Μυτιλήνη: Εργαζόμενες στην καθαριότητα καταγγέλλουν σεξιστική συμπεριφορά από ανώτερό τους (video)

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια», διαμαρτύρονται

Must Read

Θύματα ψυχολογικής βίας και σεξιστικής συμπεριφοράς καταγγέλλουν πως πέφτουν από ανώτερό τους δύο γυναίκες, εργαζόμενες στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Η Καλλιόπη Ψ. και η Δέσποινα Κ. από την Αγιάσο, διαζευγμένες με παιδιά και οι δύο τους, παραχώρησαν συνέντευξη στο stonisi.gr, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζουν πως έχουν αναφέρει επανειλημμένα το γεγονός ότι, καθημερινά, άντρας σε ανώτερο πόστο τούς συμπεριφέρεται μειωτικά με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ, πλέον, προχώρησαν και σε έγγραφη αναφορά.

Όπως υποστηρίζουν, η εργασία τους στον Δήμο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς, διαρκώς υφίστανται απειλές λόγω του φύλου τους. Οι δύο εργαζόμενες του Δήμου Μυτιλήνης είναι μόνιμες υπάλληλοι, εργάτριες καθαριότητας στα απορριμματοφόρα, με δύσκολα ωράρια, με τον «δυνάστη» τους, όπως υποστηρίζουν, να έχει τοποθετηθεί μεν σε υψηλότερο πόστο στη χωματερή, χωρίς, ωστόσο, τα τυπικά προσόντα του να τον καθιστούν «πραγματικά» ανώτερό τους.

Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι οι δύο γυναίκες προχωρούν επώνυμα σε καταγγελία, και ζητούν δημόσια βήμα, ώστε να αλλάξουν σεξιστικές συμπεριφορές απέναντί τους – γεγονός που θα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και για άλλες συναδέλφισσές τους. Θα μπορούσαν να σιωπήσουν, όπως έχουν κάνει πολλές φορές γυναίκες μέχρι σήμερα. Αλλά δεν το κάνουν.

Από την Σοφία Μπεκατώρου και τη γενναία στάση της να καταγγείλει όσα υπέστη, ακολούθησε στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη περίοδος γυναικείας αφύπνισης. Όποια και να είναι η έκβαση της υπόθεσης που καταγγέλλεται σήμερα, και αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη, αξιώνοντας βήμα στον δημόσιο λόγο, δύο γυναίκες που δουλεύουν στο απαξιωμένο πόστο της αποκομιδής των απορριμμάτων, ανοίγουν τη συζήτηση για τον σεξισμό, τη διάκριση δηλαδή στη βάση του φύλου μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, και στη Λέσβο.

«Δέχομαι bullying στη δουλειά μου, ενώ προσπαθώ να βγάλω το ψωμί μου», λέει η Καλλιόπη. Η Δέσποινα, μητέρα δύο παιδιών, δουλεύει από τις 8.30 το βράδυ έως τις 2.30 τα ξημερώματα. «Με κράτησε μετά τη βάρδια έως τις 4 το πρωί για να πάμε οι δυο μας, όπως μου είπε στο δρομολόγιο των Λουτρών», καταγγέλλει. «Από τον προηγούμενο χειμώνα υφίσταμαι αυτή την κατάσταση. Το είχα αναφέρει στους ανώτερούς μου και δεν άλλαξε τίποτα», συμπληρώνει.

Μεταφέρονται σε δυσμενέστερο πόστο με χαμηλότερες απολαβές

Η Δέσποινα και η Καλλιόπη προχώρησαν σε έγγραφη αναφορά προς τον Δήμο Μυτιλήνης στις 13 Οκτωβρίου και την επομένη ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο. Η αλλαγή αυτή για εκείνες σημαίνει ότι απαξιώνεται η καταγγελία τους και ότι μπαίνουν σε δυσμενέστερο πόστο με πιο χαμηλές απολαβές, όταν πρέπει να ζήσουν τα παιδιά τους. Η μία από τις δύο πιέστηκε, όπως καταγγέλλει να υπογράψει ένα χαρτί ότι παραμένει στο πόστο της, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον «ανώτερό» της που έχει καταγγείλει ως δράστη!

«Περιμέναμε από γυναίκες προϊστάμενές μας να έχουν περισσότερη ευαισθησία», λένε και τονίζουν ότι έχουν αναφέρει τις απειλητικές συμπεριφορές του εν λόγω με φράσεις «θα σε αλλάξω ωράριο, θα σε πάω σε άλλο δρομολόγιο». «Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια», διαμαρτύρεται η Καλλιόπη. «Οι άλλες γυναίκες φοβούνται και δεν μιλούν, ζητούμε σεβασμό δεν πάει άλλο», συνεχίζουν και υπογραμμίζουν ότι «πληρώνουν» το γεγονός ότι δεν είναι υπάκουες στον εν λόγω κύριο, με σενάρια και φήμες εναντίον τους που θέλουν να πηγαίνουν με άλλους άντρες και ό,τι σεξιστικό βάζει ανθρώπου νους. «Ότι είμαστε οι εξ όλης και προ όλης της χωματερής!»

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης δεν είχε ιδέα για τα καταγγελλόμενα, ωστόσο, με βάση δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλή Κουντουρέλλη, στο stonisi.gr, φαίνεται πως, πλέον, έχει ενημερωθεί. Σε σχέση, τώρα με τη μετακίνηση των δυο υπαλλήλων σε άλλο πόστο, ο κ. Κουντουρέλλης ανέφερε ότι αποτελεί ευνοϊκή λύση η προτεινόμενη νέα θέση στην καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, με πιο ευνοϊκό ωράριο και ο ίδιος δεσμεύεται για τα επιδόματα και τις υπερωρίες τους.

Ξεκαθάρισε δε ότι ξεκινά προκαταρκτική εξέταση και ότι δεν έχουν υιοθετηθεί οι καταγγελίες. Ο κ. Κουντουρέλλης τόνισε, επίσης, ότι δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί ο καταγγελλόμενος, γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης. «Το είπα και στον ίδιο ότι, αν αποδειχτούν τα καταγγελλόμενα, η ποινή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη», συμπλήρωσε.

  • Δείτε τη συνέντευξη των δύο γυναικών:

*πηγή φωτό / βίντεο: stonisi.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This