Η «οδύσσεια» ενός ήρωα που έχασε την όραση του από το ένα μάτι στις φωτιές

«Τα πράγματα είναι δύσκολα! Μόνο με θαύμα θα επανέλθω στην προηγούμενη κατάστασή μου»

Must Read

Ακόμη και οι πιο δυνατοί λυγίζουν μπροστά στην «οδύσσεια» του Στέργιου Λάππα, ενός εθελοντή πυροσβέστη που ρίχτηκε με δύναμη ψυχής στη μάχη με τις πύρινες γλώσσες στο χωριό Καπελίτσα Γορτυνίας τον περασμένο Αύγουστο και, παρά το γεγονός ότι τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να έχει απώλεια όρασης από το ένα μάτι, δεν χάνει την πίστη του.

«Προσεύχομαι στον Θεό κάθε ημέρα για να μου δώσει δύναμη και να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και για να βοηθήσω τους δικούς μου ανθρώπους…» εξομολογείται στην «Ορθόδοξη Αλήθεια». Ηταν πρωί της 8ης Αυγούστου, όταν η φωτιά κατέκαιγε για τρίτη ημέρα την ορεινή Αρκαδία και προχωρούσε ακάθεκτη προς το χωριό Καπελίτσα, θέτοντας σε συναγερμό τους κατοίκους του. Τότε, ο Στέργιος Λάππας μαζί με άλλα άτομα από το ίδιο χωριό έτρεξε να συνδράμει εθελοντικά το έργο της πυρόσβεσης.

«Την πρώτη ημέρα ήρθαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά. Ομως, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και ο δυνατός αέρας τη δυνάμωσαν. Δεν έχω εμπειρία στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, αλλά να σβήσουμε κάποιες μικρές εστίες όλοι μας μπορούμε να το πράξουμε! Αποφάσισα να πάρω μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, επειδή δεν μπορούσα να βλέπω τα δάση και τα σπίτια μας να χάνονται» αναφέρει ο κ. Λάππας.

Οπως εξηγεί, η ομάδα που συστάθηκε εκείνη την ώρα ανέλαβε τις αναζωπυρώσεις. «Είχαμε τρακτέρ και βυτιοφόρα. Καθώς περνούσε η ώρα, όμως, εξαντλούνταν τα αποθέματα του νερού, ο αέρας δυνάμωνε, και έτσι αποφασίσαμε να μετακινηθούμε σε άλλο σημείο, επειδή κινδυνεύαμε να εγκλωβιστούμε. Υστερα από λίγες ώρες, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο. Είχαμε ξεμείνει πλέον από νερό και προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά χρησιμοποιώντας κλαδιά. Οι φλόγες μπήκαν στο χωριό και έκαψαν σπίτια» περιγράφει. Ωστόσο, οι επόμενες ώρες έμελλε να αποβούν μοιραίες για τον ίδιο, αφού, τη στιγμή που χτυπούσε με κλαδιά τις μικροεστίες για να τις σβήσει, ξαφνικά εξερράγη ένα αντικείμενο που βρισκόταν στο σημείο.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε για εκείνον το μαρτύριο. «Με έστειλαν με ασθενοφόρο στην Πάτρα και την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε η μεταφορά μου στην Αθήνα. Εχω κάνει ως τώρα δύο επεμβάσεις, μία για συρραφή βολβού και άλλη μία για να αφαιρέσουν το αντικείμενο από το μάτι, η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ακολουθώ θεραπεία με κολλύρια για να ηρεμήσει το μάτι και μετά οι γιατροί θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το αντικείμενο. Εάν τα καταφέρουν, θα κάνουμε άλλο ένα χειρουργείο για αισθητικούς λόγους. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα. Μου είπαν ότι μόνο με θαύμα θα επανέλθει το μάτι στην προηγούμενη κατάστασή του! Η εκτέλεση των αγροτικών εργασιών θα είναι από εδώ και πέρα δύσκολη. Πιστεύω, όμως, ότι θα τα καταφέρω» λέει και συνεχίζει: «Πιστεύω στον Θεό και, ύστερα από αυτό που μου έτυχε, πιστεύω ακόμη περισσότερο! Δεν σας κρύβω ότι αναρωτήθηκα γιατί έτυχε αυτό σε μένα. Αμέσως, όμως, ευχαρίστησα τον Θεό, επειδή θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κάνει προσπάθειες να στηρίξει τον Στέργιο, συγκεντρώνοντας χρήματα. Ο αριθμός λογαριασμού για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει είναι στην Εθνική Τράπεζα: GR 6201100970000009761968610.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This