμβούλιο Κάτω Νευροκοπίου

Αρνητική εξαίρεση αποτέλεσε το δημοτικό συμβούλιο του Κάτω Νευροκοπίου, στο οποίο ο δήμαρχος αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δεδέχτηκαν να φέρουν προς συζήτηση τις επιστολές της ομάδας μας. Αφού λοιπόν το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε τις επιστολές μας, έλαβε την απόφαση να μη συζητούνται θέματα που τους στέλνουν πολίτες ή φορείς εάν δεν αναλάβει κάποια παράταξη του δημοτικού συμβουλίου να τα φέρει προς συζήτηση. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά «πάγωσε» το αίτημά μας στοσυγκεκριμένο δήμο, αφού κανείς δεν αναλάμβανε να φέρει προς συζήτηση τα θέματα των επιστολών μας. Σε προσπάθειες που έκανα προσωπικά και επικοινώνησα τηλεφωνικά με τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου του Κάτω Νευροκοπίου(δηλαδή τον δήμαρχο και τους δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης) δεν κατάφερα να τους πείσω να φέρουν τις επιστολές μας προς συζήτηση. Οι συγκεκριμένοι, είτε μου ζητούσαν να μιλήσω με τους άλλους επικεφαλής προκειμένου να τους πείσω σχετικά με το περιεχόμενο των επιστολών, είτε μου έλεγαν ότι θα το δουν μελλοντικά. Από ένα σημείο και μετά κάποιοι δεσήκωναν καν το κινητό τους τηλέφωνο όταν τους καλούσα. Αφού λοιπόν πέρασαν είκοσι (20) μήνες από τότε που καταθέσαμε τα αιτήματα και αφού πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε άλλο, κοινοποιείται το παρόν στους Δραμινούς και τις Δραμινές για να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα και να τα λάβουνυπόψη τους όταν συγκεκριμένοι υποψήφιοι θα τους ζητήσουν την ψήφο σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι για το δημοτικό συμβούλιο του Κάτω Νευροκοπίου οι δύο επιστολές που καταθέσαμε συνοδεύονταν από τις υπογραφές εξήντα (60) Δραμινών πολιτών, οι οποίοι με την υπογραφή τους στήριξαν το περιεχόμενο των επιστολών μας και τους ευχαριστούμε. Μεταξύ των πολιτών που υπέγραψαν ήταν και ο Βωλακιώτης αντιδήμαρχος του Κάτω Νευροκοπίου κ. Κωνσταντίνος Σιουμάνης, ο οποίος με αυτό τον τρόπο τίμησε τη μακεδονική καταγωγή του. Είναι αδιαμφισβήτητος ο πατριωτισμός του κ. Σιουμάνη και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε.

 

Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δράμας πέρασε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα περί ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών (24η/9-12-2019 συνεδρίαση, αριθμ. απόφ. 568/2019), αφού το υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων που έχουν συμπράξει και διοικούν τον δήμο, όπως επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής και ο μόνος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του.

Οφείλω να επισημάνω ότι ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης υπερψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα ασχέτως του γεγονότος ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του το καταψήφισαν. Την απόφασή του αυτή την αιτιολόγησε αναφέροντας ότι, αν και κατά τη γνώμη του δεν θα προσφέρει κάτι το συγκεκριμένο ψήφισμα, ωστόσο σέβεται ότι κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και πιστεύουν σε αυτό τον αγώνα που δίνουν. Για αυτό το λόγο έδωσε τη θετική του ψήφο. Προσωπικά θεωρώ ότι τον κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση τον τιμά αυτή του η στάση και με τη θετικήτου ψήφο έβαλε και αυτός ένα λιθαράκι στον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά με το ψήφισμα για τις δομές φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (24η/9-12-2019 συνεδρίαση, αριθμ. απόφ. 567/2019) και συγκρότησε μία διαπαραταξιακή επιτροπή της οποίας το έργο θα είναι νακάνει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποφάσισε ότι σε περίπτωση που θα προκύψει θέμα δημιουργίας δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στο δήμο Δράμας, τότε θα αποφασίσει ποιες προτάσεις θα φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου

Από το δημοτικό συμβούλιο Δοξάτου ουσιαστικά αποσύραμε την επιστολή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή επί δημαρχίας του προηγούμενου δημάρχου του Δοξάτου κ. Δημήτριου Δαλακάκη είχε παρθεί μία πολύ σημαντική απόφαση και η οποία είχε διαφύγει της προσοχής μας. Με εκείνη την απόφαση –που είχε ληφθεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή– κηρύσσονταν ανεπιθύμητοι όσοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, όσοι τελικά την υπερψήφισαν στη Βουλή, συμπεριλήφθηκαν στους ανεπιθύμητους για το δήμο του Δοξάτου. Θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση μας καλύπτει πλήρως και ενημερώσαμε σχετικά το δήμο Δοξάτου.

