Αντιγριπικό εμβόλιο: 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση – Μικρά παιδιά, ευάλωτοι και ηλικιωμένοι πρέπει να σπεύσουν

«Η συνύπαρξη του κορωνοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα, για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Must Read

Αύριο Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, ξεκινά για φέτος η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, το οποίο, όπως και εκείνο κατά του κορωνοϊού, είναι επιβεβλημένο, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως αναφέρθηκε στην αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας της Covid-19, που είναι σε εξέλιξη», αφού «είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί». Μάλιστα ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως «από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη».

Καταλήγοντας, ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος γενικότερα στους εμβολιασμούς, επισήμανε ότι, όσον αφορά σε εκείνον κατά της γρίπης «είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους, αφού βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση», και κατόπιν, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, αφού, όπως είπε, «οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι, για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Eίναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας πραγματικά να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως, μπορεί την περσινή χρονιά ο ιός της γρίπης να ήταν σε χαμηλά επίπεδο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όμως «αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών και όχι στην εξάλειψη του ιού». Μάλιστα, σημείωσε πως «η συνύπαρξη του κορωνοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα, για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο, δηλαδή, μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης» και πρόσθεσε πως «είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη».

Μάλιστα, η κα Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως ανέφερε «η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως, είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό». Συνοψίζοντας, τόνισε πως «φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» και συμπλήρωσε πως «έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα».

Οι κατ’ εξοχήν ομάδες αυξημένου κινδύνου για γρίπη

«Οι ομάδες, οι οποίες κατ’ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών» και συμπλήρωσε πως «η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες, κλπ. Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων».

Τέλος, μιλώντας με αριθμούς σχολίασε πως «πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60», ενώ, σχετικά με συγκεκριμένες ομάδες, ανέφερε πως «πρέπει, επίσης, να εμβολιαστούν οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου. Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα», ενώ «υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν. Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν. Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία, είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας. Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης».

Ιδιαίτερη αναφορά, εξάλλου, έκανε και στα άτομα με Covid και την σχέση τους με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε άτομα ασυμπτωματικά, τα οποία βρίσκονται, με εργαστηριακό έλεγχο, θετικά. Αυτά τα άτομα, όπως είπε, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας. Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά, εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν. Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε με τη σειρά της πως «ο λόγος που είχαμε λιγότερη γρίπη πέρυσι ήταν γιατί κρατήσαμε τα μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις, δεν βγήκαμε από τα σπίτια μας, δεν είδαμε φίλους. Και τα μέτρα εξακολουθούμε να πρέπει να τα κρατάμε, κάνοντας τώρα τον εμβολιασμό και για τον ένα και για το άλλο» και συμπλήρωσε πως «κάνοντας τα εμβόλια θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτά τα μέτρα και να έχουμε την ζωή μας πίσω. Οπότε, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατήσουμε τα μέτρα, όσο δεν έχουμε τελειώσει με όλο τον εμβολιασμό και να προχωρήσουμε γρήγορα και στον αντιγριπικό και στον εμβολιασμό για την Covid, γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να ζούμε φυσιολογικά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This