3/12/2021

Η Κυβέρνηση άφησε τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν – Στο «τιμόνι» άνθρωποι χωρίς εξειδίκευση στην υγεία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Κανένας δεν παραδέχτηκε τα τραγικά λάθη - Η πλειοψηφία των περιφερειακών νοσοκομείων δεν διαθέτει χώρους για ΜΕΘ ούτε το απαραίτητο προσωπικό

Στην απόλυτη κατάρρευση φτάνουν τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, με την Κυβέρνηση να μην έχει λάβει ούτε το παραμικρό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στιγμή μάλιστα που έχει βγάλει σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς.

Με τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, 6.000 υγειονομικούς να έχουν τεθεί από τον Σεπτέμβριο εκτός μάχης και τις προσλήψεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση πως έχει κάνει να είναι μόνο στα… χαρτιά, το ΕΣΥ θα βιώσει μια πρωτόγνωρη πίεση που παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρει να αντέξει.

Τα κρούσματα φτάνουν ξανά σε αριθμούς ρεκόρ, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί αυξάνονται μέρα τη μέρα. Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να επιμένει στην ατομική ευθύνη, με τρόπους κωμικοτραγικούς, όπως η μαζική αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με τον εμβολιασμό θα αναχαιτιστεί η πανδημία έχουν καταρρεύσει, ωστόσο τίποτα έως τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει, την ώρα που το νέο κύμα του κορωνοϊού δείχνει τα «δόντια» του στο ΕΣΥ.

Ποιες ΜΕΘ; Ούτε χώροι, ούτε εξιδεικευμένο προσωπικό

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι διαθέτουμε συνολικά 1300 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 700 προορίζονται για περιστατικά covid. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των ΜΕΘ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι 550 και βρίσκονται κατειλημμένες σε ποσοστό 82%. Φυσικά οι αναφορές για αύξηση των ΜΕΘ, βασίζονται στη δυνατότητα μετατροπής άλλων δομών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γεγονός που δεν αντιπροσωπεύει τα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν επιπλέον χώρους που μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ και φυσικά δεν διαθέτουν και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

«Το ίδιο έργο σε επανάληψη»

Η Κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι είναι επιβεβλημένο να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας με επιπλέον ΜΕΘ και προσωπικό ωστόσο οι προσλήψεις που έκανε δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν το πρόβλημα. Ωστόσο επέμεινε στα αυστηρά lockodown και τον διαχωρισμό της κοινωνίας, παρουσιάζοντας τους ανεμβολίαστους ως την μοναδική αιτία για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται για ακόμα μια φορά η χώρα. Στην πρωτοφανή πανδημική κρίση που πλήττει τη χώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε σε καμία προετοιμασία και ενίσχυση των δομών του συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα τα περιφερειακά νοσοκομεία να ασφυκτιούν και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Από πλευράς τους, οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων που «είδαν το έργο» να επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά, δεν έχουν κάνει ουσιαστικές αναφορές για την απερίγραπτη κατάσταση που διαιωνίζεται, γεγονός που τους καθιστά εμμέσως υπεύθυνους.

Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε για ακόμα μια φορά το δράμα να επαναλαμβάνεται, οι ιθύνοντες δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, παρά εξαπολύουν κατηγορίες σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας

Η εικόνα από το Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου ο διευθυντής της ΜΕΘ Covid 19 Γιάννης Γκαμπράνης «λύγισε» από την κόπωση την ώρα που έκανε δηλώσεις για την κατάσταση του νοσοκομείου, είναι ενδεικτική της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Η Λάρισα κατέγραψε χθες πάνω από 500 νέα κρούσματα ενώ εδώ και μέρες οι νοσηλείες έχουν προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ εξακολουθούν εδώ και μέρες να είναι γεμάτες με περιστατικά κορωνοϊού. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Κουτλιμπάνειο ελευθερώνονται ΜΕΘ μόνο μετά από τον θάνατο κάποιου νοσηλευόμενου. «Κάνουμε συνέχεια διακομιδές σε άλλες πόλεις, όπως η Λαμία, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, η Χαλκίδα κ.λπ. Μιλάμε για περιστατικά Covid, και μάλιστα για διασωληνωμένους ασθενείς» είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Λάρισας Γιάννης Γούλας, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού.

