Δύσκολη η νύχτα για Εύβοια και Γορτυνία Αρκαδίας: Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσες από γη και αέρα

Must Read

Ατελείωτη είναι η μάχη που δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις αναζωπυρώσεις στην σε Εύβοια και Γορτυνία, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και αμέτρητες περιουσίες έχουν μετατραπεί σε στάχτη και αποκαΐδια.

Το μεσημέρι νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Γορτυνία και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στο Λιβαδάκι και το Καστράκι, σημαίνοντας νέο συναγερμό στους πυροσβέστες, που επιχειρούν με όσα μέσα διαθέτουν, προκειμένου να σώσουν το δάσος και τα σπίτια των ανθρώπων.

Παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά είχε εικόνα ύφεσης, οι ενισχυμένοι άνεμοι αναζωπύρωσαν γύρω στη 13:30 ορισμένες εστίες, με συνέπεια η πυρκαγιά να λάβει σύντομα διαστάσεις κατακαίγοντας τα πεύκα που είχαν γλιτώσει τις προηγούμενες μέρες.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις ελικόπτερα και αεροσκάφη. Στο σημείο βρίσκονται επίσης Γάλλοι πυροσβέστες ενώ στην επιχείρηση συνδράμουν και κάτοικοι της περιοχής με αγροτικά μηχανήματα.

Εντολή εκκένωσης από το Καλλιάνι

Νωρίτερα, γύρω στις 15:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Καλλιάνι, στον δήμο Τροπαίων, αφού η φωτά πλησιάζει απειλητικά προς την περιοχή. Μάλιστα, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τους κατοίκους.

Την ίδια ώρα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο. Λίγο μετά τις 17:00, οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκαν και στους οικισμούς Όχθια, Αετορράχη, ενώ λίγο πριν τις 18:00 οι φλόγες πλησιασαν το χωριό Νεοχώρι. Βελτιωμένη είναι η εικόνα των αναζωπυρώσεων στην Αρχαία Ολυμπία.

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: «Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά τα 10.000 χλμ.»

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, δήλωσε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά διότι γίνεται λόγος για ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με πολλές εστίες. Όπως είπε, οι κάτοικοι αγωνιούν, αφού είναι ζωτικής σημασίας η φωτιά να μην περάσει στο όρος Μαίναλο. Ο ίδιος εκτίμησε πως το μέτωπο της φωτιάς που πέρασε από την Ηλεία ξεπερνά τα 10.000 χλμ.

«Το μέτωπο είναι πάνω από δέκα χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα πυκνό δάσος. Υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια στα όρια του μετώπου και οικισμοί οι οποίοι έχουν εκκενωθεί. Η προσπάθεια γίνεται για να μηδενίσουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και να περιορίσουμε τις καταστροφές των περιουσιών. Εκτιμώ ότι αν και υπάρχουν άνεμοι θα περιοριστεί το μέτωπο» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο κ. Λαμπρόπουλος εξήγησε ότι φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια. «Η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη» είπε και συμπλήρωσε: «Παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Στην μάχη με τις φλόγες και το θηριώδες ρωσικό Ilyushin Il-76

Στην Αρκαδία επιχειρεί από αέρος και το θηριώδες ρωσικό Ilyushin Il-76, το οποιό σχεδιάστηκε το 1967 με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στη Σιβηρία και στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροπλάνα του κόσμου.

Πρόκειται για ένα πραγματικά γιγαντιαίο εναέριο μέσο πυρόσβεσης αφού το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν το Beriev μεταφέρει μόλις 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα

Τρεις πυροσβέστες που επιχειρούν στην φωτιά στην Αρκαδία, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με μικροεγκαύματα, μεταφέρθηκαν σε δομές υγείας.

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στη Δάφνη Αρκαδίας στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας. Ακόμη, ένας πυροσβέστης προσήλθε χθες το βράδυ στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων με μικροεγκαύματα. Κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Εκτεταμένες ζημιές στο Πυρρή Γορτυνίας

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι του χωριού Πυρρή στη Γορτυνία, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 10 σπίτια έχουν καεί, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή σε αγροτικές εκτάσεις, ενώ οι περίπου 40 κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για γεννήτριες καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με διακοπές νερού και ρεύματος.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στην Εύβοια

Συνεχίζεται για ένατη μέρα η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια με τα πύρινα μέτωπα και τις αναζωπυρώσεις να μην έχουν τεθεί ακόμα σε έλεγχο.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάσβεσης από ελληνικές και ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις έγιναν νωρίτερα μέσα στην ημέρα στα βορειοανατολικά, επικεντρωμένες στα Ελληνικά και τον Άγιο Νικόλαο, καθώς και στο Αγριοβότανο. Από το μεσημέρι και μετά, οι επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν λίγο πιο δυτικά, ανάμεσα σε Αβγαριά, Γαλατσώνα (όπου σημειώθηκε αναζωπύρωση σε δύσκολο σημείο στο δάσος) και πίσω από τους οικισμούς Γούβες, Αρτεμίσιο και Ασμήνι. Το θετικό, για την ώρα είναι πως δεν έχει προκύψει απειλή για οικιστικό κομμάτι.

