«Κόλαση» στη Βαρυμπόμπη: Σε ένα μέτωπο τώρα η φωτιά – Επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα

Ανυπολόγιστη καταστροφή: Καμένα 80 σπίτια, περιουσίες και ζώα - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Must Read

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, όπου δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές.

Τα 4 μέτωπα, όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρείται να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η μανία της πύρινης λαίλαπας που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, και άφησε πολλούς ανθρώπους χωρίς σπίτια.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν, ενώ από το πρωί επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. 

Η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη, καθώς όλα δείχνουν ότι σώθηκε το Κρυονέρι. Από τα ξημερώματα, το 112 στέλνει μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών του Κρυονερίου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μήνυμα εκκένωσης της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου

«Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, είπε νωρίτερα πως «η εικόνα είναι καλύτερη, ωστόσο το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, και τώρα κατευθύνθηκε προς το κτήμα Τατοΐου. Τελικά όμως δεν υπήρξε κίνδυνος».

Η ελπίδα στα εναέρια μέσα

Στα εναέρια μέσα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι κάτοικοι της περιοχής, τα οποία προσπαθούν από τα ξημερώματα να κρατήσουν τις φλόγες για να μην ξεφύγουν προς την Πάρνηθα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν στις 6:31 τις ρίψεις.

Στην περιοχή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στη Βαρυμπόμπη ο Μητσοτάκης 

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη. Στο σημείο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη δίνουν τιτάνιο αγώνα 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Νύχτα-«κόλαση»

Ολονύχτια μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στο Κρυονέρι και να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά που πέρασε από τη Βαρυμπόμπη, τους Αδάμες, το Τατόι και Θρακομακεδόνες, και έφτασε στις Αχαρνές.

Από τη φωτιά κάηκαν δεκάδες σπίτια και ζώα, προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές, ενώ εκκενώθηκαν πολλές περιοχές, κάηκαν περιουσίες και επιχειρήσεις.

Η μανία της πυρκαγιάς ξεκίνησε λίγο μετά τη 13.00, χθες το μεσημέρι (Τρίτη 3/8) και πήρε μέσα σε λίγες ώρες τεράστια έκταση.

Ανυπολόγιστη καταστροφή – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει ακόμα τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμά της η μανία της φωτιάς. Οικολογική καταστροφή, καμένα χιλιάδες στρέμματα, σπίτια, κατεστραμμένες επιχειρήσεις και περιουσίες. Τεράστια θλίψη προκαλεί η εικόνα των ζώων και η σκέψη για το πόσα δεν τα κατάφεραν.

Εκκενώθηκαν Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό και Κρυονέρι

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Δεν έχει ανέμους και αέρα

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν άνεμοι, κάτι που δίνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όριά της. Η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας έχει  αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Όμως, παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ

Βελτιωμένη και η εικόνα σήμερα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This