Αυξημένη κατά 20% η θνητότητα από ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό και γρίπη (video)

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση όσων έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson.

Must Read

Η πορεία του νέου κορωνοϊού μέσα στον χειμώνα και η συνύπαρξή του με τη γρίπη ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης, τονίζοντας πως, σύμφωνα με μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κρατούσε δεδομένα από την αρχή της πανδημίας, η συλλοίμωξη (ταυτόχρονη λοίμωξη) με κορωνοϊό και γρίπη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε, επίσης, πως η συλλοίμωξη διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάγκη μηχανικής/αναπνευστικής υποστήριξης, επισημαίνοντας ότι η γρίπη είναι μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές. «Φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι στη γρίπη και θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον», σημείωσε, ενημερώνοντας, παράλληλα, για την προειδοποίηση του ECDC σχετικά με τη γρίπη, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης Η3Ν2 στην Κροατία, μια μορφή γρίπης ιδιαίτερα σοβαρή για ηλικιωμένους.

Όσον αφορά στο τι θα συμβεί το χειμώνα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι μπορεί να επηρεαστεί η νοσηρότητα και αυτό οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, τη μετάλλαξη Δέλτα, την συμπεριφορά μας και τις καιρικές συνθήκες. «Στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου», επεσήμανε.

Εξάλλου, αναφερόμενη για μια ακόμη φορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις και ειδικά στην μετάλλαξη Δέλτα, η κα Θεοδωρίδου μίλησε για το «mix and match» στα εμβόλια, δηλαδή τη χορήγηση διαφορετικού εμβολίου στην πρώτη και τη δεύτερη δόση. «Στις 21/10 δημοσιεύονται στο Nature στοιχεία από Σουηδία, Δανία και Γαλλία, όπου μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά» είπε, τονίζοντας πως ο συνδυασμός εμβολίων αποδείχτηκε, με βάση την συγκεκριμένη μελέτη, εξαιρετικά αποδοτικός.

«Μαζεμένα τσιμπήματα»

Καταλήγοντας, η κα Θεοδωρίδου έκανε λόγο για πρόσφατα δεδομένα που παρουσιάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στην πρόληψη της θνητότητας από τη Δέλτα, τα οποία έδειξαν αποτελεσματική μείωση της θνητότητας, με τα Pfizer να φτάνουν στο 90% και τα AstraZeneca στο 91%, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση στους διστακτικούς να εμβολιαστούν, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πως πρέπει να γίνει στην ώρα του και το αντιγριπικό εμβόλιο. Μάλιστα, τόνισε πως όλα αυτά τα «μαζεμένα τσιμπήματα» της θύμισαν ένα παλιό γνωμικό με νόημα, το οποίο έλεγε «στην ώρα της μια βελονιά σε γλυτώνει από εννιά».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο όποιος σημείωσε ότι, «πάνω από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 69.8% του ενήλικου πληθυσμού». Στην συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως στις 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση εκείνων που έχουν κάνει το (κάποτε μονοδοσικό) εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση Johnson & Johnson, θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση τόσο με Johnson & Johnson, όσο και με mRNA εμβόλια, αρχίζοντας με το Pfizer. Παράλληλα, ανακοίνωσε μια αλλαγή στα ραντεβού που κλείνονται μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, σημειώνοντας ότι δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφεται το είδος του εμβολίου που διενεργείται. Αυτό θα γίνει από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε πως, λίγο μετά τις 17:30, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.165 νέα κρούσματα, 25 ακόμη νεκρούς και 380 διασωληνωμένους.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This