Η Ελληνική NAVTEX δεν αγγίζει την παράνομη τουρκική μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται, το λιγότερο, απρόσεκτη

Must Read

Για πολλοστή φορά από το καλοκαίρι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέδωσε NAVTEX για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, η οποία καλύπτει και μέρος των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο (στον χάρτη με μπλε χρώμα), προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί και θέλει να εκτελεί ασκήσεις στο Καστελόριζο.

Ωστόσο, οι συντεταγμένες της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης αποδεικνύουν ότι αυτή δεν αγγίζει ούτε κατˀ ελάχιστον την παράνομη τουρκική περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου, (με κόκκινο χρώμα στον χάρτη), της οποίας η μισή βρίσκεται στη διεθνή θάλασσα και μέσα στο FΙR Αθηνών, ωσάν η ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται ότι υπάρχει τουρκική κυριαρχία στην περιοχή, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η λυσσαλέα προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει την παράνομη τουρκική κυριαρχία και επικράτεια στην περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο ξεκίνησε με βάρβαρες κινήσεις της από την εποχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ταπεινωτικό ξεπέταγμα πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ε.Δ.) σε αυτήν «την τουρκική επικράτεια», χωρίς καμία αντίδραση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως, και από τον Οκτώβριο του 2019 (έγγραφο Δένδια στη Βουλή) η περιοχή ανατολικά της Ρόδου (28ος μεσημβρινός) κείται στη Μεσόγειο, επομένως και το Καστελόριζο. Διˀ αυτού του τρόπου επετράπη στην Τουρκία, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, να έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα, λόγω Μεσογείου, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, και όχι 6 ν.μ. λόγω Αιγαίου. Ετσι, με τα 12 ν.μ. τουρκικά χωρικά ύδατα ακρωτηριάζεται η ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου και μαζί όλα τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η Τουρκία αντέδρασε στην ελληνική ΝΑVΤΕΧ με την αντίστοιχη τουρκική, δηλώνοντας ότι η ελληνική άσκηση παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης του Καστελόριζου, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Η Συνθήκη των Παρισίων, όμως, δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις στα Δωδεκάνησα (Καστελόριζο), διότι δεν υπάρχει άρθρο, διάταξη ή σημείωση που να απαγορεύει τις ασκήσεις.

Ωστόσο η πονηρή Τουρκία προσπαθεί να φορέσει στο Καστελόριζο διπλό καπέλο. Ως νησί των Δωδεκανήσων (Αιγαίο) ισχυρίζεται παρανόμως ότι παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων και ως νησί της Μεσογείου περιβάλλεται από τουρκική κυριαρχία και επικράτεια.
Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται, το λιγότερο, απρόσεκτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This