Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Στέλιος Πέτσας: «Θα προσφέρουμε δουλειά σε όσους επλήγησαν επαγγελματικά από την καταστροφή του δάσους στην Εύβοια» (video)

«Σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά την απασχόληση όσων επλήγησαν ανεπανόρθωτα επαγγελματικά, από τις φωτιές στα δάση της Εύβοιας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, νωρίτερα, σήμερα το πρωί επεσήμανε πως η πυροπροστασία έχει διάφορες πτυχές. «Στους δήμους δόθηκαν στις αρχές Μαΐου 16,9 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία, ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ στους 7 συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά μας δάση, και λόγω της Μήδειας και της προσομοίωσης έκτακτης ανάγκης που είχαμε κάνει στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δόθηκαν άλλα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές που κρίθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο στην Αττική, και σε αυτές προστέθηκαν οι περιοχές της Λίμνης στην Εύβοια και της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλών» είπε και συμπλήρωσε: «Γίνονταν καθαρισμοί όλα αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα σε ό,τι αφορά στα θέματα καθαρισμού και προστασίας εδώ και δεκαετίες. Η προσέγγιση από την κυβέρνηση είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα και προστασίας του δάσους, και απομάκρυνσης ξερών δέντρων, και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης, αναδάσωσης, με δέντρα όχι τόσο εύφλεκτα όπως είναι τα πεύκα, ώστε να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες».

Ο κ. Πέτσας απάντησε και σε ερώτηση για την γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να κόψει κάποιος ένα δέντρο, και αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζονται σε όλα νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά η διάθεση να κοιτάζει κάποιος το δάσος και όχι το δέντρο». Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, αναγκάζονται να κόβουν δέντρα για να μη μπει η φωτιά μέσα στο σπίτι τους, ενώ αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν. «Άρα μιλάμε για μια αλλαγή φιλοσοφίας που βλέπει το δάσος ως κάτι ενιαίο. Για τις διαδικασίες αναδάσωσης, αντί για τρεις μήνες πάνε στις 30 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που υπεγράφη εχτές» είπε.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως μέχρι εχτές είχαν γίνει περίπου 1.500 αυτοψίες. Σύμφωνα με τις καταγραφές αυτές, φαίνεται ότι στις κατοικίες δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Όπως είπε, υπάρχουν ζημιές σε επαγγελματικούς χώρους, οι οποίες καταγράφονται, ενώ για τις αποζημιώσεις έχει προβλεφθεί άμεση καταβολή 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς, και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

«Μόλις οριστικοποιηθεί η καταγραφή, όλοι πληγέντες συμπολίτες μας μπορούν να υπαχθούν στη στεγαστική συνδρομή, που φτάνει μέχρι 150.000 χρηματοδότηση, 80% είναι κρατική αρωγή και το 20% είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης προβλέπονται προκαταβολές και ενισχύσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τα κλιμάκια περνούν δύο φορές για εκτίμηση της ζημιάς και μέσα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία», τόνισε αναφορικά με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

«Σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως αυτό που έχει σημασία για όλους τους πολίτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει όπου υπάρχουν μελέτες σε γρήγορα έργα, ενώ όπου δεν υπάρχουν μελέτες έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής για μελέτες και έργα. Με αυτά τα βήματα ελπίζουμε ότι θα έχουμε γρήγορα έργα στις περιοχές αυτές», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στον ανασχηματισμό, ο κ. Πέτσας είπε ότι ήταν μια αναδιάταξη δυνάμεων κυρίως σχετικά με τη διαχείριση των συνεπειών που είχαμε από τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Είχε την τοποθέτηση ενός ανθρώπου, που θα συντονίζει σε επίπεδο πρωθυπουργού όλο το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής, του κ. Τριαντόπουλου, και μια σειρά αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο που έχει να κάνει με το πώς ενημερώνουμε και πώς μπορούμε να δώσουμε την πληροφόρηση που χρειάζεται στους πολίτες. Κάποια ευρύτερη παρέμβαση είναι πάντα στα χέρια του πρωθυπουργού, που κρίνει πότε θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να κάνει πιο λειτουργική την κυβέρνησή του», σχολίασε ο κ. Πέτσας για τον «μίνι» ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Το πακέτο αποζημιώσεων που ανακοινώθηκε είναι γενναίο»

