Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμώντας πως θα σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων, τα οποία θα φτάσουν ως και 6.000 ημερησίως σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 2.950 κρούσματα την ημέρα, με βάση τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτό το 2.950, εμείς θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, μπορεί να φτάσει τις 4.000, ενώ μπορεί να δούμε και 4.500 ή 5.000. Ο μέσος όρος δεν θα είναι πάνω από 4.000 μέχρι το τέλος Αυγούστου», σημείωσε ο καθηγητής.
Όπως είπε, αν συνεχίσουμε με όχι και τόσο καλούς ρυθμούς στον εμβολιασμό, αν δεν πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, θα φτάσουμε και στις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. «Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα», τόνισε.
«Το κλειδί είναι οπωσδήποτε ο εμβολιασμός και δεν το λέω με κανένα πάθος»
Όπως εξήγησε, το κλειδί είναι οπωσδήποτε ο εμβολιασμός. «Αυτό προκύπτει από οποιοδήποτε μοντέλο και οποιαδήποτε προσομοίωση. Δεν το λέω με κανένα πάθος, προκύπτει από τα δεδομένα. Ας καταλάβουμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» εξήγησε και συπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, ξέρω και συμφωνώ, ότι η μετάλλαξη Δέλτα εμπλέκει περισσότερο νέους ανθρώπους επειδή έχουν μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα, άρα η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι χαμηλότερη. Όταν φτάσεις 6.000 κρούσματα την μέρα, κάποια μέρα, ή 5.000 σε μέσο όρο, η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ. Γιατί να φτάσουμε εκεί;».
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για εκστρατεία ενημέρωσης αναφορικά με τον εμβολιασμό. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς», κατέληξε.