Σχετικά με το θέμα για τους παράνομους μετανάστες,κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ένα ψήφισμα – πρόταση από κατοίκους του δήμου Δοξάτου με αριθμό πρωτοκόλλου 14570/2-12-2019. Στις 3-12-2019 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη «λήψη απόφασης για συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης» σχετικά με το ψήφισμα – πρόταση των κατοίκων. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης, κύριος Δημήτριος Δαλακάκης –ο οποίος, όπως αναφέρθηκε πριν, κατά την προηγούμενη θητεία ήταν ο δήμαρχος του Δοξάτου– ανέφερε πως «για το ίδιο θέμα εστάλη σχέδιοψηφίσματος νωρίτερα από τον κ. Αμπατζόγλου Ιωάννη ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα “Μακεδόνες Δραμινοί” και συγκεκριμένα στις 15-11-2019, του οποίου το περιεχόμενο ήταν το ίδιο με αυτό που κατέθεσαν στη συνέχεια ενυπόγραφα κάτοικοι του δήμου Δοξάτου». Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε τη συζήτηση και λήψη απόφασης εκτός ημερήσιας διάταξης, για το θέμα «ψήφισμα – πρόταση για το μεταναστευτικό» (απόσπασμα πρακτικού της υπ’ αριθμ. 26/3-12-2019 τακτικής συνέλευσης του δημοτικού συμβουλίου δήμου Δοξάτου, αριθμ. απόφ. 194/2019). Αμέσως μετά, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, στο θέμα «ψήφισμα για το μεταναστευτικό», αποφασίστηκε ομόφωνα ότι: «Το δημοτικό συμβούλιο δήμου Δοξάτου δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση, με φορείς ή ΜΚΟ για εγκατάσταση παράνομων μεταναστών στο δήμο Δοξάτου. Ενδεχόμενη εγκατάστασή τους θα είναι παράνομη και καταχρηστική. Αντιτάσσεται στην παραχώρηση δομών (δημοτικών ή δημόσιων) εντός των ορίων του δήμου διά την προσωρινή ή μόνιμη φιλοξενία ατόμων τρίτων χώρων, που εισήλθαν στην χώρα μας παρανόμως» (αριθμ. απόφ. 195/2019).

 

Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης

Το δημοτικό συμβούλιο Προσοτσάνης έφερε προς συζήτηση τις δύο επιστολές της ομάδας Μακεδόνες Δραμινοί στην 22η/20-12-2019 τακτική συνεδρίασή του, με  θέμα «Συζήτηση για τη Συμφωνία Πρεσπών – Μεταναστευτικό». Και τα δύο ψηφίσματα της ομάδας μαςπέρασαν κατά πλειοψηφία (αριθμ. απόφ. 252/2019).

 

Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου

Το δημοτικό συμβούλιο Παρανεστίου έφερε προς συζήτηση τις δύο επιστολές της ομάδας Μακεδόνες Δραμινοί στην 24η/13-12-2019 τακτική συνεδρίασή του. Και τα δύο ψηφίσματα της ομάδας μας πέρασαν ομόφωνα. Σχετικά με την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τον αριθμ. απόφ. 211/2019 και σχετικά με τη μη δημιουργία δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών με τον αριθμ. απόφ. 212/2019.

 

Συνεπείς στο λόγο μας ενημερώνουμε τους πολίτες για την εξέλιξη που είχαν οι επιστολές της ομάδας μας, προς όλα τα δημοτικά συμβούλια του Νομού Δράμας, για αυτά τα δύο μέγιστης εθνικής σημασίας θέματα. Επειδή τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκλέγονται από τον λαό, οφείλει να ενημερώνεται ο λαός για τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Μετά από αυτό, κανείς πλέον δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

 

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

[email protected]

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This