Σάββατο 12/6/2021

Καρφιά της Μενδώνη για το μνημείο της Αμφίπολης που μένει στα «αζήτητα»

Για σημαντικές καθυστερήσεις στις εργασίες για τη προστασία και ανάδειξη του μνημειακού συγκροτήματος της Αμφίπολης κάνει λόγο με έγγραφο που κατέθεσε στην Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» υποστηρίζει χαρακτηριστικά:

«Είναι σαφές ότι οι εργασίες που αφορούν στην προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του μνημειακού συγκροτήματος στον τύμβο Καστά παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Οι εργασίες που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει την άνοιξη του 2015, άρχισαν να υλοποιούνται μόλις πριν λίγους μήνες Προσθέτει δε ότι πλέον «Δόθηκαν σαφείς οδηγίες για επίσπευση των εργασιών προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για το έργο, που εκτελείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Περιφερειακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια πόρων.» Αναφορικά με την επισκεψιμότητα του μνημείου η κ. Μενδώνη αναφέρει πως «Το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον (ειδικούς επιστήμονες, μελετητές) το 2021, εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών. Απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος, και επίπλέον κονδύλια, προκειμένου το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.»

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των αρχιτεκτονικών μελών, από την περιοχή του Λέοντος και τον χώρο του Μουσείου, στον Τύμβο. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί μόνον 22 μέλη επί συνόλου 160. Η αρχιτεκτονική μελέτη και η στατική προμελέτη που αφορούν στο μνημειακό σύνολο του Καστά (τύμβος, ταφικό σύνολο, περίβολος) θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από την καθ΄ ύλην αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, για την κατά νόμον γνωμοδότηση, στην συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου 2019.

Όσον αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2015 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την έρευνα-μελέτη 1000 σκελετών προερχομένων από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, ανάμεσα στους οποίους και το οστεολογικό υλικό από το ταφικό μνημείο στον Καστά, η κ. Μενδώνη σημειώνει με νόημα ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες δήλωσαν άγνοια για τους λόγους μη υλοποίησής της, αν και υπήρχαν δεσμευμένοι οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