Συμβουλές για μαθητές και γονείς πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Must Read

Αν και οι γονείς ήταν κι οι ίδιοι μικροί μαθητές, το άγχος των παιδιών τους μεταβιβάζεται και προκαλεί σε όλη την οικογένεια μια γενικευμένη ανησυχία και στρες. Μια νέα σχολική χρονιά έφτασε!

Τα παιδιά, συχνά και οι γονείς έχουν μια αγωνία και διερωτώνται ποιος θα είναι ο δάσκαλός τους τη νέα σχολική χρονιά. Κάποια παιδιά εμφανίζουν σημάδια ανησυχίας και άγχους, που εκδηλώνονται αρχικά με δυσκολία στον ύπνο και στη διατροφή στην αρχή του σχολικού έτους. Πολλά παιδιά κλαίνε και αρνούνται την ιδέα ότι θα πρέπει να πάνε στο σχολείο, ενώ συχνά δεν είναι σε θέση να ηρεμήσουν μόνα τους. Κάποια παιδιά διατηρούν αυτό το άγχος ακόμη κι όταν το σχολείο αρχίσει, συνήθως όμως όσο η σχολική χρονιά και τα σχολικά προγράμματα οργανώνονται το άγχος αυτό σταδιακά υποχωρεί.

Συμπτώματα

Βοηθητικό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το άγχος μας, αλλά και των παιδιών μας. Επίσης, να παρατηρήσουμε καλύτερα τα παιδιά για να εντοπίσουμε αν το άγχος τους είναι το φυσιολογικά αναμενόμενο ή υποβόσκει κάτι άλλο πιο σοβαρό, το οποίο μπορεί και να χρειάζεται τη στήριξη και τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Για κάποια παιδιά το άγχος παραμένει ενεργό και συνεχίζεται. Πρόκειται ίσως για κάποια συμπτώματα που, αν έχουν διάρκεια, δείχνουν αγχώδη διαταραχή.

Τα σημάδια ότι ένα παιδί βιώνει μια διαταραχή άγχους και απαιτούν διερεύνηση και έλεγχο είναι τα εξής:
•Πονοκέφαλοι.
•Πόνοι στην κοιλιά και στο στομάχι.
•Δυσκολία στον ύπνο (εφιάλτες).
•Μειωμένη όρεξη για φαγητό.
•Δυσκολία στη συγκέντρωση και στη συνέπεια των σχολικών υποχρεώσεων.
•Αρνηση για το σχολείο.

Αν αυτές οι καταστάσεις και τα συμπτώματα επιμένουν πέραν των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων του σχολείου, το παιδί μπορεί να βιώνει ένα μεγαλύτερο επίπεδο άγχους, ενδεχομένως και για άλλα γεγονότα με άλλες αιτίες, τα οποία του προκαλούν δυσφορία και δυσκολία να ακολουθήσει την καθημερινότητα και τις σχολικές υποχρεώσεις.

Λύσεις για να διώξουν τα παιδιά το άγχος

1Ψυχική ευεξία και ισορροπία: Δείξτε στα παιδιά πώς να βάζουν μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους που θα μπορούν να τους κατακτήσουν εύκολα, χωρίς άγχος, και θα τα κάνουν χαρούμενα. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι πρέπει να χωρίζονται και να γίνονται μικρά και σταθερά βήματα.

2 Το γέλιο: Το γέλιο διώχνει το άγχος. Τα αστεία, τα παιχνίδια, μια ευχάριστη ταινία, μια κωμωδία στον κινηματογράφο, τα κόμικς, τα ομαδικά παιχνίδια και τα επιτραπέζια αποτελούν έξυπνα και ευχάριστα διαλείμματα για τα παιδιά. Το χιούμορ είναι μια υψηλή νοητική λειτουργία και εκτονώνει το άγχος και δίνει διεξόδους στην αγωνία, με θετικά αποτελέσματα. Αφήστε τα παιδιά να γελάσουν και θα γίνετε κι εσείς πάλι παιδιά μαζί τους!

3 Διδάξτε στα παιδιά τις τεχνικές αναπνοής: Βαθιές και αργές εισπνοές. Κρατάμε τον αέρα στα πνευμόνια μας λίγο παραπάνω και στη συνέχεια εκπνέουμε αργά από το στόμα. Σε κάθε εκπνοή τα παιδιά θα διώχνουν το άγχος τους. Σώμα και πνεύμα χαλαρώνουν σε πλήρη αρμονία. Σε κάθε δύσκολη στιγμή τους θα μάθουν να ηρεμούν, να παίρνουν τις ανάσες τους και να σκέφτονται πριν δράσουν.

4 Το άγχος και το λάθος: Συζητάμε με τα παιδιά και τους μαθαίνουμε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και όλοι κάποιες φορές σφάλλουμε. Σοφός είναι αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα διορθώνει.

5 Η οργάνωση: Οι προτεραιότητες, η οργάνωση και ο προγραμματισμός βοηθούν και απεγκλωβίζουν. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να προσπαθούν να τα κάνουν όλα μαζί. Τους μαθαίνουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα και να έχουν πάντα άρτιο αποτέλεσμα.

6 Η συζήτηση βοηθά και δίνει λύσεις: το πρόβλημα γίνεται μικρότερο και ελαφρύτερο, όταν το μοιραζόμαστε με κάποιον άλλον. Δεν πρέπει τα παιδιά να φοβούνται να μιλήσουν κι εμείς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εκφραστούν.

7 Ιι δημιουργικές δραστηριότητες: Ένα καλό βιβλίο, μια καλή μουσική, ζωγραφική, πηλός, κολάζ, μαγειρική κ.ά. είναι καλοί φίλοι στα δύσκολα. Βοηθούν τα παιδιά να εκτονωθούν και να ηρεμήσουν από το έντονο στρες.

8 Φυσική άσκηση: Η άσκηση στο σπίτι, στο γυμναστήριο, ακόμα και κάπου όπου έχει κοντά πράσινο ή στην εξοχή βοηθά τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Ετσι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη γυμναστική και την κίνηση να αφήνουν το άγχος πίσω τους. Κολύμπι, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, χορός, τρέξιμο, αθλοπαιδιές, εκδρομές, περπάτημα με τα κατοικίδια, ακόμα και το παιχνίδι, είναι χαρά, βοηθούν να χαλαρώσουν οι μύες και διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις . Οι φίλοι των παιδιών και τα ζώα είναι πολύ καλοί σύντροφοι στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This