Σεισμοί στη Θήβα: Προετοιμασία όλων των φορέων ζητά ο Λέκκας – «Καμία ανησυχία», λέει ο Χουλιάρας

Ποιες είναι οι τέσσερις σεισμικά ενεργές περιοχές στη χώρα μας

Must Read

Οι συνεχής σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στον κόσμο, με τους σεισμολόγους (όταν δεν διαφωνούν) να ανησυχούν και να εξετάζουν τα δεδομένα για να εκτιμήσουν αν υπάρχει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού.

Μάλιστα για το θέμα αυτό συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, προκαλώντας είναι η αλήθεια… ταχυπαλμίες, αφού το έκτακτο της συνεδρίασης πήρε μεγάλη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, «στην περιοχή της Θήβας παραμένει η σεισμικότητα αμείωτη άδω και περίπου 4 μήνες και θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχεδία μας με βάσει και τις ανάγκες που πρόεκυψαν με τον σεισμό στην Κρήτη».

Όσο για το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση, ο κ. Λέκκας ήταν λακωνικός: «Επισημάναμε την αναγκαιότητα οι Δήμοι της περιοχής να έχουν εποκαιροποιημένα όλα  όσα προβλέπονται από τα σχέδια. Είναι ανάγκη να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να μην αντιμετωπίσουμε διάφορες αδυναμίες που συναντήσαμε  στην Κρήτη».

Χουλιάρας: «Καμία ανησυχία για τη Θήβα»  – Το ενδιαφέρον στην Κρήτη

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφερόμενος στις σεισμικές ακολουθίες στη Θήβα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Δεν ήταν το ίδιο όμως και για την Κρήτη.

«Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η παρατεταμένη σεισμική ακολουθία στη Θήβα. Δεν πρέπει να συνδέουμε όλα τα γεγονότα σε όλη την επικράτεια, γιατί κάθε μέρα σε 30 – 40 σημεία της χώρας καταγράφουμε σεισμούς. Δεν είναι ανησυχητικά αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει τακτική σεισμικότητα. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η σεισμική ακολουθία της Κρήτης. Εκεί πρέπει να δοθεί το ενδιαφέρον και εκεί είναι τα μάτια όλων μας», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, τα κτήρια στο Αρκαλοχώρι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα: «Μετά από την ισχυρή δόνηση, θα μας δείξει μια σχετική ύφεση η οποία μέρα με την ημέρα, σταδιακά, θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών. Που και που θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι τα κτίρια. Οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν και εκεί είναι το τεράστιο πρόβλημα».

Και συνέχισε: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει επισκευές και να μπει μέσα στα σπίτια. Για ένα τουλάχιστον μήνα θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα εναλλακτική λύση γιατί έρχεται χειμώνας και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν μέσα στα σπίτια τους».

Όσο για τις σεισμικά ενεργές περιοχές στη χώρα μας, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξήγησε: «Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ».

Για το φαινόμενο της Νισύρου, ο κ. Χουλιάρας είπε: «Οι σεισμοί στη Νίσυρο είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί. Η ακολουθία είναι από πέρυσι, πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα. Ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας είναι ένας σεισμός ήταν τον Ιούνιο με 5,7 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ και ξύπνησε τους κατοίκους γιατί έγινε τη νύχτα. Σε μια ώρα είχανε τρεις δονήσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This