Βουλή: Προσθήκες και τροποποιήσεις «πλήγωσαν» το ιστορικό μέγαρο!

Αποκαλυπτικός ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, για τις ρηγματώσεις

Must Read

Συναγερμό προκάλεσε χθες η αποκάλυψη ότι στο κτίριο της Βουλής εντοπίστηκαν ρηγματώσεις, ανάμεσα στις οποίες και στο υπόγειο πάρκινγκ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη στατικότητα του κτιρίου.

Ωστόσο, μιλώντας στη «δημοκρατία» o καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν γίνεται τακτικά εξέταση στο κτίριο, μια και είναι πολλών ετών. «Το κτίριο δεν κινδυνεύει, ούτε έχουμε πρόβλημα στατικότητας, εκτός αν αποδειχθεί μετά από νέα μελέτη. Είχα συμμετάσχει σε μελέτη που έγινε πάνω από 15 χρόνια πριν και είχε ανατεθεί από τη διοίκηση της Βουλής. Βγάλαμε κάποια συμπεράσματα και τα υποβάλαμε στη Βουλή. Προφανώς, θα πρέπει αυτά να εξετάζονται κάπως τακτικά, δεδομένου ότι το κτίριο είναι σχεδόν 200 ετών. Έχουν γίνει επεμβάσεις, προσθήκες, τροποποιήσεις πάσης φύσεως, έχουν μπει πολλά διαφορετικά υλικά, μπετόν, σίδερο, γυαλί. Όλες οι επεμβάσεις έχουν γίνει με μελέτες, αλλά πάντα δημιουργούνται κάποιες “πληγές”», εξηγεί ο καθηγητής.

Μιλώντας για το υπόγειο πάρκινγκ, λέει ότι έγινε ακριβώς δίπλα στα θεμέλια του κτιρίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ρήγμα στην είσοδο της Βουλής και να υπάρχουν κραδασμοί από την κίνηση των αυτοκινήτων. «Θεωρώ ότι το πάρκινγκ δημιουργεί προβλήματα καθιζήσεων σε μια εν δυνάμει βροχόπτωση, σεισμό και λοιπά. Χρειάζεται παρακολούθηση, αυτό είναι το συμπέρασμα», συνεχίζει.

Περίπου δέκα ρηγματώσεις

Τα αποτελέσματα της μελέτης στην οποία είχε συμμετάσχει ο κ. Καρύδης είχαν «δείξει» περίπου δέκα ρηγματώσεις στη Βουλή. Ορισμένες από αυτές υπάρχουν στο παλιό κτίριο, στο σημείο όπου βρίσκεται ο περίτεχνος διάκοσμος. Αυτές είναι που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο σε περίπτωση μιας κακοκαιρίας. «Οι παλιές τοιχοποιίες είναι πλούσιες σε άργιλο, δηλαδή λάσπη. Η άργιλος με την υγρασία και το νερό μετατρέπεται από συνθετικό υλικό σε υλικό ολίσθησης. Όταν πατάμε πάνω σε μια επιφάνεια με λάσπη, γλιστράμε, έτσι δεν είναι; Επαναλαμβάνω ότι θέλει παρακολούθηση», προειδοποιεί ο κ. Καρύδης.

Ο καθηγητής, ωστόσο, δεν «χτυπά» το καμπανάκι για τη Βουλή σε περίπτωση κακοκαιρίας, αλλά για τα σχολεία. Όπως επισήμανε, «οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να κάνουν επιθεώρηση των ταβανιών, ειδικά στον τελευταίο όροφο των σχολείων, γιατί μπορεί να φουσκώσει το κονίαμα, ο σοβάς και να καταπέσει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This