Την επόμενη εβδομάδα η εισήγηση για την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έβαλε... την κασέτα να παίζει...

Must Read

Σχολεία, εμβολιασμός, τρίτη δόση εμβολίου, rapid test, ιδιώτες, πλαστά πιστοποιητικά. Φλέγοντα ζητήματα για τα οποία μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, χωρίς να έχει πειστικές απαντήσεις για τα περισσότερα.

«Το πρωτόκολλο που συζητήθηκε με την επιτροπή είναι συνδυαστικό, καθώς υπάρχει πλέον ο εμβολιασμός, συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων ενώ θα γίνεται και άμεση ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος», είπε για τα σχολεία ο κ.Πλεύρης και πρόσθεσε: «Βασική αρχή είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Το πρωτόκολλο που έχει δομηθεί είναι ένα πρωτόκολλο ασφάλειας, πρέπει να το εμπιστευτούν οι γονείς».

Μάλιστα, ερωτώμενος για τυχόν νοσηλείες παιδιών, έβαλε στο παιχνίδι και τον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. γεύση από τα προσεχώς…): «Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για να υπάρχει κάλυψη σε κλίνες για τα παιδιά, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστούν νοσηλεία, στο δημόσιο αλλά γίνεται και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για πλήρη κάλυψη νοσηλειών στην παιδική ηλικία. Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί».

Ένα (ακόμα) μεγάλο θέμα που έχει προκύψει από την παράλογη απόφαση της Κυβέρνησης για εβδομαδιαία rapid test όλων των εργαζόμενων με δική τους δαπάνη, αφορά όσους έχουν κάνει τη μια δόση του εμβολίου και το τι γίνεται στο μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη, αλλά και τις 14 ημέρες μετά, μέχρι να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Κι επειδή προφανώς λήφθηκε άλλη μια απόφαση χωρίς κανείς να σκεφτεί τις παραμέτρους, ο κ. Πλεύρης «το έπαιξε» προβληματισμένος: «Το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε. Αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει την μια δόση». Τώρα αναμένεται να εξεταστεί… Για τόση σοβαρότητα μιλάμε.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, ο Υπουργός Υγείας αφού σχολίασε ότι τα ποσοστά είναι χαμηλά, επεσήμανε: «Είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις, ώστε να ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς. Ο εμβολιασμός του παιδιού δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού, αν εμβολιαστεί προστατεύεται και το ίδιο».

Συνεχίζοντας, μίλησε για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στη διαδικασία του εμβολιασμού: «Θέλουμε να διευρύνουμε το μοντέλο του εμβολιασμού έτσι οι εμβολιασμοί περνάνε και στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να μπουν στην καθημερινότητα του κόσμου».

Όσο για τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση; «Υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό. Στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%».

Βέβαια στόχος θα έπρεπε να είναι να πειστούν να εμβολιαστούν αυτοί που κινδυνεύουν, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι  ευπαθείς δηλαδή και όχι οι νεότεροι. Και παρότι ο κ.Πλεύρης διαπίστωσε ότι «οι κρίσιμες ηλικίες έχουν καλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά αυτό δεν αρκεί», τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αποσκοπούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συζήτηση μπήκε και η τρίτη δόση του εμβολίου, με τον Υπουργό Υγείας να λέει: «Είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις. Με βάση τις εισηγήσεις παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να πάνε σε αναμνηστική δόση. Αυτοί είναι οι ανασοκατασταλμένοι, μέχρι στιγμής. Αυτό που εξετάζει η επιτροπή είναι αν θα γίνει στους άνω των 60 και την χρονική διάρκεια. Εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση, αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».

Σε ότι αφορά τα πλαστά πιστοποιητικά, τα διαχώρισε σε δύο κατηγορίες: «Αυτές που υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα και οι περιπτώσεις ψευδούς νόσησης. Σχετικά με τους υγειονομικούς, το πλαίσιο που κινείται το υπουργείο είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί στον υγειονομικό χώρο μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας, να υπάρχει έλεγχος και θα γίνεται τεστ αντισωμάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία και με τρίτες χώρες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Ρωτήθηκε και για τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία μετά τον εμβολιασμό του και αν τα δύο συνδέονται: «Είναι σε εξέλιξη η ιατροδικαστική έρευνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα της εξέτασης. Δεν μπορούν κάποιοι να προτρέχουν και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This