Στο σημείο επιχειρούν πλέον εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εναέρια πυροσβεστικά μέσα αλλά και στρατιώτες. Ωστόσο, τα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο έχουν μείνει χωρίς νερό λόγω βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Τα πυροσβεστικά έμειναν χωρίς νερό, με αποτέλεσμα ένα δεξαμενόπλοιο να προσπαθεί να τα τροφοδοτήσει τις υδροφόρες από την παραλία Ψαροπούλι.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός, ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ και το meteo προέβλεψε τοπικές καταιγίδες στην Εύβοια που δοκιμάζεται σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για «ολοκληρωτική καταστροφή» που έχει προκληθεί στη Βόρεια Εύβοια έκανε λόγο νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

«Ο τόπος είναι ρημαγμένος, η κοινωνία έχει καταρρεύσει. Η πραγματικότητα είναι ότι αν η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δεν αποτελέσει εθνικό στόχο, αν η βοήθεια και οι κινήσεις από την πολιτεία δεν γίνουν χωρίς εκπτώσεις, τότε οδηγούμαστε προς ολοκληρωτική εξαφάνιση», είπε.

Σοβαρή καταγγελία για παρεμπόδιση εθελοντών πυροσβεστών

Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή και καταγγελία προχώρησε ένας πολίτης στα Βασιλικά Ευβοίας που μέχρι και σήμερα δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του αλλά και στο βίντεο που κατέγραψε απευθυνόμενος στον πυροσβέστη που καταγγέλλει για δολιοφθορά, ο ίδιος εμπόδισε όχημα εθελοντών να τροφοδοτηθεί με νερό και να επιχειρήσει στα πύρινα μέτωπα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Αρχικά ήταν μια φήμη και δεν πίστευα στα αυτιά μου, τελικά όμως είναι αλήθεια!
Λίγα λόγια για το νερό:

Από την πρώτη μέρα στα βασιλικά είχαμε πρόβλημα με το νερό. Στην αρχή πήγαν τα οχήματα να πάρουν από το νερό του δικτύου το οποίο ήταν ήδη ανεπαρκές. Μετά έγινε προσπάθεια να τροφοδοτηθούν οι υδροφόρες (άρα και τα πυροσβεστικά) από την δεξαμενή (100κ.μ.) στον ξηροπόταμο, πράγμα αδύνατο λόγω κατασκευής της. Φτιάξαμε λοιπόν μια αυτοσχέδια πατέντα από μια ποτιστική μηχανή από τρακτέρ. Τελειώνει η δεξαμενή(100κ.μ.) πήγαμε σε άλλη πάνω στον προφήτη Ηλία. Πάλι λάθος κατασκευή, πάλι πατέντες!

Τελειώνει και αυτή μεταφερόμαστε σε πισίνα(200κ.μ.) της παραλίας Βασιλικών. ΠΟΤΕ δεν ρώτησε κανένας από την πυροσβεστική τι γίνεται με το νερό και ΠΟΤΕ δεν ΕΊΔΑΜΕ κανέναν από το δασαρχείο.

Εχθές λοιπόν το βράδυ ξημερώματα ήρθε στην περιοχή μας να επιχειρήσει ένα εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα. Πρόκειται για τον “τυφώνα” ένα όχημα μια έναν μικρό γερανό που ανεβάζει ψηλά το νερό και το σκορπάει μπροστά του σε πολύ μεγάλη απόσταση σαν βεντάλια. Χωράει 8 κυβικά νερό ενώ τα μεγαλύτερα της πυροσβεστικής που επιχείρησαν στην περιοχή μας χωράνε 5 κυβικά και τα περισσότερα 1-2 κυβικά. Πραγματικά ζηλευτό!

Ο “κύριος” που θα δείτε στο βίντεο είναι κάτοικος Βασιλικών. Κρύβεται πίσω από το ντοσιέ να μην δούμε την φάτσα του αλλά τον ξέρουμε όλοι κ αυτόν και την γυναίκα του!

Πήγε λοιπόν στις 3-4 τα ξημερώματα και ενώ οι υδροφόρες τροφοδοτούσαν τον “τυφώνα” έβγαλε την μάνικα και σταμάτησε τον ανεφοδιασμό. “Το νερό δεν είναι για εσάς είναι για την πυροσβεστική” είπε!»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This