Μάλιστα, θέλησε να σχολιάσει εκτενέστερα τις αποζημιώσεις που θα δοθούν, χαρακτηρίζοντας το πακέτο που ανακοινώθηκε, γενναίο και εμπροσθοβαρές. «Σημασία έχει η ταχύτητα. Από τις 18 του μηνός που ανοίγει η πλατφόρμα θα κριθούμε όλοι για την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων. Το πιο δύσκολο θα είναι το κομμάτι της αποκατάστασης της Εύβοιας, όπου δεν μιλάμε μόνο για καταστροφή περιουσιών, αλλά για μία οικολογική καταστροφή που αλλάζει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή την επόμενη μέρα» ανέφερε.

Όπως είπε, αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα, ενώ εξέφρασε την θέλησή του να ζητήσει από τους κατοίκους της Εύβοιας που έχουν πληγεί να έχουν υπομονή και να έχουν εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει γρήγορα σε ένα σχέδιο που θα μπορέσει να δώσει μια ελπίδα εκεί που τώρα υπάρχει απόγνωση.

«Πρόθεσή μας να προσφέρουμε δουλειά στους πυρόπληκτους ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια»

Τέλος, ο κ. Πέτσας έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει δουλειά στους πυρόπληκτους της Εύβοιας, που είχαν ως εργαλείο στην δουλειά τους, τα δάση.

«Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το δάσος που κάηκε προϋποθέτει πολλές εργασίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν εκεί. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν στον τόπο τους εφόσον το επιθυμούν. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δουλειά ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Το δάσος προσφέρει θέσεις εργασίας, και θα φροντίσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεκρός και ο σμηναγός του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Πληθωρισμός 7,2% στην Ελλάδα και 8,5% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat

Κούγιας εναντίον όλων: Τώρα κατηγορεί κάποιον από το… ακροατήριο!

Τι συμβαίνει τελικά με την κεταμίνη

Κ. Μαρουσάκης: «Προ των πυλών η κακοκαιρία, χιόνι από το Σάββατο ακόμα και στην...

Ισχυρό αναμένεται να είναι το δεύτερο στάδιο της κακοκαιρίας που θα «χτυπήσει» τη χώρα...

Αύριο, Πέμπτη, η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Σήμερα η αναγνώριση της σορού στην οποία δεν θα παραστούν οι γονείς του άτυχου νέου

Στάση εργασίας αύριο για τον Ηλεκτρικό – Ποιές ώρες δεν θα κινηθούν οι συρμοί

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, που πραγματοποιεί τα δρομολόγια...

Σήμερα η κηδεία της 39χρονης που αυτοκτόνησε στην Λάρισα – Είχε γεννήσει πριν από...

Βυθισμένη στο πένθος είναι η Λάρισα από την είδηση ότι νεαρή μητέρα έκανε βουτιά...

Κλειστά σήμερα και αύριο τα θέατρα – 48ωρη πανελλαδική απεργία των καλλιτεχνών

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι καλλιτέχνες σήμερα, Τετάρτη 1 και αύριο, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου,...

Τρισάγιο και πορεία για τον έναν χρόνο από την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού...

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του γκράφιτι με τη μορφή του

Πρωτοφανές περιστατικό στον Βόλο: 84χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του γιου του!

Πρωτοφανείς στιγμές εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τρίτης στον Βόλο, όταν ένας ηλικιωμένος άρχισε να...

Χαρτί… απόλυσης σε 19 καθαρίστριες του νοσοκομείου Κομοτηνής: «Δουλεύουμε μέχρι και 22 χρόνια!»

Το νοσοκομείο τις απολύει και τα καθήκοντά τους θα αναλάβει εργολάβος

Συγκλονίζει ο πατέρας του υποσμηναγού: «Όταν ακούσαμε ότι έπεσε αεροπλάνο, ήξερα ότι είναι ο...

Ραγίζουν καρδιές όλα όσα δήλωσε ο πατέρας του αδικοχαμένου υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα,...

Συναγερμός από πυρκαγιά στα Νέα Σφαγεία του Ρεθύμνου

Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής στο σημείο

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM