Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

Αντιγριπικό εμβόλιο: 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση – Μικρά παιδιά, ευάλωτοι και ηλικιωμένοι πρέπει να σπεύσουν

«Η συνύπαρξη του κορωνοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα, για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αύριο Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, ξεκινά για φέτος η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, το οποίο, όπως και εκείνο κατά του κορωνοϊού, είναι επιβεβλημένο, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως αναφέρθηκε στην αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας της Covid-19, που είναι σε εξέλιξη», αφού «είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί». Μάλιστα ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως «από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη».

Καταλήγοντας, ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος γενικότερα στους εμβολιασμούς, επισήμανε ότι, όσον αφορά σε εκείνον κατά της γρίπης «είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους, αφού βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση», και κατόπιν, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, αφού, όπως είπε, «οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι, για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Eίναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας πραγματικά να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως, μπορεί την περσινή χρονιά ο ιός της γρίπης να ήταν σε χαμηλά επίπεδο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όμως «αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών και όχι στην εξάλειψη του ιού». Μάλιστα, σημείωσε πως «η συνύπαρξη του κορωνοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα, για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο, δηλαδή, μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης» και πρόσθεσε πως «είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Συναγερμός στα Χανιά: 28χρονος τουρίστας έπεσε στο λιμάνι!

Μάλιστα, η κα Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως ανέφερε «η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως, είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό». Συνοψίζοντας, τόνισε πως «φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» και συμπλήρωσε πως «έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα».

Οι κατ’ εξοχήν ομάδες αυξημένου κινδύνου για γρίπη

«Οι ομάδες, οι οποίες κατ’ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών» και συμπλήρωσε πως «η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες, κλπ. Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων».

Τέλος, μιλώντας με αριθμούς σχολίασε πως «πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60», ενώ, σχετικά με συγκεκριμένες ομάδες, ανέφερε πως «πρέπει, επίσης, να εμβολιαστούν οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου. Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα», ενώ «υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν. Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν. Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία, είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας. Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Πετράλωνα: Είχαν αφήσει τα παιδιά στην τύχη τους!

Ιδιαίτερη αναφορά, εξάλλου, έκανε και στα άτομα με Covid και την σχέση τους με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε άτομα ασυμπτωματικά, τα οποία βρίσκονται, με εργαστηριακό έλεγχο, θετικά. Αυτά τα άτομα, όπως είπε, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας. Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά, εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν. Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε με τη σειρά της πως «ο λόγος που είχαμε λιγότερη γρίπη πέρυσι ήταν γιατί κρατήσαμε τα μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις, δεν βγήκαμε από τα σπίτια μας, δεν είδαμε φίλους. Και τα μέτρα εξακολουθούμε να πρέπει να τα κρατάμε, κάνοντας τώρα τον εμβολιασμό και για τον ένα και για το άλλο» και συμπλήρωσε πως «κάνοντας τα εμβόλια θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτά τα μέτρα και να έχουμε την ζωή μας πίσω. Οπότε, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατήσουμε τα μέτρα, όσο δεν έχουμε τελειώσει με όλο τον εμβολιασμό και να προχωρήσουμε γρήγορα και στον αντιγριπικό και στον εμβολιασμό για την Covid, γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να ζούμε φυσιολογικά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

75χρονη που μεταβίβασε το σπίτι της στην «Κιβωτό του Κόσμου»: «Ο πατέρας Αντώνιος μου...

Τη προσωπική συνάντηση που είχε με τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και την γενικότερη συμπεριφορά...

Σε κρίσιμη κατάσταση ανήλικο κορίτσι που παρασύρθηκε από ΙΧ στην Ημαθία!

Νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Ελλάς το μεγαλείο σου! Στον αέρα χιλιάδες δίκες εξαιτίας του υπουργείου Δικαιοσύνης

Απλήρωτοι οι δικηγόροι που συμμετέχουν στη «νομική βοήθεια»

SOS από την Ματίνα Παγώνη: Έξαρση της γρίπης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο!

Το καμπανάκι σχετικά με την έξαρση που αναμένεται να δούμε στην γρίπη έκρουσε η...

Συναγερμός στα Χανιά: 28χρονος τουρίστας έπεσε στο λιμάνι!

Αναταραχή προκλήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι των Χανίων.Σύμφωνα με το Cretapost, ήταν λίγο...

Δίκη για το Μάτι: Καταθέτει η γυναίκα που έχασε όλη την οικογένειά της στη...

Η κατάθεση της στον ανακριτή ήταν συγκλονιστική

Πρόεδρος Ολυμπίας Οδού: Εντός των ημερών θα δοθεί στην κυκλοφορία ακόμα μία λωρίδα

Σταδιακή θα είναι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου μετά την πτώση...

Τον… άπιαστο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπει» η αστυνομία πίσω από τον καταιγισμό πυρών στα Τζουμέρκα

Τον διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι διωκτικές Αρχές πίσω από τον άγριο καταιγισμό...

ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης: «Γκρεμίστε τα αυθαίρετα στις παραλίες»!

Νέα παράταση στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης

«Γιώργη, μη σκοτωθούμε» – Τα τελευταία λόγια του Λευτέρη Καλομοίρη πριν γίνει το...

Με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων και κάτω από πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα ασφαλείας συνεχίστηκε χθες...

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 179 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Δεύτερη ευκαιρία για την επιστρεπτέα: Ποιοι απαλλάσσονται!

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...
spot_img

NEWSROOM