Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Εύβοια: Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις, στις Καματριάδες η πύρινη λαίλαπα (video)

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Must Read

Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια, με τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν. Στο πλευρό τους βρίσκονται ολημερίς κάτοικοι και εθελοντές, που με όσα μέσα διαθέτουν, προσπαθούν να βάλουν τέλος στην φρίκη που βιώνουν.

Αυτήν την ώρα, τουλάχιστον 40 εθελοντές έχουν φτιάξει ένα ανθρώπινο τοίχος μπροστά από το χωριό Καματριάδες και περιμένουν τις πύρινες γλώσσες…Πρόκειται για 40 νέους, που έχουν πάει στη Βόρεια Εύβοια ακόμα και από την Αθήνα, με στόχο να μην επιτρέψουν να μπει η φωτιά στο χωριό.

Εκτός από την θέλησή τους να σώσουν την περιοχή, οι εθελοντές είναι «οπλισμένοι» με πυροσβεστήρες που αγόρασαν οι ίδιοι με δικά τους έξοδα, ή προμηθεύτηκαν από το Δήμο Ιστιαίας.

Η πύρινη λαίλαπα, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καίει τώρα πευκοδάσος, ενώ πριν από λίγη ώρα σήμανε νέος συναγερμός μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση στις Καματριάδες. Όπως έγινε γνωστό, προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια, ενώ οι επίγειες δυνάμεις έχουν κυκλώσει τη φωτιά για να ανακόψουν την πορεία της.

Νωρίτερα, γύρω στις 19:30, οι κάτοικοι της Αβγαριάς έλαβαν μήνυμα του 112 για να εκκενώσουν το χωριό προς Ιστιαία. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά κοντά σας».

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές και κατοίκους, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της πύρινης λαίλαπας.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προβλέπουν οι κάτοικοι. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Εξηγούν πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ».

 

«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Το μείζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε»τονίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει:«Νιώθω ότι αυτές οι συνθήκες θα πρέπει να μας γίνουν μάθημα, καθώς είναι μοναδικές για τον τόπο μας και για την ιστορία του. Θέλω να σημειώσω μόνο τούτο: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα και εκεί θα είμαστε ασυμβίβαστοι. Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν νέοι που είχαν συνδέσει τη ζωή τους με το δάσος, με την παραγωγή του, όπως οι ριτινοσυλλέκτες. Δεν είναι ότι έχασαν πιθανά το μοναδικό τους σπίτι. Έχασαν τα πάντα. Θα μείνουμε δίπλα τους να σταθούν στα πόδια τους να ζήσουν να δημιουργήσουν…»

Νότιο τμήμα

Την ίδια ώρα, στο νότιο τμήμα, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, όπου υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα, εκτός από ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως το απόγευμα της Κυριακής, επιχείρησαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, και δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό, Ρουμανία και Ουγγαρία, και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά».

Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες όπως εξήγησε ο κ. Λιάσκος.

Καταγγελία εθελοντή

Την ίδια ώρα, εθελοντής από τη Στυλίδα που βρέθηκε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια και ειδικότερα στο μέτωπο κοντά στις Γούβες κατήγγειλε ότι οι Αρχές δεν αφήνουν εθελοντές και κόσμο να έρθει και να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

«Δεν αφήνουν κανέναν, λες και θέλουν να γίνει αυτό…Θέλουν να γίνει αυτό. Περάσαμε στο “αβαβά” όσοι μπορέσαμε. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση. Οι πυροσβέστες δεν ξέρουν πού να πάνε, εμείς δεν ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε» είπε φανερά οργισμένος.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, ο στρατός είναι άφαντος. «Έχεις δει εσύ πουθενά στρατό; Μόνοι μας είμαστε χωρίς καμία οργάνωση. Ερχόμασταν μαζί με τους πυροσβέστες και έλεγαν “πάμε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες”. Ξέρουν ότι θα καούνε, απλώς προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Ντροπή τους» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This