Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς

Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Must Read

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς.

Υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Ιούλιο του 1992 το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τη σύζυγο και την ανιψιά του δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα από τη 17 Νοέμβρη. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο, ενώ ο Παλαιοκρασσάς γλίτωσε από θαύμα.

Η ζωή του

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Άνδρο, αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και σπούδασε στο London School of Economics (έλαβε 2 πτυχία, στα διεθνή οικονομικά και στα οικονομικά των μεταφορών).

Εργάστηκε σε νεαρή ηλικία ως ναυτόπαις και δόκιμος πλοίαρχος στο Εμπορικό Ναυτικό. Υπηρέτησε το 1958-59 στο Πολεμικό Ναυτικό. Ανέλαβε το πρώτο του πολιτικό πόστο το 1977, ως Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού. Το 1981 βρέθηκε για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής και το ίδιο συνέβη και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1985, του 1989 και του 2004.

Την περίοδο 1990-1992 διατέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατά τη θητεία του πέτυχε την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα, με σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ως Επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1994 προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεωκοπίας: «Η χρεωκοπία του ελληνικού Δημοσίου επιταχύνεται και η χώρα οδηγείται σε πτώχευση οπότε για να αποφύγουμε έστω την ύστατη στιγμή ή και να βγούμε από την πτώχευση όταν αυτή επέλθει, θα αναγκαστούμε να συρθούμε σε σκληρότερα μέτρα, όπως όχι μόνο το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά ακόμη και απολύσεις υπαλλήλων με αλόγιστες κοινωνικές συνέπειες. Το κυριότερο και σοβαρότερο ίσως είναι πως οι οικονομικές εξελίξεις αναπόφευκτα υπονομεύουν το μέλλον της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This