Με πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ, οι άστεγοι χρήστες ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη θα μπορούν, πλέον, να κοιμούνται σε έναν χώρο βραχείας φιλοξενίας όπου θα τους παρέχονται και υπηρεσίες υγιεινής και σίτισης.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και επίσης περιλαμβάνει τη λειτουργία, σε άλλο χώρο, Ανοικτού Κέντρου Ημέρας, καθώς και Κινητής Μονάδας Παρέμβασης, με στόχο την παρέμβαση σε περιοχές εκτός αστικού ιστού και σε συνέργεια με τις ήδη υφιστάμενες δομές κατά των εξαρτήσεων όμορων δήμων.
Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος της υπηρεσίας, κλινικός ψυχολόγος Γιάννης Εμινίδης, «φιλοδοξούμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς το κτίριο όπου θα δημιουργηθεί το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας του ΟΚΑΝΑ έχει ήδη βρεθεί- βρίσκεται στην οδό Νέστορος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- ενώ σε Υπνωτήριο θα μετατραπεί ο χώρος όπου φιλοξενείται ήδη η υπηρεσία «Δουλειά στο Δρόμο» («streetwork»), στην οδό Δαναϊδών».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, στο Υπνωτήριο θα μπορούν να φιλοξενούνται έως 20 άτομα, τα οποία θα μπορούν, στη συνέχεια, να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους και να έχουν, γενικότερα, έναν ασφαλή χώρο ξεκούρασης και δημιουργικής απασχόλησης στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας.
«Απευθυνόμαστε κυρίως σε χρόνιους χρήστες ηρωίνης που συνωστίζονται στις πιάτσες και κοιμούνται στο δρόμο, με σκοπό την μείωση της βλάβης και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, διασφάλιση της δυνατότητας για ατομική φροντίδα, υγιεινή, σίτιση, ένδυση, κινητοποίηση για αύξηση της ατομικής λειτουργικότητας, επανασύνδεση με κρατικούς φορείς και την κοινότητα, παραπομπή σε ειδικά θεραπευτικά προγράμματα», διευκρινίζει ο κ.Εμινίδης.
«Αλλωστε, τα εξαρτημένα άτομα με έλλειψη σταθερής στέγης, αποτελούν την πιο επιβαρυμένη ομάδα του πληθυσμού και είναι αναγκαία η δημιουργία της δομής για να “καθαρίσουν” οι δρόμοι και να έχουν κάπου να πάνε και αυτοί οι άνθρωποι».
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση του δικτύου δομών και υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων στον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης», προβλέπονται υπηρεσίες γονεϊκής στήριξης και προστασίας εξαρτημένων, έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους και νέους με παραβατική συμπεριφορά, καθώς και υπηρεσίες άμεσης κοινωνικής παρέμβασης.
Επίσης προβλέπεται και η λειτουργία προγράμματος υπηρεσιών πρόληψης, που θα εστιάζει στην έγκαιρη εφαρμογή μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες, στην παροχή προσβάσιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και στην προώθηση υγιών μορφών ψυχαγωγίας και διασκέδασης των ανθρώπων, μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις που τους εγκλωβίζουν.
Εντάσσεται, τέλος, πρόγραμμα Κοινωνικής Επανένταξης, το οποίο λειτουργεί ήδη από αρχές του έτους και το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και την πρόληψη της υποτροπής, καθώς οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης δυσχεραίνουν την εργασιακή και κοινωνική ένταξη των αποθεραπευμένων.
«Είναι απαραίτητη η λειτουργία αυτών των δομών για να μην βλέπουμε και ζούμε στη Θεσσαλονίκη τις εικόνες και την κατάσταση με τους χρήστες που υπάρχει σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα», αναφέρει ο κ.Εμινίδης.
Για τον ίδιο, πρέπει η προσοχή να στραφεί πλέον, και σε άλλες εξαρτήσεις όπως η χρήση των «Designer drugs» ή «party drugs», «τα χάπια, δηλαδή, με μεθαμφεταμίνες, -τα λεγόμενα “μαντάμ”, το LSD, κλπ.- που καταναλώνονται σε κλαμπ και σε πάρτυ ολοένα και περισσότερο και για τα οποία κάνουμε σαν μην υπάρχουν».
«Γενικότερα, η χρήση της ηρωίνης φαίνεται να φθίνει, ενώ επικίνδυνα ανεβαίνει η χρήση άλλων ουσιών όπως το “sisha”, κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης», καταλήγει ο κ.Εμινίδης.