Στο «τιμόνι» άνθρωποι άσχετοι με την υγεία

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Κουτλιμπάνειου Νοσοκομείου δεν αποτελείται από ανθρώπους που με εξειδίκευση στον χώρο της υγείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναρτήσεις στη Διαύγεια, το ΔΣ του νοσοκομείου αποτελείται από τα εξής μέλη:

«* Βλαχάκης Γρηγόρης, πτυχιούχος του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (Marketing) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε), διοικητής στο Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

* Τσιλιάκος Χαρίλαος, στρατιωτικός ε.α., ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του τη Σακελλαρίου Αικατερίνη, συνταξιούχο.

* Πάνος Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του τη Σιαματά Ελένη, εκπαιδευτικό.

Ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο Χαρίλαος Τσιλιάκος».

Χάος στη Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία βιώνουν τη μεγαλύτερη πίεση. Με χθεσινή της ανακοίνωση, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για δραματικές εικόνες, ενώ ο Μιχάλης Γιαννάκος υποστήριξε πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης έχει ξεπεράσει το 70%.

Οπως κατήγγειλε μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι κανονικότητα στην πλειονότητα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό είναι πως η πληρότητα έφτασε το 100% σε «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, έχει μετατραπεί σε «νοσοκομείο εκστρατείας».

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, και o γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος κατήγγειλε πως μόνο το βράδυ της Δευτέρας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 30 ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας σε ΜΕΘ παρέμεναν σε κανονικούς θαλάμους.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως πρώτη φορά ύστερα από 19 μήνες οι νοσοκομειακοί γιατροί έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Υγείας, ενώ, ανάμεσα στα άλλα, δήλωσε και το εξής: «Αν κάποιος υπουργός ή κυβερνητικός αρμόδιος τολμήσει να ξαναϋπογράψει κλείσιμο των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, εγώ θα τον καταγγείλω δημόσια ως ύποπτο χρηματισμού από τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες και ας μου κάνει μήνυση!»

Τραγικές είναι οι περιγραφές που έρχονται και από την Καβάλα, με τη διευθύντρια της ΜΕΘ Εύα Νάγκα να κάνει λόγο για μαζικές διασωληνώσεις εκτός Εντατικών. «Πολλοί νοσηλεύονται προσωρινά σε άλλους χώρους εκτός Εντατικής και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου βρεθεί κρεβάτι» σημειώνει και προσθέτει: «Οι ασθενείς διασωληνώνονται γιατί έτσι θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα πεθάνουν άμεσα και μετά ή διακομίζονται ή περιμένουν στον χώρο του χειρουργείου μέχρι να αδειάσει κάπου ένα κρεβάτι. Αν δεν διασωληνωθεί ο ασθενής, πεθαίνει άμεσα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καταδρομική» του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ

Με μπογιές και τρικάκια έκανε «καταδρομική» ο Ρουβίκωνας στα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ, στο...

4,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Κυπαρισσία

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανησύχησε την Κυπαρισσία και τις γύρω περιοχές. Το επίκεντρο του σεισμού...

Πέντε συλλήψεις Ρομά για την καταδίωξη στο Μενίδι – Οι μαρτυρίες των αστυνομικών

Πέντε ήταν, τελικά, τα άτομα που συνελήφθησαν μετά την επεισοδιακή καταδίωξη ύποπτου οχήματος με...

Την Τετάρτη σε λειτουργία το τραμ στον Πειραιά

Ξεκινάει επιτέλους το τραμ στον Πειραιά, καθώς την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία...

Γυναίκα με κορωνοϊό λιποθύμησε μέσα σε φαρμακείο και το ΕΚΑΒ ήρθε μετά από 4 ώρες

Έτοιμη να καταρρεύσει μπήκε μια 73χρονη γυναίκα σε φαρμακείο στον Νέο Κόσμο, ζητώντας βοήθεια....

