8η ημέρα κόλασης στην Εύβοια: Εκκένωση στο Ασμήνιο – Οι κάτοικοι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – Νέα απειλή για το Πευκί

Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό - 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό το μέτωπο της πυρκαγιάς

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι αναζωπυρώσεις στην Εύβοια. Για 8η ημέρα η φωτιά κατακαίει τα χωριά της περιοχής. Έλληνες, Σέρβοι και Σλοβένοι πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς, η οποία «απλώνεται» σε πολλά μέτωπα. 

Νωρίτερα, έγινε προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό στο Ασμήνιο. Έχει δοθεί ήδη εντολή εκκένωσης στο χωριό, ωστόσο οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ετοιμάζονται να δώσουν τον δικό τους αγώνα για να μην αφήσουν τις φλόγες να απειλήσουν το Πευκί.

Μηνύματα εκκένωσης

Αγωνία για την αναζωπύρωση του μετώπου από Καματριάδες προς Καμάρια. Δύσκολη η κατάσταση στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων. Το μέτωπο κινείται απειλητικά προς το χωριό.

Πριν από λίγο χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ασμήνιο να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μάχη σε Αγβαριά και Γαλατσώνα

Το άλλο κύριο μέτωπο είναι το τρίγωνο Γερακίου-Γαλατσώνα-Αβγαριά. Το πρωί δόθηκε μάχη για να μην περάσει μέσα στην Αβγαριά. Οι προσπάθειες είναι υπεράνθρωπες ΄και η πορεία ανεκόπη, ωστόσο το μέτωπο από την Γαλατσώνα που κινείται με κατεύθυνση τα Καμάρια συνεχίζει να απειλεί. Ευτυχώς δεν είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Ιστιαία

Η ατμόσφαιρα στην Ιστιαία να είναι αποπνικτική και να προκαλεί ζάλη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή και αυτό είναι η αιτία που συμβάλει στην συσσώρευση καπνού στην ατμόσφαιρα.

Δήμαρχος Μαντουδίου:«Έχουν καεί πάνω από 300 σπίτια- Η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί»

Στο δήμο Μαντουδίου Αγίας Άννας υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφουν ζημιές, οι οποίες είναι τεράστιες. Έχουν καεί ολοσχερώς τα ξενοδοχεία και πάνω από 300 σπίτια. Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για όλη τη βόρεια Εύβοια, η οποία έχει καταστραφεί. Τα μικρά παιδιά δέχονται βοήθεια από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Συγκλονίζει η μάχη των κατοίκων

Οι κάτοικοι μάλιστα, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή δημιούργησαν ανθρώπινες αλυσίδες για να σώσουν τα χωριά τους.

Χωρίς ρεύμα τα χωριά

Σπαρακτικές εικόνες από το καμένο δάσος, μια καταστροφή που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων των Ελλήνων. Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής πάνω από 600.000 στρέμματα.

Πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα καθώς κολώνες της ΔΕΗ έχουν πέσει στο οδόστρωμα ή έχουν καεί.

Ρωσική βοήθεια

Δύο πυροσβεστικά «θηρία» Ιλιούσιν και δύο ελικόπτερα στέλνει η Ρωσία προκειμένου να συνδράμει την Ελλάδα στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Στη μάχη Σέρβοι και Σλοβάκοι πυροσβέστες

Στις φωτιές έχουν ριχτεί πυροσβεστικές δυνάμεις από Σερβία και Σλοβακία.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κύρια μέτωπα αλλά συνεχόμενες αναζωπυρώσεις οι οποίες είναι αναμενόμενο ότι τις επόμενες δυο ημέρες θα είναι συνεχείς διότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η έκταση. Ακόμα κι όταν οριοθετηθεί η πυρκαγιά εμείς έχουμε πάλι μακρύ έργο», είπε και πρόσθεσε πως τις επόμενες 24 με 48 ώρες θα διασφαλιστεί κατά 80 με 90% η τιθάσευση του μετώπου και μετά θέλει άλλες 4 με 10 μέρες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παν. Ομοσπονδίας ενώσεων υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This