Δευτέρα 27/9/2021

Στέλιος Πέτσας: «Θα προσφέρουμε δουλειά σε όσους επλήγησαν επαγγελματικά από την καταστροφή του δάσους στην Εύβοια» (video)

«Σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα»

Τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά την απασχόληση όσων επλήγησαν ανεπανόρθωτα επαγγελματικά, από τις φωτιές στα δάση της Εύβοιας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, νωρίτερα, σήμερα το πρωί επεσήμανε πως η πυροπροστασία έχει διάφορες πτυχές. «Στους δήμους δόθηκαν στις αρχές Μαΐου 16,9 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία, ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ στους 7 συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά μας δάση, και λόγω της Μήδειας και της προσομοίωσης έκτακτης ανάγκης που είχαμε κάνει στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δόθηκαν άλλα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές που κρίθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο στην Αττική, και σε αυτές προστέθηκαν οι περιοχές της Λίμνης στην Εύβοια και της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλών» είπε και συμπλήρωσε: «Γίνονταν καθαρισμοί όλα αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα σε ό,τι αφορά στα θέματα καθαρισμού και προστασίας εδώ και δεκαετίες. Η προσέγγιση από την κυβέρνηση είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα και προστασίας του δάσους, και απομάκρυνσης ξερών δέντρων, και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης, αναδάσωσης, με δέντρα όχι τόσο εύφλεκτα όπως είναι τα πεύκα, ώστε να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες».

Ο κ. Πέτσας απάντησε και σε ερώτηση για την γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να κόψει κάποιος ένα δέντρο, και αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζονται σε όλα νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά η διάθεση να κοιτάζει κάποιος το δάσος και όχι το δέντρο». Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, αναγκάζονται να κόβουν δέντρα για να μη μπει η φωτιά μέσα στο σπίτι τους, ενώ αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν. «Άρα μιλάμε για μια αλλαγή φιλοσοφίας που βλέπει το δάσος ως κάτι ενιαίο. Για τις διαδικασίες αναδάσωσης, αντί για τρεις μήνες πάνε στις 30 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που υπεγράφη εχτές» είπε.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως μέχρι εχτές είχαν γίνει περίπου 1.500 αυτοψίες. Σύμφωνα με τις καταγραφές αυτές, φαίνεται ότι στις κατοικίες δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Όπως είπε, υπάρχουν ζημιές σε επαγγελματικούς χώρους, οι οποίες καταγράφονται, ενώ για τις αποζημιώσεις έχει προβλεφθεί άμεση καταβολή 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς, και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

«Μόλις οριστικοποιηθεί η καταγραφή, όλοι πληγέντες συμπολίτες μας μπορούν να υπαχθούν στη στεγαστική συνδρομή, που φτάνει μέχρι 150.000 χρηματοδότηση, 80% είναι κρατική αρωγή και το 20% είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης προβλέπονται προκαταβολές και ενισχύσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τα κλιμάκια περνούν δύο φορές για εκτίμηση της ζημιάς και μέσα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία», τόνισε αναφορικά με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

«Σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως αυτό που έχει σημασία για όλους τους πολίτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει όπου υπάρχουν μελέτες σε γρήγορα έργα, ενώ όπου δεν υπάρχουν μελέτες έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής για μελέτες και έργα. Με αυτά τα βήματα ελπίζουμε ότι θα έχουμε γρήγορα έργα στις περιοχές αυτές», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στον ανασχηματισμό, ο κ. Πέτσας είπε ότι ήταν μια αναδιάταξη δυνάμεων κυρίως σχετικά με τη διαχείριση των συνεπειών που είχαμε από τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Είχε την τοποθέτηση ενός ανθρώπου, που θα συντονίζει σε επίπεδο πρωθυπουργού όλο το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής, του κ. Τριαντόπουλου, και μια σειρά αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο που έχει να κάνει με το πώς ενημερώνουμε και πώς μπορούμε να δώσουμε την πληροφόρηση που χρειάζεται στους πολίτες. Κάποια ευρύτερη παρέμβαση είναι πάντα στα χέρια του πρωθυπουργού, που κρίνει πότε θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να κάνει πιο λειτουργική την κυβέρνησή του», σχολίασε ο κ. Πέτσας για τον «μίνι» ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Το πακέτο αποζημιώσεων που ανακοινώθηκε είναι γενναίο»

Μάλιστα, θέλησε να σχολιάσει εκτενέστερα τις αποζημιώσεις που θα δοθούν, χαρακτηρίζοντας το πακέτο που ανακοινώθηκε, γενναίο και εμπροσθοβαρές. «Σημασία έχει η ταχύτητα. Από τις 18 του μηνός που ανοίγει η πλατφόρμα θα κριθούμε όλοι για την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων. Το πιο δύσκολο θα είναι το κομμάτι της αποκατάστασης της Εύβοιας, όπου δεν μιλάμε μόνο για καταστροφή περιουσιών, αλλά για μία οικολογική καταστροφή που αλλάζει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή την επόμενη μέρα» ανέφερε.

Όπως είπε, αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα, ενώ εξέφρασε την θέλησή του να ζητήσει από τους κατοίκους της Εύβοιας που έχουν πληγεί να έχουν υπομονή και να έχουν εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει γρήγορα σε ένα σχέδιο που θα μπορέσει να δώσει μια ελπίδα εκεί που τώρα υπάρχει απόγνωση.

«Πρόθεσή μας να προσφέρουμε δουλειά στους πυρόπληκτους ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια»

Τέλος, ο κ. Πέτσας έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει δουλειά στους πυρόπληκτους της Εύβοιας, που είχαν ως εργαλείο στην δουλειά τους, τα δάση.

«Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το δάσος που κάηκε προϋποθέτει πολλές εργασίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν εκεί. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν στον τόπο τους εφόσον το επιθυμούν. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δουλειά ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Το δάσος προσφέρει θέσεις εργασίας, και θα φροντίσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