Επεισοδιακή καταδίωξη υπόπτων από την ΕΛ.ΑΣ. στο Μενίδι – Έπεσαν πυροβολισμοί

Καταδίωξη ύποπτου οχήματος από την Ελληνική Αστυνομία εξελίχθηκε νωρίτερα σήμερα  στην οδό Λιοσίων στο...

Μια ευχάριστη είδηση: Βγήκε από τη ΜΕΘ δυο μηνών βρέφος με κορωνοϊό

Για μέρες έδινε μάχη με τον κορωνοϊό ένα βρέφος μόλις δυο μηνών από το...

Διαμαρτυρία ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη: «Έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος οι ανάπηροι με την πανδημία»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε διαμαρτυρία...

Στους ΤΡΕΙΣ μήνες η χορήγηση της τρίτης δόσης, λόγω της παραλλαγής Όμικρον!

Η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού θα έχει ανοίξει για όλους μέχρι το πρωί του Σαββάτου

«Είμαι μια χαρά, δεν έχω τίποτα» λέει ο Κώστας Αγγελάκης που κόλλησε τη μετάλλαξη Όμικρον

Απολύτως καλά δηλώνει ότι είναι ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε θετικός στη χώρα μας...

Στα 6.201 τα νέα κρούσματα και 97 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο! Αυξήθηκαν οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ

Έφτασαν τους 145 οι πλήρως εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ - 1.699 νέες μολύνσεις στην Αττική, 1.032 στη Θεσσαλονίκη

Βίντεο-σοκ! Καθηγητής ξυλοκοπά μαθήτρια μέσα σε τάξη σε σχολείο της Αττικής

Σε «ζούγκλα» μετατράπηκε η τάξη σχολείου ΕΠΑΛ της Αττικής, με τον καθηγητή να σηκώνει...

Η έντονη δυσοσμία οδήγησε σε μια μακάβρια ανακάλυψη

Νεκρός βρέθηκε ένας 52χρονος άνδρας στο διαμέρισμά του, στην περιοχή της Νίκαιας, το πρωί...

Μετέφεραν Μητροπολίτη σε ΜΕΘ και άφησαν 50χρονο στην αναμονή – Τι λέει η σύζυγός του

Τη στιγμή που 120 άνθρωποι σε όλη τη χώρα περιμένουν με αγωνία να βρεθεί...

Ανακριβής ο ισχυρισμός πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν σέβεται την τέχνη

Έπειτα από την επίθεση και την βίαιη διακοπή της θεατρικής παράστασης του Χ. Ζαραλίκου...

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου απαγορεύει την εξομολόγηση στους ανεμβολίαστους ιερείς

Σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση προχώρησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος απαγορεύοντας σε όσους ιερείς είναι...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

Πρωτοφανές συμβάν: Η Σάσα Σταμάτη και μπράβοι σταματούν δια της βίας παράσταση του Ζαραλίκου!

Ο γνωστός κωμικός έκανε το... λάθος να σχολιάσει τον εφοπλιστή - Η λακωνική δήλωση του Ζαραλίκου

Ελένη Κοκκίδου: «Ξύπνησα στην εντατική, δεν κατάλαβα τι έγινε! Περίμεναν ότι θα πεθάνω»

Καλεσμένη βρέθηκε σήμερα η Ελένη Κοκκίδου στην εκπομπή «Πρωινό»...

Οι πρώτες δηλώσεις του Γιώργου Νέου που πυροβολήθηκε από την Κλοντιάνα Τσέλο 

Εξιτήριο πήρε ο 66χρονος οφθαλμίατρος Γιώργος Νέος, ο οποίος...

Τάνια Τσανακλίδου για Σάσα Σταμάτη: «Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε με μπράβους στην παράσταση»

Με μια λακωνική αλλά πύρινη ανάρτηση, η μεγάλη ερμηνεύτρια...

«Σφυροκόπημα» Καπραβέλου στον Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ!»

Πανηγυρικά διέψευσε τις αθλιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή,...

Ο Κυριάκος ρίχνει στη μάχη το «υπερόπλο»: Η Ντόρα αναλαμβάνει τα πάντα εντός κοινοβουλίου!

Στις δύσκολες στιγμές η οικογένεια Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως...

Πυρά από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