Παπαευαγγέλου: «Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων» (video)

«Ευτυχώς, οι φόβοι που είχαμε για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές, δεν επιβεβαιώθηκαν...»

Must Read

Στην… επίσημη πρεμιέρα της Μίνας Γκάγκα, νέας αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στη χώρα, στο επίκεντρο τέθηκε, όπως αναμενόταν, το άνοιγμα των σχολείων. 

«Η σκέψη μας είναι στα σχολεία», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, εκφράζοντας την ευχή κατά τη φετινή σχολική χρονιά η διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές. «Σήμερα», όπως εξήγησε, «η φιλοσοφία άλλαξε σημαντικά. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών».

Επίσης, τα self tests δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς. Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό testing των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τα τα σχολεία, θα εξακολουθούν να ισχύουν. Είναι θετικό, όπως τόνισε, το γεγονός ότι ένα στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου, ενώ, επισήμανε πως τα τμήματα που θα έχουν θετικό κρούσμα δεν θα κλείνουν, αλλά θα ελέγχονται με rapid και self tests οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται, αν χρειαστεί, ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον. «Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα self tests», τόνισε.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες, μόνο και μόνο από την αύξηση των τεστ. «Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες», υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας δήλωσε, επίσης, ότι παρατηρείται μείωση 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των κρουσμάτων. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητική. «Παρακολουθούμε στενά τις μεγάλες πόλεις», τόνισε. Αυξημένο, ωστόσο, είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη και Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν «αλυσίδες» κρουσμάτων

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα γενικότερα χαρακτηριστικά της πανδημίας, τόσο στον πλανήτη όσο και στην Ελλάδα. «Οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7% την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχουμε λιγότερες διαγνώσεις, αλλά μικρή αύξηση θανάτων. Επιδείνωση παρουσιάζεται σε Γερμανία, Βρετανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε σημαντική μείωση στις καθημερινές διαγνώσεις, αλλά καταγράφουμε αύξηση των θανάτων. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από το έναΗ πανδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Ένας πυλώνας που μας βοηθά να ελέγξουμε την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός. Ο δεύτερος είναι η έγκαιρη διάγνωση, αν παρουσιάζουμε συμπτώματα, ή αν έχουμε έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα», είπε σχετικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν στους ανεμβολίαστους, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως «και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν “αλυσίδες” κρουσμάτων». Τόνισε, δε, πως, εάν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου επισήμανε πως «ευτυχώς, οι φόβοι που είχαμε για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές, δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι λόγοι είναι πολλοί και απαιτεί μεγάλη κουβέντα» και επανέλαβε ότι «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, διότι θα έχουμε πολλά περισσότερα τεστ. Μόνο και μόνο από αυτό, περιμένουμε αύξηση».

Λίγα τα περιστατικά με πλαστά πιστοποιητικά

«Όπου υπάρχουν καταγγελίες για παράνομα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης επεμβαίνουμε άμεσα και γίνεται έλεγχος», ανέφερε με τη σειρά της, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά με πλαστό πιστοποιητικό που έχουν αποδειχθεί, μέχρι τώρα, είναι λίγα. Ξεκαθάρισε δε ότι οι υγειονομικοί που εμπλέκονται θα απομακρύνονται από την εργασία και θα ακολουθούνται όλες οι διοικητικές και νομικές κυρώσεις. «Είναι πολύ σημαντικό η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπουν τους νόμους και να κινδυνεύουν άνθρωποι», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις εντολές αναστολής καθηκόντων που έχουν επιδοθεί σε ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας, η κ. Γκάγκα είπε ότι είναι 5.305 στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία, δηλαδή ποσοστό 5,8% του συνόλου. Στα νοσοκομεία οι γιατροί ήταν το 2,1%, 547 σε σύνολο 21.000, το νοσηλευτικό ήταν 2.700 σε σύνολο 40.000 και το διοικητικό 879 εργαζόμενοι σε σύνολο 12.000. «Τα ποσοστά αυτά δεν είναι πολύ μεγάλα και τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται με μετακινήσεις προσωπικού», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών και θα προσληφθεί και επικουρικό προσωπικό.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This