«Δεν έχει ημερομηνία λήξης» το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά «οι εμβολιασμένοι στην Ε.Ε. είναι καλυμμένοι για έναν χρόνο» (video)

Ξεκινά η χορήγηση 3ης δόσης και με Moderna - Αύξηση 185% στους εμβολιασμούς λόγω των νέων μέτρων

Must Read

Το γεγονός ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν έχει ημερομηνία λήξης» επεσήμανε σήμερα ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για έναν χρόνο είναι καλυμμένοι οι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να ισχύσει κάτι διαφορετικό».

«Όσοι πολίτες έχουν κάνει εμβόλιο με άλλα εμβόλια που δεν περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Η Ελλάδα, ως ευέλικτη χώρα, ιδίως όσον αφορά στην αναγνώριση εμβολίων από άλλες χώρες, ενώ διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα αναβαθμισμένο που μπορεί να διαβάζει κι άλλα QR codes», προσέθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαπιστευμένου δημοσιογράφου. Παράλληλα επανέλαβε πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Δεν τίθεται κανένα θέμα λήξης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει, μέχρι στιγμής, για έναν χρόνο και κατόπιν θα επανεξεταστεί».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε το γεγονός της εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων από τη χρήση τεστ αντισωμάτων από εμβολιασμένους, τονίζοντας πως η μέτρηση αντισωμάτων δεν έχει σχεδιαστεί ως μέσο αξιολόγησης της ανοσίας.

Ειδικότερα, απευθύνοντας προειδοποίηση προς τους εμβολιασμένους για τα τεστ αντισωμάτων, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως υπάρχουν πολίτες που αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση, διότι πραγματοποιούν τεστ αντισωμάτων για να αξιολογήσουν αν έχουν ακόμη ανοσία. Ωστόσο, εξηγεί η ίδια, η μέτρηση αντισωμάτων δεν έχει σχεδιαστεί για να αξιολογείται η ανοσία, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό το σε ποια επίπεδα πρέπει να βρίσκονται τα αντισώματα, για να παρέχουν επαρκή προστασία.

Για αυτό το λόγο, η κ. Θεοδωρίδου προειδοποίησε τους εμβολιασμένους να μην χρησιμοποιούν τα τεστ αντισωμάτων για να μετρήσουν την ανοσία τους και να μην αναβάλλουν την τρίτη δόση, αν έχουν περάσει 6 μήνες από τη 2η δόση. «Τα τεστ αντισωμάτων πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιασμένους που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα, όμως, δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν. Λόγω της μείωσης των αντισωμάτων συστήνεται η τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και σε ηλικιωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από πρόωρο τοκετό κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστες έγκυες

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επανήλθε και στο ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων, επισημαίνοντας πως «οι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό», στέλνοντας για μια ακόμη φορά μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον εμβολιασμό τους, αντίθετα, αν δεν εμβολιαστούν, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους, όσο και το μωρό που κυοφορούν.

Είπε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε τα σημαντικά οφέλη, λόγω της αποφυγής σοβαρής νόσησης και θάνατο. Υπενθυμίζεται πως η τρίτη δόση χορηγείται χορηγείται 6 μήνες από τη 2η δόση, με εξαίρεση τους ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση μέσα σε ένα μήνα από τη 2η δόση. Όσον αφορά δε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson, η αναμνηστική τους δόση (2η), μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη.

Τρίτη δόση και με Moderna – Ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Μετά την έγκριση που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), το εμβόλιο της Moderna θα χορηγείται και στην τρίτη δόση, με τροποποίηση στη δοσολογία. Έτσι, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό στην τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το σκεύασμα της Moderna είναι εμβόλιο mRNA, δηλαδή ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην τρίτη δόση, ωστόσο, έλαβε τη σχετική άδεια από τον EMA στα τέλη Οκτωβρίου και γι’ αυτό δρομολογείται τώρα. Επίσης, η δόση που θα χορηγείται θα είναι η μισή από εκείνη που γινόταν στον αρχικό εμβολιασμό.

Εξάλλου, αντιστροφή του κλίματος διαφαίνεται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, καθώς σημαντική αύξηση παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στα ραντεβού της πρώτη δόσης. Ειδικότερα, η αύξηση είναι της τάξης του 185% καθώς κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, ενώ στην τρίτη δόση η αύξηση είναι της τάξης 200% με 285.000 ραντεβού. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε ότι αυτό που έχει αλλάξει, και πιθανόν να οδήγησε στην αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, είναι η εισαγωγή των νέων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων, όπως και τα πάρα πολλά κρούσματα που υπενθυμίζουν ότι «η πανδημία είναι εδώ».

Σχετικά με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες, ενώ, όσον αφορά στους ιδιώτες γιατρούς, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 264, όπως και 23 πολυιατρεία, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει (από αυτούς) 5.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.979 στα ιατρεία και περίπου 3.000 κατ’ οίκον.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This