Στην κλιματική αλλαγή και στον καύσωνα έριξαν τις ευθύνες Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς! (video)

Πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της πυρκαγιάς

Must Read

Για μια ακόμη φορά «φταίνε όλοι οι άλλοι», παρά οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ήταν, φυσικά, «υποδειγματικοί», όπως τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξαν πως για την ανεξέλεγκτη φωτιά στη Βαρυμπόμπη φταίει -κατά κύριο λόγο- η κλιματική αλλαγή και ο ασυνήθιστος καύσωνας.

Μάλιστα, μόλις και μετά βίας ο Υπουργός «κρατήθηκε» και δεν έκανε κάποια συγκριτική αναφορά στο Μάτι, δηλώνοντας πως στις «εκκενώσεις των οικισμών έγιναν συντονισμένα και με τρόπο οργανωμένο και υποδειγματικό», τη στιγμή που και τα τρία μέτωπα της φωτιάς εξακολουθούν να είναι σε πλήρη εξέλιξη, με σπίτια και περιουσίες να έχουν παραδοθεί από νωρίς στις φλόγες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε με… καμάρι πως, όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία, όπως είπε, καίει σε τρία μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες, η Πολιτική Προστασία παρενέβη σε 315 περιπτώσεις για απομάκρυνση των κατοίκων, ενώ στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν συνολικά 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων 3 που διέθεσε ο στρατός, και 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Επίσης, τόνισε πως κλιμάκιο της ΔΑΕ έχει ενεργοποιηθεί για τη διερεύνηση των αιτίων της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην περιοχή της εν λόγω πυρκαγιάς επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, κάνοντας λόγο για ανέμους έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το τελευταίο 24ωρο μετρήσαμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια και ότι σε εξέλιξη βρίσκονται 40 πύρινα μέτωπα.

Καταλήγοντας, τόνισε πως όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135, όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και για όσο χρειαστεί, μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους).

Χρυσοχοΐδης: Τα σχέδιά μας λειτούργησαν υποδειγματικά

«Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δε μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά. Οι εκκενώσεις των οικισμών έγιναν συντονισμένα και με τρόπο οργανωμένο και υποδειγματικό. Ήταν και είναι πρωταρχικός μας στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι υπηρεσίες του κράτους είναι παρούσες από την πρώτη στιγμή σε κάθε συμβάν για να προστατεύσουν τους πολίτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση», τόνισε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε νωρίτερα εκτάκτως στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, όπου και ενημερώθηκε για τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ενώ, αμέσως μετά, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από τους αρμόδιους για την εξέλιξη της φωτιάς.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω. Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

  • Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This